Πώς θα ρυθμίζονται τα χρέη στην εφορία μετά τις εκλογές;

Άλλο ένα… σοκ επιφύλασσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο, προστέθηκαν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν φορτωθεί επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Το δε συνολικό χρέος φτάνει περίπου στα 14 δις. ευρώ από τις αρχές του χρόνου ή στα 74 δις. ευρώ από… καταβολής κράτους. Το ερώτημα είναι: τι θα γίνει με τα χρέη μετά την κάλπη;

 

 

Το δεδομένο είναι ότι όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, θα υπάρξουν εξελίξεις. Η Νέα Δημοκρατία, κουβαλάει ένα «βαρίδι»: τις αντιρρήσεις της τρόικας για τη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και τα στοιχεία για τις μέχρι τώρα επιδόσεις που δείχνουν την περιορισμένη συμμετοχή. Επομένως, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία –κάτι που σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους- θα μπουν στο τραπέζι και οι αλλαγές της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης καθώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων, το διάστημα μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου (οπότε και αναμένεται και πραγματικά να αναλάβει δράση η νέα κυβέρνηση) θεωρείται χαμένο. Η τρόικα από την πλευρά της, θα απαιτήσει, στην καλύτερη περίπτωση, περιοριστικά μέτρα για να μην μπορούν να μεταφερθούν οι οφειλές από τις παλαιές ρυθμίσεις στην καινούργια.

Σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα μένει να φανεί είναι αν θα ενεργοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία η οποία κάνει λόγο για θέσπιση εισοδηματικού πλαφόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι για την εξυπηρέτηση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορεί να καταβάλλεται περισσότερο από το 20-30% του εισοδήματος. Ο δε συνολικός αριθμός των δόσεων, δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 84.

Το πώς θα συνταχθεί ακριβώς το νομοσχέδιο, έχει τη δική του σημασία. Η σημερινή ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το εισόδημα αλλά θέτει ελάχιστο όριο δόσης τα 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που χρωστάει 1000 ευρώ, έχει στη διάθεσή του το πολύ 20 μήνες για να αποπληρώσει. Τι θα γίνει με τη ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ αν ο συγκεκριμένος οφειλέτης έχει εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα; Θα πρέπει να πληρώνει δόσεις των 240 ευρώ και να εξοφλήσει σε τέσσερις δόσεις; Δηλαδή θα είναι υποχρεωτικό το ποσό της ρύθμισης να φτάνει στο 20-30% του εισοδήματος; Ή θα υπερτερεί ο αριθμός των δόσεων οπότε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώνει 12 ευρώ τον μήνα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.