Το πυροτέχνημα Τσίπρα για δημοψήφισμα: Σύγχυση ή ένδειξη αμηχανίας για το αδιέξοδο;

80e6d-590_6c82c5fc023f6edd2e39cca2456ef38f

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

 

1.   Υπόθεση εργασίας: Ας πούμε πως στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛΛ ή με άλλους, να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, να σχηματίσει κυβέρνηση με τους κ.κ. Λαφαζάνη και Καμμένο και να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Εκεί, οι θέσεις που θα υποστήριζε θα ήσαν ασφαλώς εκείνες που έχουν εγκριθεί από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση των επαχθών όρων τους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με πραγματοποίηση λογιστικού ελέγχου, θέση του τραπεζικού συστήματος υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου, ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ κ.α.).

Πρόσφατη περί αυτού διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα: “Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι η απόφαση του Συνεδρίου μας. Δεν υπάρχει πρόγραμμα με ονοματεπώνυμο, δεν υπάρχουν προσωπικά προγράμματα”.

 1. Στη διαπραγμάτευση, είναι πλέον ή βέβαιο ότι, “άμα τη εμφανίσει” των θέσεων αυτών, ο κ. Τσίπρας θα εισέπρατε, εκτός από (καλυμμένα) μειδιάματα, την (ευγενική) άρνηση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα άκουγε τον μεταφραστή να μεταφράζει:

“Κε πρόεδρε, οι θέσεις που είχατε την καλοσύνη να μας αναπτύξετε παραβιάζουν βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανατρέπουν τις επίσημες συμφωνίες που η χώρα σας έχει συνάψει με την Ευρωζώνη και είναι αντίθετες με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.

Λυπούμαστε, αλλά καμία από τις χώρες μας δεν μπορεί να τις δεχτεί.

Σας έχουμε κάνει γνωστό, με πλήθος δημόσιων δηλώσεων αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί σας, ότι θα τηρήσουμε τις συμφωνίες και αποφάσεις μας (περιλαμβανομένης και της δέσμευσής μας για ελάφρυνση του χρέους σας) και θα συνεχίσουμε να σας βοηθάμε και με άλλους τρόπους, μόνο, όμως, εφόσον και εσείς τηρείτε τα συμφωνημένα.

Αυτό επαναλαμβάνουμε και σήμερα και αυτή είναι η πρότασή μας”.

 1. Η απάντηση του κ. Τσίπρα στην πρόταση των ευρωπαίων θα έπρεπε να δινόταν αμέσως και να ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Αφού οι θέσεις που θα είχε παρουσιάσει θα ήσαν οι θέσεις του Συνεδρίου, αφού μια τέτοια “σταθερή και περήφανη” στάση υπόσχονταν τόσα χρόνια όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μ’ αυτές τις θέσεις θα είχε ζητήσει την ψήφο του λαού, αφού ο λαός αυτές τις θέσεις θα είχε εγκρίνει στις εκλογές και αφού για να κάνει πράξη αυτές τις θέσεις θα τον είχε εκλέξει ο λαός.

 1. Το τελευταίο όμως διάστημα, ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αρχίσει να προβάλουν κάτι εντελώς διαφορετικό:

Το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η “πρόταση” των ευρωπαίων –στην ουσία το αν θα εγκαταλειφθούν ή όχι οι “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ– δεν θα το αποφασίσει η κυβέρνησή του αλλά ο λαός με δημοψήφισμα!

 1. Μα, κε Τσίπρα, οι εκλογές που θα έχουν προηγηθεί δεν θα είναι δημοψήφισμα για το θεμελιώδες αυτό ζήτημα;

Ο δικός σας Γιώργος Σταθάκης μας είπε: “Το μόνο δημοψήφισμα που θα γίνει θα είναι η ημέρα των εθνικών εκλογών”!

Και εσείς μας λέτε πως θα ξανακαλέσετε τον λαό να αποφασίσει πάλι, για το ίδιο αυτό ζήτημα για το οποίο θα έχει ήδη αποφασίσει μόλις πριν από λίγο, με τις εκλογές!

