Κυπριακό: Στις πουτανιές της Αγγλίας προστέθηκαν τώρα και οι κουφάλες Σουηδία και Φινλανδία …

Βέτο από Βρετανία, Σουηδία και Φιλανδία απέτρεψαν το διάβημα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η Βρετανία, η Σουηδία και η Φιλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η Ευρωπαϊκή Ενωση προς τα Ηνωμένα Εθνη, για τις επεμβατικές προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τρεις χώρες προέβαλαν ενστάσεις και ως εκ τούτου δεν υπήρξε η απαιτούμενη ομοφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για υποβολή του διαβήματος.

Oλα ήταν έτοιμα την περασμένη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της αντιπροσωπείας της στα Ηνωμένα Εθνη, θα προέβαινε σε διάβημα προς τον διεθνή οργανισμό για τις επεμβατικές προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Βρυξέλλες έθεσαν το θέμα σε «σιωπηρή διαδικασία» (silent procedure) και το διάβημα θα γινόταν εκτός εάν κάποιο κράτος-μέλος ασκούσε βέτο.

Το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, η Βρετανία έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε ότι:

Το διάβημα βρισκόταν εκτός του συνήθους πλαισίου δράσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι ενστάσεις του Λονδίνου επεκτάθηκαν όμως και επί της ουσίας, καθώς η Βρετανία ισχυρίστηκε ότι ένα ενδεχόμενο διάβημα θα προκαλούσε νέο κύκλο εντάσεων, επισημαίνοντας ότι στόχος αυτή την ώρα θα πρέπει να είναι η επάνοδος στο τραπέζι των συνομιλιών και η επανέναρξη της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Υιοθετώντας και αναπαράγοντας σε βαθμό πρόκλησης την τουρκική επιχειρηματολογία, η Βρετανία ισχυρίστηκε ακόμη ότι εάν εκδηλωθεί διάβημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Τουρκίας, τότε θα σταλούν δήθεν λάθος μηνύματα και θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προκατειλημμένη.

Τη Βρετανία, που για άλλη μια φορά είχε ρόλο μαέστρου στο Κυπριακό, ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα η γνωστή «χορωδία», η Σουηδία και η Φιλανδία, οι οποίες επίσης έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία και αντιτάχθηκαν στην πραγματοποίηση διαβήματος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συλλογικά, κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Οι τρεις χώρες άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι αγνοούν την έννοια της αλληλεγγύης όταν πρόκειται για την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής ενωσης και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ευνοήσουν την Τουρκία.

Το ευρωπαϊκό διάβημα, που ετοιμάστηκε αλλά δεν έγινε ποτέ, θα περιέγραφε τις τουρκικές προκλήσεις και θα τόνισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την κυριαρχία της επί των χωρικών της υδάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: