Μας ετοιμάζουν μεγάλη λοιμοκτονία αν συνεχίσουν να κυβερνούν. Πρέπει να φύγουν πάση θυσία… Είναι στυγνοί δολοφόνοι του λαού μας!!!

Εν πρώτοις «μαγειρεύονται» 16 αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακά

Δεκαέξι μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν «ανοικτά» στο τραπέζι των δανειστών μέχρις ότου «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό. Τα μέτρα που αφορούν τόσο στους απασχολούμενους – ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους, αποτελούν τους ελάχιστους – κατ’ αρχήν συμφωνημένους, όχι όμως και… «κλειδωμένους» – όρους για τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειοδοτικού προγράμματος από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Και, όπως προεξοφλούν κυβερνητικά στελέχη, θα αποτελέσουν τη βάσης της τελικής διαπραγμάτευσης, εφόσον το πολιτικό σύστημα αποφασίσει να παραμείνει η χώρα στον δρόμο της ομαλής εξόδου από το Μνημόνιο έχοντας ως «μαξιλάρι» την πιστωτική γραμμή για την άντληση της αναγκαίας ρευστότητας.

 

 

Μεγαλύτερες «ανατροπές», ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείονται αν, στο μεταξύ, αλλάξουν τα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο ή επιδεινωθεί η πραγματική οικονομία, η οποία επηρεάζει άμεσα την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ:

Οι «ανοικτοί» λογαριασμοί που υπάρχουν λόγω του… κενού διαπραγμάτευσης και της αβεβαιότητας για την τελική έκβαση των πολιτικών εξελίξεων, αφορούν αφενός τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού (σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έχει το 2015 ταμειακό έλλειμμα άνω του 1,184 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται η καταβολή των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων σε αναμονή και τυχόν αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών) και τις εργασιακές σχέσεις (με «αιχμή» τις ομαδικές απολύσεις, το «λοκ άουτ» και τον απεργιακό νόμο).

Στο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού τα μέτρα προβλέπουν:

1. Την εφαρμογή ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις (υπερβαρέα, AMEA κ.ά.) και θα προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 (από 1/1/2011 είναι κοινός για όλους τους ασφαλισμένους). Η κυβέρνηση έχει προτείνει να «τρέξουν» οι αλλαγές από το 2019, αλλά, οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει για το μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, καθώς προβλέπουν αυξημένα ταμειακά προβλήματα στο σύστημα έως τότε.

2. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της βασικής και της κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη στα 20 έτη για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά στο πλαίσιο της στενότερης σύνδεσης εισφορών και παροχών.

3. Το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων για επιπλέον δύο χρόνια (2016-2017).

4. Την επανεξέταση των ρυθμίσεων των οφειλών και επιπλέον την εξοικονόμηση εσόδων από διασταυρώσεις για τη νομιμότητα ή μη της καταβολής στους συνταξιούχους 930.414 συντάξεων χηρείας (587.443 κύριες + 342.971 επικουρικές) και 664.862 επιδομάτων (γάμου, τέκνου κ.ά.).

5. Την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του EKAΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

6. Τη μείωση κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στο IKA (η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισχύει η μείωση μόνο για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο Λευκό Mητρώο Eπιχειρήσεων – στον «Περσέα»).

7. Τη διοικητική ενοποίηση στο IKA των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ και τη δημιουργία Eνιαίας Aρχής για την απονομή συντάξεων.

8. Τη μελλοντική (από το 2017) σύνδεση των εισφορών για τη σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία.

Για τις εργασιακές σχέσεις προβλέπονται:

1. Η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από το 50%+1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50%+1 των παρόντων όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος).

2. Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας «εξπρές» για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς, κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα (αντίβαρο στη διατήρηση της απαγόρευσης του «λοκ άουτ»).

3. Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες σήμερα.

4. Η κατάργηση της προστασίας από απόλυση των συνδικαλιστών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.

5. Ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις επτά στις τρεις ημέρες (όσο ισχύει και για κάθε εργαζόμενο).

6. Η μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

7. Η «προστασία» των 21 πρώτων ιδρυτικών μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι περισσοτέρων.

8. Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συνδικάτα και οι «προστατευόμενοι» συνδικαλιστές, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από την πολιτεία και τους εργοδότες.

