Τα ¨παίξανε με τους κουζουλούς¨ της 115 Π.Μ οι Αμερικανοί Χειριστές των F-15E Strike Eagle * (video)

Συνεχίζεται η συνεκπαίδευση την  115 Π.Μ  ΜΕ τους Αμερικανούς

370-599x399Εντυπωσιασμένοι από την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι είναι τα μέλη της 494 Αμερικανικής Μοίρας που φιλοξενούνται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στο πλαίσιο δράσεων συνεκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανίων ο διοικητής της 115 Π.Μ. σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης ανέφερε ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη του θέματος δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λειτουργία της μονάδας.


Η συγκεκριμένη αμερικανική Μοίρα εδρεύει στο Laken heath της Αγγλίας και βρίσκεται στα Χανιά από τις 13 Φεβρουαρίου. Η αποστολή απαρτίζεται από 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle και σχεδόν 250 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στα Χανιά πραγματοποιεί όλο αυτό το διάστημα δράσεις συνεκπαίδευσης με τους πιλότους της 115 Π.Μ., ενώ πρόκειται να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της αύριο, Παρασκευή, και να επιστρέψει στη βάση της την ερχόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου.

 

Ο διοικητής της 115 Π.Μ. σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης σε ενημέρωση που πραγματοποίησε σε δημοσιογράφους τοπικών Μέσων Ενημέρωσης τόνισε ότι οι Αμερικανοί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με τους Ελληνες στρατιωτικούς, αλλά και την υποστήριξη που τους προσφέρει η 115 Π.Μ. στην εκπαίδευσή τους.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που επέλεξαν οι Αμερικανοί να βρεθούν στα Χανιά ο κ. Γκοντικούλης επεσήμανε ότι το κυριότερος λόγος είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη. Σημαντικό ωστόσο ρόλο διαδραματίζουν ακόμα η συμβατότητα των συστημάτων που χρησιμοποιούν στην εκπαίδευσή τους με εκείνα της ελληνικής μονάδας, η παρουσία της αμερικανικής ευκολίας (βάσης) στην περιοχή, που μπορεί να τους παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως και το γεγονός ότι ο ελληνικός εναέριος

χώρος δεν είναι “συμπιεσμένος” όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Αμερική είναι γνωστό ότι είναι ο μεγαλύτερος χρήστης αεροσκαφών και μία μεγάλη πη

γή εμπειρίας, οπότε μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά πράγματα από αυτούς από εμπειρίες που εμείς δεν έχουμε και φυσικά τεχνογνωσία», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκοντικούλης, ενώ σημείωσε ότι η συνεκ

παίδευση περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε διάφορα είδη τακτικών και αποστολών που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές όπως στο Αιγαίο, δυτικά ή νότια της Κρήτης.
Την ικανοποίησή τους για τις συνθήκες φιλοξενίας, αλλά και τη συνεργασία με τους Ελληνες πιλότους εξέφρασαν λίγο αργότερα και τα μέλη της Αμερικανικής αποστολής που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους. «Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή, οι εγκαταστάσεις άριστες και κατάρτιση των Ελλήνων πιλότων είναι υψηλή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί, ενώ δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την υποστήριξη της 115 Π.Μ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν τμήμα της εκπαίδευσης των Αμερικανών που πραγματοποιείται με μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle, αλλά και να θαυμάσουν το πρόγραμμα επίδειξης που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης.

Ηχορρύπανση
Στο περιθώριο της ξενάγησης που έγινε στους δημοσιογράφους στην 115 Π.Μ. ο διοικητής  κ. Ι. Γκοντικούλης αναφέρθηκε στο θέμα της ηχορρύπανσης αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ειδικότερα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η ενόχληση προς τους κατοίκους και στην κατεύθυνση αυτή βοηθά ιδιαίτερα η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα προσομοίωσης των συνθηκών πτήσεις, με συνέπεια να έχει μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών πτήσεων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι λαμβάνεται μέριμνα, ώστε τα αεροσκάφη να προσγειώνονται και να απογειώνονται σε σημεία των διαδρόμων που να είναι πιο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, όπως ανέφερε, σε ορισμένες περιπτώσεις και συνθήκες είναι αδύνατον να αποφευχθεί η ενόχληση που προκαλεί ο θόρυβος.

Veteranos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.