Έκκληση για βοήθεια σε άπορη πολύτεκνη οικογένεια του Ηρακλείου

Ηράκλειο: Πενταμελής οικογένεια σε δραματική κατάσταση… – Ούτε γάλα για τα παιδιά. Έκκληση για βοήθεια…

Δεν έχουν να φάνε παρά μόνο χόρτα που μαζεύουν… Για να πάνε στο σχολείο τα μικρότερα παιδιά δεν πίνουν ούτε γάλα, γιατί δεν υπάρχει… Λείπει ακόμα και το λάδι. Η 5μελής οικογένεια της Έφης, σ’ ένα χωριό της Πεδιάδας του Ηρακλείου, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.

Με πρόβλημα αναπηρίας η ίδια, έχοντας χάσει εδώ και χρόνια το σύζυγό της από καρκίνο, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα. Τέσσερα παιδιά υπάρχουν στην οικογένεια. Τα μεγαλύτερα άνεργα, τα μικρότερα ακόμα μαθητές του σχολείου.

Τη νέα δραματική περίπτωση φέρνει στο φως με ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook η ψυχολόγος Τερέζα Βαλαβάνη, που γνωρίζει τη μητέρα και την οικογένειά της και αναλαμβάνει την προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για την επιβίωση.

Η Τερέζα Βαλαβάνη γράφει:

«Γνώρισα την Έφη προ 20ετίας, όταν πέθανε ο πατέρας μου, σαν μια γυναίκα πολύ φτωχή από χωριό, που αναλάμβανε ν’ ανάβει τα καντήλια στους τάφους των αγαπημένων νεκρών μας στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλα αυτά τα χρόνια κρατήσαμε μια επαφή, την είχα επισκεφτεί και στο νοσοκομείο όταν έμπαινε με τα χρόνια προβλήματα υγείας, που την ταλαιπωρούσαν και την κατέστησαν ανήμπορη με αναγνωρισμένη αναπηρία 67%, λόγο πνευμονικής και καρδιακής ανεπάρκειας και κινητικών προβλημάτων. Εδώ και 4 χρόνια χήρα, ο άντρας της πέθανε από καρκίνο, με πήρε πριν λίγες μέρες τηλέφωνο απελπισμένη, μη έχοντας την δυνατότητα να θρέψει τα 4 παιδιά της. Τα δυο μεγαλύτερα, ένα κορίτσι 29 και ένα αγόρι 24 χρονών άνεργα, τα δυο μικρότερα μαθητές, το αγόρι 16 χρονών του Γυμνασίου, 11 χρονών η μικρή της κόρη στο δημοτικό. «Μαζεύω από τα χωράφια και βράζω χόρτα, δεν έχουμε ούτε λάδι να τους βάλουμε. Τα παιδιά δεν έχουν δυνάμεις να πάνε στο σχολείο, δεν έχουν ούτε γάλα να πιουν». Μια ιστορία κοινωνικής εξαθλίωσης όχι πια ασυνήθιστη στις μέρες μας. Η Έφη με παρακάλεσε, αν μπορώ να την βοηθήσω να συγκεντρώσει τρόφιμα. Κι εγώ σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να την βοηθήσουμε όχι μόνο σήμερα να ξεπεινάσει μαζί με τα παιδιά της και αύριο που θα την έχουμε ξεχάσει πάλι, όπως και όλους τους άλλους πεινασμένους, να βρεθεί σε χειρότερη μοίρα.

Εκτός από τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και ότι άλλο μπορεί να μαζευτεί για την οικογένεια της Έφης, σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να τους βοηθήσουμε χαρίζοντας τους μερικές κότες που να γεννάνε αυγά, 2-3 κατσίκες για γάλα, κουνέλια, ένα μικρό κομμάτι γης εκεί κοντά στον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδας που μένουν να φτιάξουν ένα κήπο με λαχανικά, αλλά πάνω απ’ όλα δουλειά. Η Έφη είναι σε θέση να πλέξει πουλόβερ και να φτιάξει μπομπονιέρες, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν ν’ ασχοληθούν με οποιαδήποτε ανειδίκευτη έντιμη δουλειά θα μπορούσε να επιφέρει κάποια χρήματα στην οικογένεια τους. Κάποια ζευγάρια, που είναι άκλαιρα θα μπορούσαν σαν αναδοχή ν’ αναλάβουν ένα μέρος των εξόδων των ανήλικων παιδιών. Όποιοι έχουν οικονομική δυνατότητα να βάλουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της Έφης ή να τα προσφέρουν έναντι στεφάνων σε κηδείες αγαπημένων προσώπων. Αν ενδιαφερθούμε αρκετοί και φτιάξουμε ένα πλέγμα αλληλεγγύης γύρω από την οικογένεια της Έφης, αυτά τα παιδιά θα νοιώσουν ότι υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι που ενδιαφέρονται και ότι δεν είναι ξεχασμένα κι εγκαταλελειμμένα σ’ έναν κόσμο, που τους στρέφει την πλάτη. Άλλωστε σήμερα είναι η οικογένεια της Έφης που δυστυχεί, αύριο πιθανόν να είμαστε εμείς και τα δικά μας παιδιά. Καλλιεργώντας την αλληλεγγύη εξασφαλίζουμε και την δική μας μελλοντική επιβίωση. Εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα την ανθρωπιά μας.

