Κόβεται ο μισθός στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους: Απαραίτητη προϋπόθεση η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας όσων δημοσίων υπαλλήλων διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, έως ότου τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση, που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 2.000 υπαλλήλους, θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διακοπή της μισθοδοσίας είναι η απαγγελία των κατηγοριών από τον εισαγγελέα. Σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι αθωωθούν θα επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και θα λαμβάνουν και τους μισθούς που έχουν χάσει.Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους έως ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.
Επιπλέον, μέσω των επίορκων και της απομάκρυνσής τους η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκει λύση στο «γόρδιο δεσμό».
Την ύπαρξη του σχεδίου επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας την Τρίτη στη ΝΕΤ: «Ήδη προχωράμε και στις τιμωρίες. Δεν χρειάζεται να τελεσιδικήσει μια περίπτωση. Αν έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σχεδόν 2.000 περιπτώσεις, ήδη βεβαιωμένες.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κόβεται ο μισθός στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους: Απαραίτητη προϋπόθεση η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα

 1. Το 2015 δείχνει την έξοδο σε… 190.000 Δημοσίους Υπαλλήλους!
  ———————————————————————————-

  Λίγες ώρες πριν την αυριανή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς του εταίρου, επέλεξε ο Φώτης Κουβέλης για να επαναδιατυπώσει την απόλυτη στήριξή του στο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη δηλώνοντας παρών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη Δημόσια Διοίκηση.

  Ο κ. Μανιτάκης στην ομιλία του έδωσε στοιχεία αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, μίλησε για την απαίτηση της Τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις 15.000 υπαλλήλων και προέταξε την ποιοτική αναβάθμιση του κράτους, ενώ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για παράλυση του Δημοσίου στην περίπτωση αθρόων οριζόντιων αποχωρήσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφτασε τις 32.000, τη στιγμή που είχε υπολογιστεί στις 20.000.

  Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, μέχρι το 2015 θα έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα 190.000 δημόσιοι υπάλληλοι, όταν η απαίτηση της Τρόικας ήταν 150.000, δηλαδή προβλέπονται 40.000 περισσότερες αποχωρήσεις, σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

  Επιπλέον, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κάτω από 600.000. Την κατάσταση αυτή την χαρακτήρισε «τρομακτική», γιατί δημιουργεί κενά και ενέχει ο κίνδυνος της παράλυσης των δημοσίων υπηρεσιών και των σημαντικών προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός είπε πως στο επίκεντρο της συζήτησης για το Δημόσιο πρέπει να είναι άλλο, και όχι οι αποχωρήσεις, αφού θα πρέπει με μειωμένο προσωπικό να καλυφθούν ανάγκες.

  Επίσης, στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. «Η ποιοτική αναβάθμιση προϋποθέτει αξιολόγηση δομών» τόνισε. Αναφέρθηκε στην πρώτη απαίτηση της Τρόικας για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και ύστερα στη δεύτερη, για άμεση αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων.

  «Κάθε συζήτηση για απολύσεις παραλύει κάθε διαδικασία αξιολόγησης» είπε ο κ. Μανιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι λειτουργεί ως άλλοθι, για να μη γίνει τίποτα. «Η συζήτηση για απολύσεις συγκαλύπτει τη δραματική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπει την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για περιπτώσεις επίορκων και απόντων.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.