 1. Η εξαγγελθείσα πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, “στην περίπτωση που τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε κατά το ευκταίο”, δεν μπορεί παρά να είναι, για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του:

– είτε προϊόν σύγχυσης,

– είτε ένδειξη πως έχουν αρχίσει να υποψιάζονται το αδιέξοδο των φαντασιώσεών τους: Ότι θα μπορέσουν να επιβάλουν στη σημερινή Ευρώπη τους δικούς τους όρους!

Αδιέξοδο που και οι σύντροφοί τους της Αριστερής πλατφόρμας έχουν εντοπίσει.

2 σκέψεις σχετικά με το “Το πυροτέχνημα Τσίπρα για δημοψήφισμα: Σύγχυση ή ένδειξη αμηχανίας για το αδιέξοδο;

 1. Γιατί θα χάσει η Μέρκελ!

  Όπως υπάρχουν οι νόμοι της Φυσικής, π.χ. οι νόμοι της κίνησης των πλανητών, έτσι υπάρχουν και οι νόμοι της κοινωνικής εξέλιξης. Ας μείνουμε στο δεύτερο. Δεν μπορείς σήμερα να αναγκάσεις μια κοινωνία, ένα λαό, να γυρίσει πίσω στην Ρωμαϊκή δουλοκτητική εποχή. Αυτό είναι αδύνατο. Ούτε ο ίδιος ο Θεός να κατέβει δεν μπορεί να το καταφέρει, όσο μικρός και να είναι αυτός ο λαός. Η ιστορία της ανθρωπότητας, είναι σε τελική ανάλυση, ιστορία ανοδικής πορείας. Πάντοτε έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά. Να θελήσει κάποιος να αναγκάσει μια κοινωνία να κάνει ένα βήμα πίσω, πόσο μάλλον περισσότερα βήματα, είναι αδύνατο. Είναι κοινωνικός νόμος ότι η ανθρώπινη κοινωνία μόνο μπροστά μπορεί να πηγαίνει. Είναι σαν την ροή του ποταμού, δεν γυρίζει πίσω. Ακόμη και την εποχή της αποικιοκρατίας, οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν χάνανε τα κεκτημένα τους, γιατί απλώς δεν είχαν. Στις μέρες μας αποδείχτηκε ότι εκεί που οι Δυτικοί, με στρατιωτικές επεμβάσεις (Αφγανιστάν, Ιράκ, Αραβικές χώρες), επιχείρησαν να ανατρέψουν κεκτημένα, ήταν αδύνατο (και είναι αδύνατον) να τα καταφέρουν. Απέτυχαν! Οι λαοί εκεί προτιμούν να πεθάνουν στα πεδία των μαχών παρά να γυρίσουν στο βιοτικό επίπεδο που είχαν πριν 80-100 χρόνια. Θα επικρατήσει τελικά αυτή η νομοτέλεια, ότι η ανθρωπότητα δεν γυρίζει πίσω. Και για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η κυρία Μέρκελ και οι της αυλής της, πιστεύουν ότι με το πρόσχημα του χρέους θα αναγκάσουν τους λαούς της Ευρώπης, με πρώτο και καλύτερο τον Ελληνικό λαό, να γυρίσουν πίσω 30-40 χρόνια. Θα χάσει. Σίγουρα θα χάσει, γιατί αυτή η νομοτέλεια, ότι η κοινωνική εξέλιξη δεν γυρίζει πίσω, ισχύει και για τους λαούς της Ευρώπης, ισχύει και για τον Ελληνικό λαό! Το’ φερε η μοίρα της να χάσει πρώτα στην Ελλάδα. Δε φταίμε εμείς, τά’ χει η μοίρα μας!

  Βοστινιώτης Παναγιώτης Οικονομολόγος

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. ΤΣΙΑΝΑΜΠΕΤ ΚΙ ΧΟΥΣΜΕΤ.

  ΤΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΕΣ ΒΡΕ ΤΣΙΑΝΑΜΠΕΤ…ΕΙΣΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΣ.
  ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.
  ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΖΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΔΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΥΚΟΥΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ…ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΕΙΠΕ ΑΚΟΜΑ….
  ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΑ ΧΑΖΟΦΕΡΝΕΙ ΟΛΙΓΟΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΠΑΧΑΛΕΔΕΣ…ΑΛΛΟ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΠΡΙΤΕΣ.
  ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΑΛΕΔΕΣ. ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ…ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
  ΘΑ ΤΣΑΚΩΣΕΙΣ ΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ.
  Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΝΕ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.