Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η δημιουργία των τριών νέων ΕΠΑ

to_espa_trexei

Η πολυαναμενόμενη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στον αστικό τομέα, μέσω της δημιουργίας νέων ΕΠΑ και της τροφοδοσίας νέων περιοχών, φαίνεται ότι παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες» παρά την προετοιμασία χρόνων και τις υποδομές που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, αλλά και στην ίδια τη ΔΕΠΑ.

Η προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία νέων ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου) σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία ήταν ούτως ή άλλως προβληματική όπως έχει αποδειχθεί από τις μέχρι σήμερα απόπειρες, καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατη, μετά την υιοθέτηση των όσων προβλέπονται στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς του αερίου. Και τούτο διότι επιβάλλεται ο διαχωρισμός της προμήθειας αερίου από την εκμετάλλευση των δικτύων και -κυρίως- καταργείται η επιδότηση των έργων και η αποκλειστικότητα που εξασφάλιζαν σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν προσήλθαν επενδυτές όταν υπήρχε αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση και επιδότηση στην κατασκευή των έργων. Πώς περιμένουμε ότι θα προσέλθουν τώρα;», σχολιάζει τη νέα κατάσταση, μιλώντας στο Εnergypress, παράγοντας του χώρου, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τη μια στιγμή να κρίνει ότι πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα για να υπάρξουν επενδύσεις επέκτασης της αστικής χρήσης του αερίου και την επόμενη στιγμή να επιβάλλει τα ακριβώς αντίθετα.

Το βασικό στοιχείο που καθορίζει το διαφαινόμενο αδιέξοδο είναι το γεγονός ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέες ΕΠΑ απαιτούνται σημαντικά έργα επέκτασης των δικτύων στις πόλεις στις οποίες θα έχουν τη δικαιοδοσία. «Κανένας δεν πρόκειται να βάλει χρήματα για να χτίσει καινούργια δίκτυα εάν δεν υπάρχει μια σημαντική περίοδος “προστασίας” η οποία θα του επιτρέπει να αποσβέσει τις επενδύσεις του» δηλώνεται χαρακτηριστικά. Αναφέρεται, δε, η άποψη, ότι η πλήρης απελευθέρωση την οποία επιβάλουν οι δανειστές και περιγράφεται στον σχετικό «οδικό χάρτη», ταιριάζει  πιθανόν σε χώρες και περιοχές που έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα, είναι όμως εντελώς ακατάλληλη για περιοχές όπου τα δίκτυα δεν υπάρχουν και πρέπει να κατασκευαστούν.

Στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές η ΔΕΠΑ λειτουργεί ήδη δίκτυα μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων (μέση και χαμηλή πίεση). Από αυτά, περίπου 200 χιλιόμετρα αντιστοιχούν στη Στερεά, 140 χιλιόμετρα στην Κεντρική Μακεδονία και 150 χιλιόμετρα στην Α. Μακεδονία και Θράκη. Για να μπορέσει όμως να υπάρξει πραγματική κάλυψη των περιοχών απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων πόλης.

Το μόνο κίνητρο που απομένει στους πιθανούς ενδιαφερόμενους (κίνητρο που, με βάση την αποτυχία των μέχρι σήμερα προσπαθειών, αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκές) είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες περιοχές (κυρίως βιομηχανικές περιοχές) τους οποίους τροφοδοτεί σήμερα με φυσικό αέριο η ίδια η ΔΕΠΑ. Το 2012, οι καταναλωτές που τροφοδοτεί η ΔΕΠΑ απορρόφησαν συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τα μεγαλύτερα νούμερα κατανάλωσης τα έχει η περιοχή Στερεάς, όπου η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες από τους οποίους οι 75 είναι βιομηχανικοί με συνολικές πωλήσεις 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012. Στην Κεντρική Μακεδονία η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 50 πελάτες (45 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων κυβικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 35 πελάτες (25 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο διαγωνισμό που προκήρυξε, η ΔΕΠΑ προσκάλεσε Επιχειρήσεις Αερίου και Ομάδες Επιχειρήσεων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής 35% σε κάθε μία από τις ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ θα εκχωρούσε σε κάθε ΕΠΑ τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών διανομής φυσικού αερίου, τα υφιστάμενα συμβόλαια προμήθειας πελατών με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου που δεν υπερβαίνει τις 100 GWh, όπως επίσης και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ήδη κατασκευασμένου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της, προγραμματισμού, μελέτης, σχεδιασμού, κατασκευής και εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της και πώλησης φυσικού αερίου σε όλους τους καταναλωτές στην αντίστοιχη περιοχή αρμοδιότητάς της, των οποίων η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου δεν υπερβαίνει τις 100 GWh.

source

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.