Τι αλλάζει σε συντάξεις και εφάπαξ από το 2014

Δώδεκα ανατροπές στα όρια ηλικίας, στις συντάξεις αλλά και στα εφάπαξ «φέρνει» η νέα χρονιά. Στο επίκεντρο βρίσκονται 600.000 ασφαλισμένοι που από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.
Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται σε μία σειρά ασφαλιστικών νόμων (3865/2010, 3996/2011 και 4093/2012 κ.ά.) που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά υλοποιούνται σε δόσεις.

ίων ηλικίας έρχονται ανατροπές σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων. Σε τρεις περιπτώσεις η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αφορά ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, ενώ σε μία περίπτωση οι αλλαγές αγγίζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ενστόλων.
Το θετικό είναι πως τη νέα χρονιά αυξάνονται τα πλασματικά έτη (π.χ. σπουδές, στρατός, τέκνα) που μπορούν να αναγνωριστούν για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.
Στα ασφαλιστικά ταμεία θα εξαγοράζονται επτά χρόνια για θεμελίωση μέσα στο 2014, ενώ στον δημόσιο τομέα έως και δώδεκα χρόνια (εκ των οποίων μέχρι πέντε έτη για τα τέκνα).
Οσον αφορά τις συντάξεις, μία σειρά παλαιότερων νόμων επηρεάζει όσους καλύπτονται από το Δημόσιο και τα ταμεία κύριας ασφάλισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
Οι μεγαλύτερες ανατροπές αφορούν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, όπου έρχονται περικοπές σε όσους φορείς είναι στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, εξέλιξη που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στα επικουρικά ταμεία θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες ακόμα και ανά τρίμηνο και όπου υπάρχουν ελλείμματα θα μειώνονται οι παροχές.
Πάντως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς από το 2015 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (με το τελικό ποσό να προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης).
Στο ενδιάμεσο το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που μέχρι και το τέλος του 2014 θα παρουσιάσει προτάσεις για μία σειρά «καυτών» θεμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.