Ποια χρέη διαγράφονται και με ποιο τρόπο

ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Ποια χρέη διαγράφονται και με ποιο τρόπο

Διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τις προϋποθέσεις για το ποια χρεή είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και υπό ποιους όρους θα διαγράφονται περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες.

Ως ανεπίδεκτες είσπραξης, θα χαρακτηρίζονται εφόσον ισχύουν σωρευτικά τα παρακάτω:

1. Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυποχρέων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη.

2. Εχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.

3. Εχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Την απόφαση για το εάν μία οφειλή είναι επιδεκτική ή ανεπίδεκτη είσπραξης την λαμβάνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης πολιτικής εισπράξεων ή της διεύθυνσης τελωνειακών διαδικασιών κατά περίπτωση, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ. Για τις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ πάλι θα είναι υπεύθυνος ο γενικός γραμματέας, αλλά θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης, το Δημόσιο θα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμού και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.

Πέραν αυτών με άλλη διάταξη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να διαγραφούν από τη στιγμή που συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

– Εχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες στις παραπάνω περιπτώσεις 1 και 3.

– Εχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

– Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,

– Εχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.