Ρύθμιση για χαμηλές δόσεις δανείων και διαγραφές χρέους

Ρύθμιση για χαμηλές δόσεις δανείων και διαγραφές χρέους

Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση το νέο μοντέλο για τις ρυθμίσεις των δανείων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.

Κυβέρνηση και τρόικα σύμφωνα με την μνημονιακή συμφωνία εργάζονται πάνω σε αυτή τη ρύθμιση που βασίζεται στο ιρλανδικό μοντέλο, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να εισάγει νέους όρους όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος της Κυριακής.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να …….  >>>>>>>>>>>>>>

υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα τραπεζών και επισημαίνουν πως όσο τράπεζες και δανειολήπτες δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τόσο καθυστερεί η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

«Απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης»

Στην Ιρλανδία έχει καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση,επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης»

Εκτός από τη λίστα αυτή, που είναι αδιαμφισβήτητη καθώς έχει καταρτιστεί από την ιρλανδική στατιστική υπηρεσία (κάτι που αναμένεται να πράξει και η ελληνική αντίστοιχη υπηρεσία) έχουν καταρτιστεί και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία. Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Διαγραφή οφειλών σε περίπτωση μη εφαρμογής των όρων

Στην Ιρλανδία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ορισμένες οφειλές μπορούν ακόμη και να διαγραφούν εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, αλλά ούτες και υπάρχει προοπτική δημιουργίας τους. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.

source

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.