Πλειστηριασμοί για 15.000 πρώτες κατοικίες – Ποιοι γλιτώνουν!

 – Στην άρση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το 2014 προχωρά η κυβέρνηση – Παράταση σε όσους χρωστούν έως και 3 χρόνια στις τράπεζες – Εξαιρούνται άνεργοι, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες – Εξετάζεται μείωση των αντικειμενικών αξιών…  Σχέδιο με το οποίο βγαίνουν σε πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες περίπου 15.000 ιδιοκτητών φέρνει προς διαβούλευση το  ………….  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

υπουργείο Ανάπτυξης.  Στο στόχαστρο, σύμφωνα με το Πρωτο Θέμα μπαίνουν περίπου 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που από το 2008 δεν έχουν πληρώσει ούτε μια δόση για το ακίνητό τους.  Σύμφωνα με αρμόδια πηγή “αυτοί που θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όσοι και δεν οληρώνουν συστηματικά αξιωποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου εδώ και 6 χρόνια και έχουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούν τέτοια στάση”.   Ωστόσο, το σχέδιο περιλαμβάνει και περίοδο χάριτος στα 3 χρόνια Σύμφωνα με το δημοσίευμα κεντρικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι, να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χρέη παραγράφονται απλώς οι ιδιοκτήτες παίρνουν μια παράταση για να τα αποπληρώσουν αργότερα.  Το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού φακέλου για κάθε δανειολήπτη που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τον τρόπο διαβίωσης και τα εισοδήματά του καθώς αρκετοί από αυτούς λόγω της υψηλής φορολόγησης δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου τους.  Στο υπουργείο θεωρούν ότι η τριετία είναι ένα λογικό διάστημα να οφείλει κάποιος χρήματα για το ακίνητό του, καθώς μεγαλύτερο διάστημα σημαίνει αποχή από τις υποχρεώσεις του.  Στα “μαλακά” θα πέσουν επίσης και εκείνοι που προσπάθησαν να πληρώσουν, έστω και μικρότερο μέρος των δόσεων. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν άνεργοι, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες.  Θα υπάρξει επίσης εισοδηματικό κριτήριο, ώστε οι δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, (15.000 ευρώ ετησίως) να έχουν ειδικές διευκολύνσεις. Μια παράμετρος που θα εξεταστεί είναι επίσης η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτή τη στιγμή το ύψος προστασίας είναι οι 200.000 ευρώ και εξετάζεται η μείωσή του στις 120.000 – 150.000 ευρώ. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.