Αποκρατικοποιούνται 12 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις

76062-samarΜέχρι τα μέσα του έτους προγραμματίζεται να ξεκινήσουν 12 διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση μεγάλων κρατικών ενεργειακών εταιριών και μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα τεθεί υπόψη της τρόικας, μεταξύ των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, μαρίνες, λιμάνια κλπ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την επίτευξη του στόχου για εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα, καθώς η τρόικα αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα αφού τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αποκρατικοποιούνται 12 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις

  1. Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

    Νέα, διπλή ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

    Στον «αέρα» βρίσκονται τουλάχιστον 200.000 οικογένειες, που έχουν λάβει δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος μπορεί να καταργήθηκε, άφησε πίσω του όμως χιλιάδες δανειολήπτες που λόγω της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, ενώ δεν μπορούν να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

    Η προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης και δη, του υπουργείου Εργασίας να δώσει λύση – έστω και μερική – στο θέμα, έπεσε στον τοίχο που ύψωσε η Τρόικα, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την βουλή, έτοιμη ρύθμιση.

    Πλέον, εν μέσω και προεκλογικής (έστω ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών) περιόδου, επανέρχεται το θέμα, με το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι έρχεται διπλή ρύθμιση. Στο θέμα παρενέβη και η ΓΣΕΕ, η οποία με επιστολή της προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητά την παρέμβασή της ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τους δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα δεδομένα που πρέπει να σταθμιστούν ώστε να εφαρμοστεί η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δανείων, δυνατότητα που προβλέπεται ήδη από Υπουργική Απόφαση του 2012 η οποία όμως δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα υπάρξει νέα, διπλή ρύθμιση: «ανανέωση» της ρύθμισης που είχε γίνει για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί απευθείας μέσω ΟΕΚ και ψήφιση της ρύθμισης που αποσύρθηκε και αφορά σε όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εφόσον περάσει από την Τρόικα, θα επαναπροωθηθεί, θα δίνεται δικαίωμα στους δανειολήπτες να ζητήσουν 10ετή παράταση του δανείου τους (από τα 15 στα 25 χρόνια).

    Τα δάνεια που θα τεθούν υπό ρύθμιση ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011.

    Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί απευθείας από τον πρώην ΟΕΚ.

    Προσοχή. Αυτό που στην πράξη θα παραταθεί, είναι η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η δόση. Το ποσό των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης λόγω αυτής της επιμήκυνσης, θα μεγαλώσει. Σε απόλυτους αριθμούς θα μειωθεί και το ποσό της επιδότησης.

    Επίσης, η ρύθμιση, δεν θα αφορά στο σύνολο των δανειοληπτών, αλλά όσους δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Για αυτούς, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ΄ εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

    Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

    Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση θα είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

    Για παράδειγμα, οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.

    Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).

    Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.

    Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ (-42%).

    Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.

    Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).

    Μου αρέσει!

  2. Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

    Μέχρι και την Παρασκευή οι αιτήσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας

    Μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α) η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού».

    Όπως ειδικότερα σπεύδει να επισημάνει ο κ. Σκορδάς, απαντώντας εγγράφως σε αναφορά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών, «η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4224/2013 σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3869/2010 και Ν. 4161/2013) αποτελούν σήμερα έναν σημαντικό πυλώνα προστασίας των Ελλήνων πολιτών που είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους είτε βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών».

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στην πρόνοια του νόμου για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να υπάρχει ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο το οποίο θα εισάγει και θα παρακολουθεί τις απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το Συμβούλιο κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και μόνιμου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων».

    Ως προς τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης απαντά ως εξής:

    -ως προς την πρόταση να διευρυνθεί η προστασίας της κύριας κατοικίας και για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «η ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων καθεστώτων από τα οποία πάντα εξαιρούνταν οι οφειλές προς το Δημόσιο»

    -στην παρατήρηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι η ρύθμιση είναι ασαφής ως προς τον τύπο και την κατηγορία των δανείων που υπάγονται σε αυτή (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) και ότι η προσημείωση ακινήτων υπήρξε πάγια τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση επιχειρηματικών ή ακόμη και για τη ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, και άρα θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νόμος εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου, ο υφυπουργός απαντά ότι «η ρύθμιση αφορά την προστασίας της κύριας κατοικίας από οποιαδήποτε απαίτηση βάσει της οποίας έχει εκδοθεί εκτελεστός τίτλος (διαταγή πληρωμής ή δικαστική απόφαση) και επ΄ ουδενί περιορίζεται σε τραπεζικές οφειλές.

    -στην πρόταση, στις περιπτώσεις που προβλέπεται τελικά διαδικασία πλειστηριασμού, ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται του χρέους που απομένει, στις περιπτώσεις που το προσημειωμένο και εκπλειστηριασμένο ακίνητο έλαβε τιμή μικρότερη του οφειλόμενου ποσού (λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων), ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι «κατά το ηπειρωτικό δίκαιο και την ελληνική Δικονομία, η οποιαδήποτε απαίτηση δεν συνδέεται με συγκεκριμένο ακίνητο του οφειλέτη. Η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη-πλην αυτών που εκ του νόμου εξαιρούνται ως ακατάσχετα-αποτελεί μέσο εξασφάλισης του δανειστή. Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η τιμή του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καταρχήν σε ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας αυτού, και περαιτέρω αυτή δύναται να αναπροσδιορίζεται μόνο με δικαστική απόφαση. Ο οφειλέτης κατέχει στα χέρια του ένδικα βοηθήματα καθ΄ όλη τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και σε κάθε σημείο αυτής μπορεί να εγείρει ενώπιον του δικαστηρίου κάθε νόμιμο αίτημά του».

    -στην παρατήρηση της ΓΣΕΒΕΕ ότι το κριτήριο της τήρησης λογαριασμού κατάθεσης που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ είναι αυστηρό, ειδικά για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που τηρούν λογαριασμούς για πληρωμές, ο κ. Σκορδάς εξηγεί ότι «το κριτήριο της τήρησης καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ αφορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί το υπό πλειστηριασμό ακίνητο ως κύρια κατοικία του και δεν καταλαμβάνει νομικά πρόσωπα».

    -ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η έννοια της κύριας κατοικίας όπως έχει κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις και τη νομολογία δε συνδέεται αποκλειστικά με την απόκτηση της πρώτης κατοικίας.

    -διευκρινίζει επίσης ότι ο Ν. 4224/2013 δεν αφορά μόνο απαιτήσεις από Πιστωτικά Ιδρύματα αλλά αφορά όλες τις απαιτήσεις.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.