Άνεργη μητέρα δανειολήπτρια δικαίωσε το Ειρηνοδικείο

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης με τη με ημερομηνία 1/10/2014 απόφασή του, στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, έδωσε μια «ανάσα» από την υπερχρέωση σε τρίτεκνη μητέρα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, από την κοινότητα Αγίου Σίλα Τεμένους Ηρακλείου, με χρέος 46.445,23 ευρώ, μέχρι την ημερομηνία 20-9-2016, ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης (κύρια αίτηση).

 

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που με συνεργαζόμενη με αυτή δικηγόρο στο Ηράκλειο κατατέθηκε η δικαστική αίτηση, πρόκειται για δανειολήπτρια ηλικίας 50 ετών, άνεργη, μητέρα τριών τέκνων, χρεωμένη σε μία τράπεζα με συνολικό ποσό 46.445,23 ευρώ ως συνοφειλέτης σε στεγαστικό δάνειο.

Το εισόδημα που η ίδια διαθέτει είναι «μηδενικό», ζει ως προστατευόμενο μέλος του συνταξιούχου συζύγου της, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη από το ΙΚΑ ύψους 460,00 ευρώ μηνιαίως και δε διαθέτει καμία άλλη πηγή εσόδων.

Το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας, σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα στοιχεία που καταθέτει στην αίτησή της, φτάνει στο ποσό των 370,00 ευρώ, ενώ δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στη διάθεσή της.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ. 1, 8 και 2) του νόμου 4161/2013 του ίδιου δικαστηρίου και αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, καθώς είναι εγκλωβισμένη σε συνεχόμενη ανεργία αλλά και λόγω της συρρίκνωσης της σύνταξης και των εισοδημάτων του συζύγου της με τον οποίο έχουν κοινό οικογενειακό προϋπολογισμό, και προκειμένου πλέον να λειτουργήσει ως κοινωνικό ον, της χορήγησε προσωρινή διαταγή, η οποία ισχύει μέχρι 20-09-2016 δηλαδή για δύο έτη, με το παρακάτω περιεχόμενο:

1) Δέχεται το αίτημα περί χορηγήσεως προσωρινής διαταγής.

2) Διατάσσει προσωρινά την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτησή της η δανειολήπτρια, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

3) Την υποχρεώνει σε μηνιαία καταβολή δόσης των 60 ευρώ για δύο χρόνια, που θα καταβάλλεται μηνιαίως, εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός.

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η απόφαση αυτή θεωρείται θετική και είναι σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, καθώς ο δικαστής, κατανοώντας την οικονομική δυσκολία της υπερχρεωμένης δανειολήπτριας, με συνολικό ύψος χρέωσης 46.445,23 ευρώ, διατάσσει μηνιαία δόση 60 ευρώ μέχρι τις 20-09-2016, ημερομηνία που έχει οριστεί η δικάσιμος της κύριας αίτησης.

Σημειωτέον, η εν λόγω δανειολήπτρια συμμετέχει ως συνοφειλέτης μετά του συζύγου της σε στεγαστικό δάνειο, χωρίς εισόδημα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Για ενημέρωση και ένταξη στο νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος, μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλέφωνα 2821/092.306, 2821/092.666 και 2842/020.140.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.