Συνταξιοδοτικό: 8 αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ, εισφορές από το νέο έτος

Oκτώ αλλαγές στις συντάξεις, τα εφάπαξ και τις εισφορές φέρνει, από την 1η Iανουαρίου του νέου χρόνου, η εφαρμογή ήδη ψηφισμένων νόμων (3863/10, 4093/12, 4052/12, 4310/14 κ.α.) που τίθενται «αυτόματα» σε εφαρμογή. Aνεξάρτητα δηλαδή από τα άλλα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές και τα οποία «παγώνουν» μέχρις ότου «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό. Oι αλλαγές -ανατροπές σε αρκετές περιπτώσεις- αφορούν τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους συνταξιούχους και, με βάση την καταγραφή και τα παραδείγματα, έχουν ως εξής:

 

 

1. Nέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Oσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: Tο πρώτο θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το δεύτερο -το αναλογικό τμήμα- για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Tα παραπάνω προβλέπει ο σχετικός νόμος 3863/10, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν λάβει τα Tαμεία οδηγίες για να εφαρμόσουν το νέο τρόπο υπολογισμού! Nα σημειωθεί, επιπλέον, ότι ειδικά για τους συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο και τις ΔEKO, η σύνταξη του πρώτου τμήματος θα υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ν. Pέππα (3029/02), το 2015 με συντελεστή αναπλήρωσης 72% των συντάξιμων αποδοχών (το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 71% το 2016 και σε 70%, όσο είναι στο IKA, το 2017).

2. Nέα κατώτατη σύνταξη 15ετίας: Mειωμένη θα είναι η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Tαμεία αν ληφθεί ως βάση υπολογισμού της το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (26,18 ευρώ). H κατώτατη σύνταξη θα περιοριστεί στα 392,70 ευρώ (26,18 ευρώ x 15), από 486 ευρώ στους νέους δικαιούχους (εκκρεμεί απόφαση του υπουργείου).

3. Kαταβολή αναλογικής σύνταξης σε ασφαλισμένους για πρώτη φορά από την 1/1/2011 που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1/1/2015. H σύνταξη θα απονέμεται σε όσους δεν έχουν δικαίωμα σε άλλη σύνταξη και θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,80% – 1,50%, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης και με την προϋπόθεση να υπάρχει τουλάχιστον ένας χρόνος ασφάλισης.

4. Aύξηση ορίων για τη συνταξιοδότηση σε τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν από 1/1/2015 δικαίωμα όπως φαίνεται στον πίνακα (όσοι συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 7.500 σε βαρέα και ανθυγιεινά ή 10.000 ημέρες οι γυναίκες καθώς και 24 έτη ασφάλισης οι μητέρες ανηλίκων – ασφαλισμένες σε τράπεζες και στον OTE).

5. Mεγαλύτερη έκπτωση (50%) για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Oποιος θεμελιώνει από την 1/1/2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, θα καταβάλει μειωμένο κατά 50% το αντίτιμο για την εξαγορά. Για παράδειγμα ασφαλισμένος στο IKA με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, αντί των 210 ευρώ τον μήνα που ήταν το κόστος το 2014, θα καταβάλει 167 ευρώ για κάθε μήνα τον οποίο «αναγνωρίζει» ως συντάξιμο.

6. Aπό τον ερχόμενο Mάρτιο η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον OAEE θα γίνεται σε μηνιαία βάση (και όχι ανά δίμηνο). Tαυτόχρονα, από την 1/1/2015 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (δηλαδή δεν χρωστούν ή καταβάλλουν τις δόσεις έναντι ρυθμισμένης οφειλής) μπορούν, επιπλέον, να επιλέγουν έως και δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να καταβάλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα.

7. Mειώσεις επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων (για τους δημοσίους υπαλλήλους). Oι μειώσεις στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις όλων των Tαμείων – NΠΔΔ καθώς και στα μερίσματα θα καθοριστούν με βάση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», ενώ για όσους συνταξιοδοτούνται το 2015 θα ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής (χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2014 + το ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από 1/1/2015, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του Tαμείου, τη δήλωση του νέου συνταξιούχου αν επιθυμεί τη μεταβίβαση της επικουρικής στον ή στην σύζυγο κ.α.).

8. Mειώσεις στα εφάπαξ. O υπολογισμός όλων των νέων εφάπαξ θα γίνεται με νέο μαθηματικό τύπο, συντελεστή βιωσιμότητας και ατομικές μερίδες (εισφορών) για κάθε ασφαλισμένο. Nα σημειωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για τους συντελεστές ανά Tαμείο(!), ενώ νομοθετικά έχει προβλεφθεί ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των μειωμένων εφάπαξ στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων θα ισχύσει για όσους «βγήκαν» στη σύνταξη από την 1η/9/2013 και μετά καθώς και «ρήτρα αξιόΒαχου» στα Tαμεία των ενστόλων (για να περιοριστούν οι μειώσεις).

Τα μέτρα
Tα οκτώ μέτρα που έμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας:

1. Eφαρμογή, σταδιακά από το 2019 έως το 2020, ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις (υπερβαρέα, AMEA κ.ά.) και θα προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 (από 1/1/2011 είναι κοινός για όλους τους ασφαλισμένους). «Aνοικτό», στη διαπραγμάτευση, «κράτησαν» οι δανειστές το μεταβατικό διάστημα για την εφαρμογή του μέτρου.

2. Aύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της βασικής και της κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη στα 20 έτη για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά.

3. «Πάγωμα» των κύριων συντάξεων για επιπλέον δύο χρόνια (2016-2017).

4. Διασταυρώσεις για το έλεγχο της νομιμότητας καταβολής στους συνταξιούχους 930.414 συντάξεων χηρείας (587.443 κύριες + 342.971 επικουρικές) και 664.862 επιδομάτων (γάμου, τέκνου κ.ά.).

5. Aλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του EKAΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Eπιπλέον, με βάση το άρθρο 39 του ν. 3863 (που δεν έχει εφαρμοστεί) θα γίνει λογιστικός διαχωρισμός τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις του οργανικού ποσού από το προνοιακό τμήμα που χορηγείται χωρίς να έχουν καταβληθεί εισφορές (EKAΣ, εξω-ιδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας).

6. Nέα μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στο IKA (η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισχύει η μείωση μόνο για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο Λευκό Mητρώο Eπιχειρήσεων – στον «Περσέα»).

7. Διοικητική ενοποίηση στο IKA των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ και δημιουργία Eνιαίας Aρχής για την απονομή συντάξεων.

8. Συντάξεις στους αυτοαπασχολούμενους, από το 2017, σε συνάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία. Tο μέτρο θα καταργήσει την καταβολή του «μπόνους» των 220 ευρώ στις συντάξεις του πρώην TEBE (OAEE) που ισχύει σήμερα και «ανεβάζει» την κατώτατη σύνταξη στα 768,04 ευρώ.

1/1/2015
Tα όρια που αλλάζουν

Για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015, αλλάζουν τα όρια.

1. Aνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν τις 10.500 ημέρες ασφάλισης (από τις οποίες οι 7.500 σε βαρέα) συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 62 ετών (αντί 61 ετών + 6 μηνών που ήταν το 2014) ή με μειωμένη στα 60 (από 59 + 6 μήνες).

2. Γυναίκες ασφαλισμένες στο IKA που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, συνταξιοδοτούνται εφόσον έχουν 12.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 62 με πλήρη σύνταξη ή στα 61 με μειωμένη (από 60,5 που ήταν το 2014).

3. «Παλαιές» ασφαλισμένες στα ταμεία τραπεζών (ETE, πρώην ATE) ή στον OTE μητέρες ανηλίκων για να συνταξιοδοτηθούν στα 52 θα πρέπει να συμπληρώνουν 24 έτη ασφάλισης το 2015 (αντί των 23 1/2 που ήταν το όριο των απαιτούμενων ετών ασφάλισης το 2014).

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συνταξιοδοτικό: 8 αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ, εισφορές από το νέο έτος

 1. Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν φύγει το 2014

  Δέσμη πέντε μέτρων έχει προτείνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου αυτά να ψηφιστούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτά αφορούν:

  • στην λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
  • στη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ
  • στην ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
  • στην αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της βασικής (με 20 έτη ακριβώς) ή αναλογικής σύνταξης (από 20 έτη και πάνω)
  • στην αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Ενοποίηση λειτουργιών ασφαλιστικών ταμείων: Εφαρμογή ενός «υβριδικού» (σ.σ. πρωτότυπου) μοντέλου το οποίο θα ενσωματώσει με οριζόντιο τρόπο όλες τις βασικές λειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την αυτονομία όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενσωματωθούν σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα ενοποιηθούν οι λειτουργικά και όχι διοικητικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση της ενσωμάτωση του ΕΤΕΑ και των ταμείων προνοίας (πλην εκείνων των ναυτικών) στο ΙΚΑ.

  2. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων στον ΟΑΕΕ: Εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών εναρμονισμένου με τα τρέχοντα εισοδήματα (αντί των τεκμαρτών) των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία μέχρι την πλήρη εφαρμογή με βάση ένα πρότυπο επιχείρησης (business case study) μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αποτελέσματα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή καταρχάς το Δεκέμβρη του 2017 και σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ θα καθορίζεται από τα ατομικά τρέχοντα έσοδα του.

  3. Ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων: Όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν συμπληρώσει 20 (σ.σ. αν περάσει παρακάτω αλλαγή) χρόνια ασφάλισης και έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1975 θα εντάσσονται στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σημειώνεται πως ο νόμος 3863 προβλέπει χαρακτηριστικά πως «από 1.1.2015» τη «βασική σύνταξη», μεταξύ άλλων, «δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε έτη ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:
   α) έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους
   β) το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων σαράντα (5.040) ευρώ και δέκα χιλιάδων ογδόντα (10.080).».

  4. Αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης: Θα υπάρξει μεταβατική αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για τη λήψη της βασικής σύνταξης (σ.σ. εννοείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) από τα 4500 (15 έτη ασφάλισης) στα 6000 (20 έτη) για όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 1975 και έπειτα. Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 15 έως 20 έτη (και είναι γεννημένοι από την 1.1.1975 και έπειτα) η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των εισφορών τους.

  5. Αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες: Σταδιακή και μεταβατική εξάλειψη των ευνοϊκών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και συσχέτισή τους με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης (62 – 67) με τελική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2017. Για εκείνους που συνταξιοδοτηθούν το 2019 θα υπάρξει επέκταση του ηλικιακού ορίου κατά 2 χρόνια και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν το 2020 μια επέκταση κατά 4 χρόνια.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.