Ενιαίος φόρος ακινήτων για το 2014

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2014

Ενα δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων για το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανωτέρω ποσό θα αντληθεί από τα ακριβά ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και από την φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Στόχος είναι να εισπραχθούν από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι το τέλος του έτους περί τα 3,2 δισ. ευρώ.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα εξαιρεθούν ακίνητα μικρής αντικειμενικής αξίας υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα «βγαίνουν».

Την ερχόμενη Τρίτη η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου όπου θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που θα οδηγούν στην κάλυψη του κενού ύψους ενός δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί προκύπτει δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2-2,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα δι. ευρώ θα προέλθει από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 400-500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας και 500 με 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Το υπόλοιπο ποσό που «ψάχνει» η διακομματική επιτροπή θα καλυφθεί και από τις τρεις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή τα ακριβά αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα εντός σχεδίου) που πιθανόν η φορολόγησή τους να είναι υψηλότερη, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:

1. Να επιβληθούν υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Τα ακίνητα των επιχειρήσεων (η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ) θα φορολογηθούν ανάλογα με το σκοπό που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. θα φορολογηθούν με συντελεστές 0,1%, 0,2% και 0,3%.

3. Στα εκτός σχεδίου ακίνητα και ιδιαίτερα στα αγροτεμάχια σε εκμεταλλεύσιμα και μη .Για τα αγροτικά που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγησή τους με ξεχωριστή κλίμακα. Τα μη αγροτικά ακίνητα θα προστίθενται στα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης, τις λεγόμενες «Αρχικές Βασικές Αξίες» (Α.Β.Α.) και «Ειδικές Βασικές Αξίες» (Ε.Β.Α.) για κάθε Δήμο, Δημοτικό και Κοινοτικό Διαμέρισμα της χώρας. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε ορεινές, άγονες και απομονωμένες περιοχές, μέσω της εφαρμογής πρόσθετων συντελεστών που θα μειώνουν σημαντικά τις τελικές φορολογητέες αξίες.

Η διακομματική επιτροπή περιμένει μέχρι την Τρίτη στοιχεία για τα αγροτεμάχια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)

4. Τα αστικά ακίνητα θα έχουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ.

Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα. Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση κλίμακα. Για ένα ζευγάρι εγγάμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ όλοι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να υποβάλλουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.