Oι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής

Oι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας καταγγέλλουν τη Χρυσή Αυγή

Οι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας αντιδρούν στην ενδεχόμενη επίσκεψη στελεχών της Χρυσής Αυγής τον επόμενο μήνα και σύσσωμη η Ελληνική κοινότητα αντιδρά στην ρατσιστική και ακροδεξιά ιδεολογία του συγκεκριμένου κόμματος.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ορθόδοξης Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης:

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο       Τ  Υ  Π  Ο  Υ

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αυστραλία, τον Οκτώβριο, δύο στελεχών του εξτρεμιστικού ελληνικού πολιτικού κόμματος, Χρυσή Αυγή, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί όλους τους Αυστραλούς. Η Χρυσή Αυγή επιδιώκει τη διαίρεση μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Προωθεί επίσης το μίσος έναντι των γυναικών και ενστερνίζεται την περιθωριοποίηση και την καταστολή των ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν μια «αφύσικη» σεξουαλικότητα. Αυτές οι προκαταλήψεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με το όραμα μιας ειρηνικής, ανεκτικής, πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, που προωθεί την αρμονία και τη συνεργασία σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Πέρα από τη ρατσιστική, φανατική ιδεολογία της, η Χρυσή Αυγή εμπνέεται από τις βίαιες μεθόδους του ναζιστικού γερμανικού καθεστώτος του περασμένου αιώνα. Τα μέλη και οι υποστηρικτές της ξεσπούν συνήθως σε ένα παραλήρημα μίσους με λαμπαδηφορίες, δημαγωγική ρητορική και ναζιστικούς χαιρετισμούς. Ορισμένα μέλη (συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ηγετών) έχουν κατηγορηθεί από την αστυνομία για ξυλοδαρμό ανυπεράσπιστων ατόμων που έκριναν ότι είναι εχθροί.

Κατά τη διάρκεια του 2013, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και δεκάδες οπαδοί της συνελήφθησαν στην Ελλάδα και κατηγορήθηκαν για αδικήματα τα οποία κυμαίνονται από δολοφονίες και πρόκληση εκρήξεων μέχρι εκβιασμό.

Οι Αυστραλοί έχουν μια υπερήφανη ιστορία ανδρείας και θυσίας στην καταπολέμηση και την ήττα του φασισμού στον εικοστό αιώνα. Καλούμε όλους τους Αυστραλούς να ενωθούν για άλλη μια φορά εκφράζοντας την αποστροφή τους στο μήνυμα του μίσους και τις βίαιες πολιτικές που προπαγανδίζουν ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή.»

———————————————————————————————————————————

Γιώργος Βέλλης
Συντονιστής
Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο

 

Νίκολας Πάππας AM
Επίτιμος Γραμματέας,
Συμβούλιο Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Aυστραλίας

 

Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος
Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας

 

Μιχάλης Τσιλιμός
Γενικός Γραμματέας
Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ

 

Αγγελος Γαβριελάτος
Ομοσπονδιακός Πρόεδρος
Συνδικάτου Εκπαιδευτικών Αυστραλίας

 

Τζο Καπούτο
Πρόεδρος
Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας

 

Γκεντ Κέρνι
Πρόεδρος
Αυστραλιανού Συμβουλίου Εργατικών Συνδικάτων

2 σκέψεις σχετικά με το “Oι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής

 1. Καταγγελίες πρώην χρυσαυγίτη για Χρυσή Αυγή

  http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_full_610x343/public/article/2014-08/9d27e34b9540aba60f7763717836adc4.jpg?itok=nRtZXkhX

  Εκτενή ανάλυση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ουγγαρία εκπόνησε η αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα (Human RightsFirst)».
  ADVERTISEMENT

  Στην έκθεσή της με τίτλο «Δεν είμαστε Ναζί, αλλά…» η συγκεκριμένη ΜΚΟ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η άνοδος των «κομμάτων μίσους» στις δύο αυτές χώρες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, ενώ προτείνει λύσεις και τρόπους αποτελεσματικής παρέμβασης του αμερικανικού Κογκρέσου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας. Μέσα σε 122 σελίδες οι αναλυτές κάνουν μία γεωλογική επισκόπηση των επιδράσεων που έχουν αντισημιτικά και ρατσιστικά κόμματα στο εσωτερικό της Ευρώπης, εξηγώντας παράλληλα τι σημαίνει η ακροδεξιά πρόκληση για τη διατλαντική συμμαχία, τονίζοντας -όσον αφορά στους οικονομικούς παράγοντες- ότι δεν είναι μόνο τα χρήματα το ζητούμενο. Στο μικροσκόπιο της ανάλυσης βρίσκεται και ο «παράγοντας Ρωσία» και κατά πόσο η Μόσχα συνδέεται με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.

  Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οργάνωση «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα (Human Rights First)», εξηγεί ότι «η Χρυσή Αυγή έκανε δυναμική εμφάνιση στην ελληνική πολιτική σκηνή το 2012, αφήνοντας έκπληκτους δημοσκόπους, πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, κερδίζοντας ποσοστό 6,92% και 18 έδρες στη Βουλή των Ελλήνων. Τα ποσοστά της αυξήθηκαν εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία: η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της από το 2008, η ανεργία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το οικονομικό σοκ είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς η Ελλάδα ήταν μια χώρα υψηλού εισοδήματος».

  «Το 2014, όταν η Χρυσή Αυγή ήρθε στην τρίτη θέση με ποσοστό 9% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό, τι οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης: η ανεργία χτύπησε 27,8% τον Ιούλιο του 2014 σε σύγκριση με το πικ του 25% στις ΗΠΑ το 1933. Κατά την πρώτη της εμφάνιση, η Χρυσή Αυγή με τη ναζιστική ρητορική της, τις σβάστικες και τους μαυροφορεμένους τραμπούκους στους δρόμους φάνηκε πως ήταν απλώς μια ομάδα ταραχοποιών που εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική εξαθλίωση και τη δημόσια οργή για την πολιτική ανεπάρκεια και τη διαφθορά όλων των τελευταίων κυβερνήσεων της Ελλάδας», συνεχίζει η έκθεση.

  «Αλλά Χρυσή Αυγή είναι κάτι περισσότερο από μία ακόμη νεο-Ναζί περιθωριακή ομάδα. Η ηγεσία της έχει άμεση ιδεολογική και προσωπική σύνδεση με αξιωματικούς στις ανώτερες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, «ενός ακραίου εθνικιστή και θαυμαστή της Χούντας», έχει ως πρότυπο τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Αδόλφο Χίτλερ. Στη συνέχεια, οι αναλυτές κάνουν αναδρομή στη ζωή του Μιχαλολιάκου που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Από την έκθεση για τη «Χρυσή Αυγή» δεν λείπει και το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, που προκάλεσε σοκ παγκοσμίως.

  Τι καταγγέλλει αποστάτης από τη ΧΑ στην αμερικανική ΜΚΟ

  Ένας αποστάτης από τη Χρυσή Αυγή, που θα είναι μάρτυρας στην υπόθεση, στην έκθεση λέει την προσωπική του ιστορία, τονίζοντας ότι το να προσχωρήσει στη ΧΑ ήταν κάτι το πολύ εύκολο. Ο ίδιος εισχώρησε όντας εξαγριωμένος με την κατάσταση στη χώρα, όπως και πολλοί άλλοι συντοπίτες του.

  Μιλώντας στη ΜΚΟ «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα (Human Rights First)», καταγγέλλει ότι ένας επιχειρηματίας, αν και μέλος της Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδότησε την δράση της ΧΑ στην περιοχή του, για να πιέσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο μάρτυρας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πως ο εν λόγω επιχειρηματίας έδωσε πάνω από 1.500 δολάρια ΗΠΑ για στρατιωτικές στολές για τα στελέχη της ΧΑ, ενώ ήταν εκείνος που πλήρωνε τη λειτουργία των γραφείων της ΧΑ στην περιοχή και έδινε συμβουλές στα νέα και στα παλιά μέλη, όπως «να μην επιτεθείτε σε μετανάστες μέσα στην ημέρα».

  Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας, αποκαλύπτει ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος εισήγαγε και πωλούσε εξοπλισμό και στολές στην ελληνική αστυνομία. Ο Παναγιώταρος φέρεται να αγόραζε μπλουζάκια από το Πακιστάν για περίπου 50 σεντ το καθένα και τα πωλούσε στην Χρυσή Αυγή για 2 δολάρια το ένα. Η Χρυσή Αυγή στη συνέχεια απαιτούσε όλα τα μέλη της να αγοράσουν από ένα τέτοιο μπλουζάκι, το οποίο το πωλούσε για περίπου 20 δολάρια.

  Σύμφωνα με το πρώην μέλος της ΧΑ μία ακόμη τοπική επιχείρηση προμήθευε τα μέλη με όπλα. Τα ανώτερα στελέχη χρησιμοποιούσαν αεροβόλα για εκφοβισμό στην αρχή, αλλά βρήκαν τον τρόπο να τα αλλάξουν και να πυροβολούν με αληθινές σφαίρες. Όποιο μέλος της ΧΑ είχε άδεια για όπλο, αγόραζε πυρομαχικά και προμήθευε το κόμμα. Η άδεια οπλοφορίας επέτρεπε στον καθένα να αγοράζει τρία κουτιά σφαίρες ανά έτος, αποκαλύπτει.

  «Ο καθένας είχε ένα μαχαίρι πάνω του», λέει ακόμα, προσθέτοντας πως όσοι τα κρατούσαν «δεν ήταν εκπαιδευμένοι, αλλά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των μαχαιρωμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι πολλοί έμαθαν να τα χρησιμοποιούν στην πράξη. Η αστυνομία δεν μπορούσε να μας αγγίξει. Η αστυνομία είχε συγκεκριμένες εντολές να μην μας αγγίζει».

  Πώς, όμως, έφυγε από τη ΧΑ; Μια μέρα, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012, παρατήρησε ότι το πορτρέτο του συνταγματάρχη Παπαδόπουλου σε ένα σπίτι μέλους είχε αντικατασταθεί από ένα πορτρέτο του Χίτλερ. Ο παππούς του πρώην μέλους της ΧΑ είχε αγωνιστεί με τους αντάρτες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σκοτώθηκε από τους Γερμανούς, οπότε αυτό τον έκανε να αποχωρήσει από τη ΧΑ και να δει κατάματα την αλήθεια.

  Παρά τις απειλές εναντίον του, ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει ότι Χρυσή Αυγή ήταν μια «εγκληματική οργάνωση», ένας χαρακτηρισμός που είναι σωστός, όπως λέει, «επειδή η Χρυσή Αυγή οργανώνει τον δικό της στρατό. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να ανέβει κάποιος στην ιεραρχία ήταν να πάει σε ειδικά στρατόπεδα εκπαίδευσης. Οι επικεφαλής συγκέντρωναν νεοσύλλεκτους στα βουνά για τα προγράμματα κατάρτισης διάρκειας 15 ημερών, που επέβλεπε ένα πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε paintball, σκοποβολή, ζωή σε σκηνές και ιδεολογική κατήχηση».

  Σχετικά με την Ουγγαρία, η έκθεση κάνει αναφορά στις ρίζες του ακροδεξιού κόμματος «Τζόμπικ», που στις εκλογές του περασμένου Απριλίου απέσπασε το ποσοστό του 21%, καταλαμβάνοντας 23 από τις 199 έδρες στο ουγγρικό Κοινοβούλιο. Οι ερευνητές εξηγούν υπό το πρίσμα της οργάνωσης, της ιδεολογίας και της ταυτότητας του «Τζόμπικ» τους λόγους που αυτό το κόμμα είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν ραγδαία, εκθέτοντας παράλληλα τις αντισημιτικές, αντι-Ρομά και ομοφοβικές του θέσεις.

  Πηγή: protothema.gr

  Μου αρέσει!

 2. ¨ολα όσα λέτε είναι ΨΕΜΜΑΤΑ. Η ΧΑ φυλακίζεται επειδή λέει: στη φυλακή οι κλέφτες πολιτικοί. Αυτός είναι ο λόγος. Δεν είναι χαζοί οι ψηφοφόροι που την στηρίζουν και που της δίνουν ποσοστό 10%.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.