Συλλέγω τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα για την Έφη στη «Σχολή Σχέσεων», Γκάλι 8, Πάροδο Χρυσοστόμου στο ύψος του «Γκλόρια», μετά από τηλ. επικοινωνία στο 6977-479717 και 2810 326570 και 2810 225983.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ευθυμία (Έφη) Σκουπάκη στο κινητό τηλ. 6979-185318. Διαμένει στον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδας και μπορείτε να της βάλετε χρήματα στο λογαριασμό της στην ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ Τράπεζα GR 6108700050000000007547710″.

″.

Βαλαβάνη Τερέζα

s o u r c e

2 σκέψεις σχετικά με το “Έκκληση για βοήθεια σε άπορη πολύτεκνη οικογένεια του Ηρακλείου

 1. «Σε απάντηση της με ημερομηνία 3.12.2014 αναρτήσεως της ψυχολόγου κ. Τερέζας Βαλαβάνη τόσο στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όσο και σε ιστοσελίδες τοπικών εφημερίδων της Κρήτης, ως μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, ως κάτοικοι του Συνοικισμού Αγίου Βασιλείου Πεδιάδος, δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, αλλά προπάντων ως άνθρωποι θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τα ισχυριζόμενα από την κ. Βαλαβάνη σχετικά με τη δήθεν απαθή και αμέτοχη στάση της κοινωνίας του συνοικισμού μας, αλλά και τη δήθεν οργή μας προσωπικά προς την κ. Βαλαβάνη σχετικά με τα όσα δημοσίευσε για την οικογένεια της κ. Έφης Σκουπάκη η οποία κατοικεί στο χωριό μας.

  Αρχικά νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε μία συνοπτική αλλά ουσιαστική αναφορά στα πραγματικά δεδομένα. Η οικογένεια της κ. Έφης αποτελείται από την ίδια, τα δύο ενήλικα τέκνα της, (όχι τέσσερα, όπως αναφέρει αρχικά η κ. Βαλαβάνη) την κόρη της, ηλικίας 29 ετών, η οποία είναι παντρεμένη και μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού και το γιο της, ηλικίας 24 ετών. Η κ. Έφη όπως και ο γαμπρός της, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και γι' αυτόν τον λόγο λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, έστω και αυτό το πενιχρό ποσό που δίνεται από το κράτος, η δε κόρη της φροντίζει μία ηλικιωμένη γυναίκα του χωριού, ήδη προ μηνός, προτού δηλαδή η κ. Βαλαβάνη προβεί σε δημόσιες εκκλήσεις βοήθειας και κοινωνικής κινητοποίησης. Επίσης, η οικογένεια λαμβάνει βοήθεια τόσο από την Εκκλησία του χωριού μας όσο και από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μας. Από όσα δε παραδέχτηκε και η ίδια η κ. Έφη το μικρό κομμάτι γης που καλεί η κ. Βαλαβάνη να χαρίσουμε στην οικογένεια αυτή υπάρχει ήδη, όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να το καλλιεργήσουν, ενώ διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ κ.λπ.). Η σύντομη αυτή παράθεση έγινε αποκλειστικά και μόνο διότι είναι η βάση της σημερινής μας ανακοινώσεως.
  
  Ουδέποτε απευθύνθηκε η συγκεκριμένη οικογένεια στον Πολιτιστικό Σύλλογο, είτε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είτε ατομικά σε κατοίκους του χωριού μας, προκειμένου να μας εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως οικογένεια. Ουδέποτε μας χτύπησαν την πόρτα και πόσο μάλλον ουδέποτε την βρήκαν κλειστή. Η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από τον τρόπο με τον οποίο την παρουσίασε η κ. Βαλαβάνη, η οποία παραπληροφορήθηκε ίσως και η ίδια, αλλά ενεργώντας παρορμητικά δε διασταύρωσε και δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε, κάτι που θα μπορούσε να κάνει αν ερχόταν σε επαφή με φορείς του χωριού ή του δήμου μας. Νιώσαμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε την τιμή και υπόληψη μας, δεδομένου ότι με τους άκρως αναληθείς ισχυρισμούς της κ. Βαλαβάνη, έκπληκτοι βρεθήκαμε να δυσφημιζόμαστε και μάλιστα από δημόσιο βήμα.
  
