Μείωση μισθών μετά τις 14 Μαίου 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Σε νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% έως 20% αναμένεται να οδηγήσει η λήξη της μετενέργειας, στις 14 Μαΐου 2013 , για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου 2013 με την λήξη της τρίμηνης μετενέργεια σε περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε λήξει την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός αναμένεται νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα .

Ετσι, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.

Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρείες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Οι μισθοί μπορεί να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω από αυτό το όριο.

Για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν τον μισθό μαζί με τις τριετίες.

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, έναντι 27,2% που είναι σήμερα.

πηγή

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μείωση μισθών μετά τις 14 Μαίου 2013

  1. Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα φέρει περισσότερη ανεργία σύμφωνα με φορείς εργαζομένων

    Στην ανεργία θα οδηγηθούν ακόμη περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί καταστηματάρχες, αν ισχύσει η απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στις μεγάλες εταιρείες η αλλαγή αυτή θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, όπως υποστηρίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι οκτώ φορέων υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου. Ζητούν μάλιστα, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων, που απελευθερώνουν το ωράριο.

    Τα επιχειρήματα πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τους τζίρους, συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως όσο μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις, τόσο θα μειώνεται και ο τζίρος στην αγορά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζομένων στις Εργολαβίες Καθαριότητας και Φύλαξης, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδης», το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Notos» Θεσσαλονίκης, τα παραρτήματα των πανελλαδικών σωματείων εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος- Καρφούρ» και «Praktiker Hellas» και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.