τα οικογενειακά επιδόματα

Στο διάστημα 25-28 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα του 2014 σε όσους δικαιούχους δεν τα έχουν πάρει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Βεργίνης είπε ότι από 20 έως 30 Μαρτίου θα δοθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων προκαταβολικά για το 2015.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ, έγινε γνωστό ότι το επίδομα τέκνων 2015 και τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα θα ξεκινήσουν από το τέλος Μαρτίου να χορηγούνται στους δικαιούχους. Η πρώτη δόση θα δοθεί χωρίς αίτηση Α21 όπως και πέρσι, αφού θα δοθεί προκαταβολικά σε όσους πήραν το επίδομα τέκνων το 2014.
Επίσης ο κ. Βεργίνης έκανε γνωστό ότι από 25 έως 28 Φεβρουαρίου θα δοθεί το επίδομα τέκνων και τα πολυτεκνικά επιδόματα του 2014 σε όσους δεν τα έχουν λάβει ακόμη η εκκρεμούν ακόμη δόσεις που δεν έχουν πάρει.

 

 

Ποια επιδόματα αυξάνονται με τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ

Η πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, από 586 ευρώ που είναι σήμερα, δεν ενδιαφέρει μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ενδιαφέρει εξίσου και τους ανέργους του ΟΑΕΔ, που δικαιούνται μια σειρά από επιδόματα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα, είχαν μειωθεί, όταν τον Φεβρουάριο του 2012, με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), αποφασίστηκε περικοπή κατά 22% στις κατώτατες αποδοχές και 32%, ειδικά για νέους έως 25 ετών (511 ευρώ μικτά). Αντίστοιχα, λοιπόν, σε περίπτωση που ο κατώτατος μισθός αυξηθεί, αναμένεται και τα επιδόματα αυτά να κινηθούν, εξίσου ανοδικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), είναι τα εξής:

*Επίδομα τακτικής επιδότησης.
*Επίδομα από επίσχεση ή διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.
*Ειδικό εποχικό βοήθημα.
*Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας.
*Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
*Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας.
*Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας.


 

 

ΟΑΕΕ: Σε άμεση ισχύ το επίδομα μητρότητας των 600 ευρώ

Εφάπαξ επίδομα μητρότητας ύψους 600 ευρώ μπορούν να λάβουν από τον ΟΑΕΕ αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Την καταβολή του επιδόματος προβλέπει απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 192/23-1-2015). Για την είσπραξη του επιδόματος (150 ευρώ Χ4 μήνες) οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να ήταν ασφαλιστικά ενήμερες (να μην χρωστούν ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές και να πλήρωνα τις δόσεις) κατά την ημερομηνία του τοκετού και να μην δικαιούνται επίδομα μητρότητας από άλλο Ταμείο.

Για τη λήψη του επιδόματος θα υποβάλλονται αίτηση, ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι “δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας”.


 

 

Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Ένα από τα άμεσα μέτρα που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής τον κ. Πάνο Σκουρλέτη είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα σημαίνει την αναπροσαρμογή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ απο τα 359 ευρώ που είναι σήμερα, στα 461 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτη στην τελετή παραλαβής – παράδοσης ένα από τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ως υπουργός είναι η υλοποιήσει της προεκλογικής δέσμευσης για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Η αύξηση αυτή όμως θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας σε υψηλότερα επίπεδα αφού είναι συνδεδεμένο με το ύψος του κατώτατου μισθού και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η «σύνδεση» δεν πρόκειται να αλλάξει με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το νέο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πράξη ΥΣ. και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 359 ευρώ.

Επίσης αύξηση θα προκύψει και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης – διακοπής εργασιών, το επίδομα μητρότητας και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων.

Παράλληλα το νέο υπουργείο Εργασίας προωθεί μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κατάρτισης. Όσο αφορά τα προγράμματα voucher, για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν εκφράσει στελέχη του, η επαγγελματική κατάρτιση συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αλληλεξάρτηση με τη συνολική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.