Γ. Bρούτσης: «Tέλος» οι συνταξιοδοτήσεις κάτω των 62 ετών

Tο 76% – 91% των νέων συνταξιούχων «βγαίνει» στη σύνταξη σε ηλικία κάτω των 62 ετών, αυξάνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας. Tη σταδιακή κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων σε ηλικία κάτω των 62 ετών προανήγγειλε ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης, δίνοντας στη δημοσιότητα τη μηνιαία έκθεση για τις πληρωμές συντάξεων, που αποκαλύπτει ότι το 76%-91,96% των νέων συνταξιούχων «βγήκε» στη σύνταξη το τελευταίο τετράμηνο σε ηλικίες κάτω των 62 ετών.

«Δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα τέτοια πολυτέλεια», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που θα καταγραφούν μέσα από την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας πριν από το τέλος του 2015». Στο στόχαστρο θα «μπουν», ιδιαίτερα, οι ασφαλισμένοι στα αποκαλούμενα «ευγενή ταμεία» που έχουν συγχωνευθεί στο IKA (υπάλληλοι τραπεζών, ΔEKO κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το IKA, ενώ υπάρχουν ταμεία στα οποία κάθε μήνα φτάνουν το 80%. Kαι η «έξοδός» τους γίνεται, σε όλες τις περιπτώσεις, με βάση θεμελιωμένα δικαιώματα από το 2010 ή και παλαιότερα όταν ίσχυαν, για τη συντριπτική πλειοψηφία, ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης.

85.169 NEOI ΣYNTAΞIOYXOI:

H μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε λόγω των 85.169 νέων συνταξιούχων που εντάχθηκαν στο σύστημα πληρωμών. Tον Δεκέμβριο η δαπάνη έφτασε τα 2,331 δισ. ευρώ, από 2,321 δισ. ευρώ που ήταν τον Nοέμβριο και 2,318 δισ. ευρώ τον Oκτώβριο, ενώ τα Tαμεία κατέβαλαν αναδρομικά ποσά καθυστερούμενων συντάξεων ύψους 267,1 εκατ. ευρώ. Tον ίδιο μήνα ανεστάλη η καταβολή 9.494 συντάξεων (κυρίως λόγω θανάτων) μηνιαίας δαπάνης 4,268 εκατ. ευρώ και το σύνολο των συνταξιούχων έφτασε τα 2.654.913 άτομα, από 2.652.172 που ήταν τον Nοέμβριο. Σε ετήσια βάση ανεστάλησαν, πάντως, 102.393 συντάξεις, εξασφαλίζοντας έτσι μια «ισορροπία» στο σύστημα.

4 σκέψεις σχετικά με το “Μας ετοιμάζουν μεγάλη λοιμοκτονία αν συνεχίσουν να κυβερνούν. Πρέπει να φύγουν πάση θυσία… Είναι στυγνοί δολοφόνοι του λαού μας!!!

 1. Ποιοι προστατευόμενοι του νόμου 2643/1998 μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο με προκηρύξεις του ΟΑΕΔ

  Το τρόπον και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αλλά και τις προϋποθέσεις για να προσληφθούν στο Δημόσιο με τις προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για τους προστατευόμενους του νόμου 2643/1998 καθορίζει με απόφασή του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου.

  Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του κ. Κεγκέρογλου καθορίζεται ο τύπος του ειδικού εντύπου της αίτησης − υπεύθυνης δήλωσης που συμπληρώνουν οι προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 και υποβάλλουν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, προκειμένου να διοριστούν ή να προσληφθούν σε θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίες προκηρύσσονται από την οικεία υπηρεσία του

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση, την αίτηση−υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν και υποβάλλουν όσοι πληρούν σωρευτικά τα εξής:
  − Υπάγονται σε μία από τις κάτωθι κατηγορίες προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2643/1998 όπως ισχύει:

  α. Οι πολύτεκνοι γονείς με τέσσερα τέκνα και άνω, ένα από τα τέκνα πολύτεκνης οικογένειας και ο επιζών ή ο άγαμος γονέας τριών ανήλικων τέκνων.
  Για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως πολύτεκνη οικογένεια νοείται εκείνη που έχει τουλάχιστον τέσσερα ζώντα τέκνα.

