ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ ΤΕΛΟΣ! ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ! Καταδικάζουν τα ταμεία σε ζημιές. Πουλούν τα δικαιώματα των τραπεζών

Καταδικάζουν τα Ταμεία: Πουλούν τα δικαιώματα των τραπεζών

 

Παγιδευμένα σε ένα lose-lose situation είναι τα σαφαλιαστικά Ταμεία, καθώς στο πρόσφατο κούρεμα του ελληνικού χρέους θεωρήθηκαν «ιδιώτες» και έχασαν δισεκατομμύρια, ενώ σήμερα θεωρούνται «δημόσιος τομέας» και τους απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΑΜΚ τραπεζών, εφ’ όσον παίρνουν κρατική χρηματοδότηση. Ετσι τα ασφαλιστικά Ταμεία  αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα δικαιώματα προτίμησης στις ΑΜΚ Alpha-Εθνικής-Πειραιώς, κρατώντας όμως τις μετοχές-«μάνες», οι οποίες θα εξαϋλωθούν στη συνέχεια.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ΤΣΜΕΔΕ, των μηχανικών το οποίο είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank και θα μπορέσει να συμμετάσχει στην αμκ, καθώς δεν δέχεται κρατική χρηματδότηση.
Με απόφαση του υπουρού Εργασίας, Γ. Βρούτση, οι διοικήσεις του ΙΚΑ και ΕΤΑΑ αναίρεσαν απόφαση συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου, ευθυγραμμισζόμενα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο Μνημόνιο. Ετσι απεμπολούν το δικαίωμα να προστατεύσουν την περιουσία τους συμμετεχοντας στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στην πραγματικότητα τα Ταμεία χάνουν γιατί δεν μπαίνουν, χάνουν γιατί πουλάνε σε τιμές πολύ κατώτερες από αυτες που αγόρασαν και κάνουν δώρο σε ιδιώτες  περιουσία που αποκτήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε εξευτελιστικές τιμές.
Το κακό προηγούμενο που δημιουργήθηκε με το κούρεμα των ασφαλιστικών Ταμείων και την προκλητικά άδικη αντιμετώπισή τους από κυβέρνηση και τρόικα αναγκάζει ξένα Funds διαχείρισης συνταξιοδοτικών Ταμείων να κρατούν ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση και να έχουν δεύτερες σκέψεις  για το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους σε ελληνικές μετοχές και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο μηχανισμό αποκατάστασης της περιουσίας των Ταμείων και καταρτίζουν κατ αποκλειστικότητα σχέδια περικοπών στην ασφάλιση και την περίθαλψη.
Στα σχέδια των Ταμείων είναι να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που απέκτησαν πουλώντας τα δικαιώματα στις αυξήσεις κεφαλαίου, για να αγοράσουν μερίδια στην ΑΕΔΑΚ διαχείρισης διαθεσίμων τους.
Τα Ταμεία κατέχουν συνολικά 16,4% της Εθνικής Τράπεζας. Μη συμμετέχοντας στην ΑΜΚ  το ποσοστό τους θα περιορισθεί κάτω του 1,5%. Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ παραμένουν 21.325.462 μετοχές της ΕΤΕ, η αξία των οποίων το 2009 ανερχόταν σε 386 εκατ. ευρώ.  Μετά από 3,5 χρόνια  η αξία τους έχει συρρικνωθεί στα 12,6 εκ. ευρώ.
Είναι πρόδηλη λοιπόν η “εξαέρωση” την οποία έχει  υποστεί η περιουσία των Ταμείων  λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών αξιών  και του κουρέματος των ομολόγων.  Συνολικά, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ταμείων καταγράφουν  λογιστικές απώλειες  πάνω από 2 δισ.  ευρώ. 

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.