Τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία πόσο κοστίζουν

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πόσο μας κοστίζουν τα τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ποιές είναι οι χρεώσεις και το κόστος για τους πολίτες.
Ενδεικτικά ένα τηλεφωνικό ραντεβού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας» χρεώνεται μία αστική μονάδα ενώ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά» το ίδιο τηλεφώνημα για κλείσιμο ραντεβού θα κοστίσει από 0,78 ευρώ το λεπτό (είναι η χαμηλότερη χρέωση) και το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα όσο αυξάνεται ο χρόνος της συνομιλίας.  
Περίπου το 1/3 των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται υπό την ομπρέλα του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για ραντεβού «1535» ενώ  τα υπόλοιπα νοσοκομεία κλείνουν ραντεβού στις κλινικές και τα εργαστήρια μέσω γραμμών αυξημένης χρέωσης. Συνολικά κάθε χρόνο γίνονται περί τις 3, 3 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του «1535» οι οποίες κοστίζουν 1, 4 εκατ. ευρώ. Το δε κόστος των τηλεφωνημάτων μέσω των γραμμών αυξημένης χρέωσης δεν έχει αποτιμηθεί καθώς πρόκειται για διαφορετικές εταιρίες και διαφορετικές χρεώσεις.

 
Το τηλεφωνικό σύστημα «1535», που μετρά  σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας στο ΕΣΥ, βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή που εφαρμόστηκε  πρόγραμμα του  Πολυτεχνείου Κρήτης. Η –πανηγυρική τότε- εγκατάστασή του είχε συνοδευτεί σε μερικά νοσοκομεία με την προοπτική επέκτασης σε όλο το ΕΣΥ.
Ωστόσο, έπειτα από μια δεκαετία η επέκταση γίνεται με ρυθμούς… χελώνας καθώς μόλις 47 νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο σύστημα (σε σύνολο 132 νοσοκομείων).
 
Επιβάρυνση για τους πολίτες το ραντεβού εκτός του «1535»
 
Το υπουργείο Υγείας αναζητεί νομικούς τρόπους απεμπλοκής των 85 νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις γραμμές αυξημένης χρέωσης καθώς υπάρχουν συμβάσεις με τις διάφορες εταιρίες που υποστηρίζουν τις γραμμές που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα. Θέτει ως στόχο δε μέσα στην επόμενη τριετία να έχει ολοκληρώσει την ένταξη των περισσότερων νοσοκομείων στο σύστημα «1535» και για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ και για λόγους οικονομικούς.
 
Το παράδειγμα των δύο αντικαρκινικών νοσοκομείων είναι παράδειγμα προς… αποφυγήν, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΕΠΥ που διαχειρίζεται το τετραψήφιο «1535». Οι 140.000 κλήσεις που γίνονται στον «Άγιο Σάββα» κοστίζουν 58.667 ευρώ (εκ των οποίων τα12.600 ευρώ πληρώνουν οι πολίτες και τα 46.067 ευρώ πληρώνει το νοσοκομείο). Ο ίδιος αριθμός κλήσεων στο αντικαρκινικό «Μεταξά» κοστίζει 250.000 ευρώ, ποσό που επωμίζονται αποκλειστικά οι πολίτες που τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο. Η συνολική επιβάρυνση για τους πολίτες είναι 5 φορές μεγαλύτερη μέσω των γραμμών αυξημένης χρέωσης.
 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2012, το «1535» εξυπηρετεί 47 μονάδες υγείας με 5.000 κλινικές και τμήματα. Από το 2002, 8 εκατ.  ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί από το τετραψήφιο τηλεφωνικό σύστημα. Καθημερινά, δέχεται 10.500 κλήσεις και συνολικά πραγματοποιούνται περίπου 242.000 κλήσεις κάθε μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «1535» είναι συνδεδεμένο με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε αυτό να έχει την συνολική εικόνα των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο.

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.