  Η δυσφήμιση δε αυτή επιβεβαιώθηκε στη δεύτερη κατά σειρά ανάρτηση της κ. Βαλαβάνη. Συγκεκριμένα στο κείμενο, το οποίο φέρει την υπογραφή της αναφέρει αυτολεξεί: «Όμως οι συγχωριανοί, ο πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Βασιλείου, καθώς και ο Πάρεδρος του χωριού, θορυβήθηκαν αρχικά, θεωρώντας την κινητοποίηση ότι δυσφημεί το χωριό τους. Κινδύνεψα, ενώ πρόθεση μου ήταν να βοηθηθεί η οικογένεια της Έφης, να γίνω αποδέκτης της οργής τους». Η κ. Βαλαβάνη, αν και ψυχολόγος δεν εξέλαβε σωστά το αίσθημα της αδικίας που νιώσαμε, όταν μας κατηγόρησε ερήμην.
  
  Εμείς παρόλα αυτά την προσκαλέσαμε να έρθει στο χωριό μας και να συζητήσουμε το θέμα από κοντά, να μας δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί και η δική μας θέση. Σε συνάντηση που είχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο πάρεδρος του χωριού με την κ. Βαλαβάνη στην οικία της κ. Έφης έδειξε να καταλαβαίνει πως άδικα εξέθεσε δημόσια τους φορείς του χωριού μας αλλά και τον κάθε συγχωριανό μας ξεχωριστά, για τη δήθεν αμέτοχη στάση μας απέναντι στην κ. Έφη. Καληνυχτίζοντας μας δε, μετά την πολιτισμένη συζήτηση που είχαμε και στο καφενείο του χωριού μας, δείχνοντας μεταμέλεια και ζητώντας μας «συγνώμη», η κ. Βαλαβάνη μας διαβεβαίωσε πως θα επανορθώσει με μία δημόσια ανάρτηση προς αποκατάσταση της αλήθειας. Εν αντιθέσει μετά μεγάλης μας λύπης αλλά και απογοήτευσης ήδη χθες, 3.12.2014, διαβάσαμε την εκ νέου ανάρτηση της, στην οποία ουδεμία αίσθηση μεταμέλειας διαφαίνεται. Αυτολεξεί αναφέρεται: «Ήδη τους έστειλαν μετά τη συνάντηση μας δύο κουβάδες πλαστικό χρώμα, για να βάψουν το σπίτι τους». Η παραπάνω αναφορά μονάχα ειρωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η αίσθηση που αφήνει στον οιονδήποτε τρίτο, μη γνώστη της υποθέσεως είναι ακριβώς αυτή. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως αναφέρει η κ. Βαλαβάνη βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας προβλήματα σίτισης και εμείς τους στείλαμε δύο κουβάδες πλαστικό χρώμα! Η συγκεκριμένη αναφορά θα έβρισκε έρεισμα εάν η κ. Βαλαβάνη έκανε έστω μία μικρή αναφορά στις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην οικία της οικογένεια της κ. Έφης, όπου διαμένει και η ανήλικη, 11χρονη, εγγονή της.
  
  Πραγματικά δε θα υπήρχε ουδεμία ανάγκη εκ μέρους μας να προβούμε στην παρούσα ανακοίνωση, εάν δεν νιώθαμε ότι με τις συγκεκριμένες αναρτήσεις της κ. Βαλαβάνη πλήττεται βάναυσα και αδικαιολόγητα η τιμή, η υπόληψη και η νοημοσύνη μας. Γιατί δεν υπάρχει καμία συνάφεια ανάμεσα στις προφορικές και κατ' ιδίαν απόψεις της κ. Βαλαβάνη και σ' εκείνες που ανακοίνωσε γραπτά και δημόσια, όπου περισσεύει η ειρωνεία και η απόδοση άδικων ευθυνών.
  
  Εμείς ως κάτοικοι ενός μικρού χωριού, που γνωριζόμαστε χρόνια πολλά μεταξύ μας, ξέρουμε ακόμα και πότε και πως θα βοηθήσουμε κάποιο συγχωριανό μας, όποτε κι αν χρειαστεί. Και γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, το μόνο που δε χρειάζεται είναι να δημιουργούμε αντιπαλότητες και συγκρούσεις, αλλά να συνεργαζόμαστε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το κοινωνικό σύνολο. Αν η κ. Βαλαβάνη επιθυμεί να αναλάβει το ρόλο της "μητέρας Τερέζας", της παραχωρούμε ευχαρίστως αυτήν τη θέση, αλλά και την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για όσα λέει, γράφει και δημοσιοποιεί».
  

  Μου αρέσει!

 2. Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΔΙΨΑ.

  Δεν γνωρίζω την υπόθεση
  και δεν μπορώ να σχολιάσω
  αλλά από τα ξένα μακριά
  μου έρχεται να κλάψω.

  Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΨΑ
  ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ
  ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ
  ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ.

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ.

  ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ
  ΕΙΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ
  ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΒΟΥΛΗ.

  ΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
  ΒΓΑΛΕ ΦΩΝΗ ΔΥΝΑΤΗ
  ΦΩΝΑΞΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ
  ΘΕΛΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ
  ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
  ΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΟΛΟΙ
  ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΝ ΨΟΦΑΣ
  ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ.

  ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ
  ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΓΩ.

  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΑΚΟΥΝ
  ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ
  ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΩΣΕ
  ΒΑΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕΙ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.