  β. Τα άτομα, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης (άτομα με ειδικές ανάγκες), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
  Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του νόμου αυτού. Κατ’ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας
  τουλάχιστον 50%.
  γ. Όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την έννοια του ν. 1285/1982 (ΦΕΚ 115 Α΄) και τα τέκνα τους.

  Επίσης προστατεύονται: αα) τα μέλη των αντάρτικων ομάδων που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την έννοια του ν. 1285/1982, εφόσον έχουν δωδεκάμηνη τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρεσία στις ομάδες αυτές, η οποία βεβαιώνεται από τις επιτροπές και ββ) τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών από 21.4.1967 έως 24.7.1974.

  δ. Οι ανάπηροι και οι τραυματίες πολέμου ή πολεμικών γεγονότων, όσοι κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της στράτευσης, εφόσον υπηρέτησαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας και τα τέκνα τους, τα θύματα πολέμου και οι ανάπηροι πολέμου άμαχου πληθυσμού και τα τέκνα τους, οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου και τα τέκνα τους.
  Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα και ο επιζών σύζυγος των προσώπων που φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου των ετών 1964, 1967 και 1974.

  ε. Γονείς με τρία ζώντα τέκνα και ένα από τα τρία τέκνα.
  − Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

  − Δεν λαμβάνουν σύνταξη ή, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη, το ποσό της σύνταξης από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν υπερβαίνει αθροιστικά το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Ειδικά για τους παραπληγικούς − τετραπληγικούς, ημιπληγικούς, κωφούς και τυφλούς κατά την
  έννοια των διατάξεων του ν. 958/1979, στην περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλι−
  σης, το ποσό της σύνταξης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α. Το ΕΚΑΣ
  και τα προνοιακά επιδόματα δεν θεωρούνται σύνταξη.

  − Δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ατόμων που αποκλείονται από την προστασία του ν. 2643/1998, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998.

  − Έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις της προτίμησής τους, από την αντίστοιχη προς κάθε θέση προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα. Το Φ.Ε.Κ. της αντίστοιχης προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. ή του δημόσιου φορέα αναγράφεται παραπλεύρως της θέσης

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ποιοι άνεργοι θα πάρουν 427-490 ευρώ τον μήνα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

  Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 52.553 ανέργων, για πέντε μήνες, σε φορείς του δημοσίου. Πλέον, απομένει η προκήρυξη των συμβάσεων από το ΑΣΕΠ, που αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο του 2015, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις.

  Η αμοιβή όσων επιλεγούν στο πρόγραμμα κυμαίνεται από 427 ευρώ (κάτω των 25 ετών), έως 490 ευρώ το μήνα.

  Από το σύνολο των θέσεων εργασίας, οι 38.200 θα απορροφηθούν από αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΕ, ΙΕΚ), ενώ άλλες 14.353 αφορούν απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ).

  Οι ωφελούμενοι από τις θέσεις αυτές θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

  2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

  3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

  4. Ανεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

  5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους

  Με νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ παρέχονται σε 7.000 ανέργους, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

  Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών
  • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 832 ωρών.
  • Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης
  Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:
  • Βαθμός Κτήσης Πτυχίου.
  • Ηλικία υποψηφίου.
  • Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή/και συζύγου (οικονομικό έτος 2014)
  • Χρόνος ανεργίας

  Ημερομηνίες Υποβολής αιτήσεων

  1) Για τους ωφελούμενους πτυχιούχους ανέργους: από 22.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00

  2) Για τους παρόχους κατάρτισης: από 29.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00

  Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πτυχιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr. Πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και η Δημόσια Πρόσκληση έχουν αναρτηθεί στο http://www.oaed.gr.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Αμειβόμενη κατάρτιση για 3.600 ανέργους νέους

  Την υλοποίηση προγράμματος Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 3.600 ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών σε θέματα Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικής Διεθνοποίησης με έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους φορείς των εξαγωγών (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ) και την ΕΕΔΕ.

  Μέσω του προγράμματος θα παρασχεθούν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και κατάρτιση και πιστοποίηση στους νέους ανέργους, με στόχο την ενίσχυση των προσόντων τους. Όσοι νέοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν για 150 ώρες (3-4 μήνες) και θα λάβουν 5 ευρώ την ώρα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.