Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ ???

Τα 10 βήματα για πολίτες, τράπεζες και επιχειρήσεις
Τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Πώς θα αντιδρούσαν οι τράπεζες και οι αγορές; Πώς θα ήταν το νέο νόμισμα και πώς θα γίνονται οι καθημερινές συναλλαγές;
Απαντήσεις σε ένα τέτοιο δραματικό ενδεχόμενο για την ελληνική οικονομία, επιχειρούν να δώσουν οι οικονομολόγοι της Capital Economics Τζόναθαν Λόινς και Τζένιφερ ΜακΚίον μέσω του βρετανικού οικονομικού site, MoneyWeek.

 

Οπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι δεν υπάρχει μια προσχεδιασμένη διαδικασία για να βγει μια χώρα από την Ευρωζώνη. Έτσι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι αυτοσχεδιασμοί και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συγκεκριμένες αιτίες και συνθήκες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο. Επί παραδείγματι: όντως η Ελλάδα θα πάρει μόνη της την απόφαση για έξοδο ή θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αυτήν από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έχει κόψει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες; Ή, μήπως, η έξοδος της χώρας θα έχει συμφωνηθεί από κοινού και θα υπάρχει σχετική προεργασία;

Οι δυο οικονομολόγοι σημειώνουν πως για προφανείς λίγους όλη διαδικασία προς την έξοδο οφείλει να γίνει εν κρυπτώ.

Αρκεί φυσικά να μιλάμε για συμπεφωνημένη έξοδο και όχι για υποχρεωτική. Βέβαια είναι αναπόφευκτο, μόλις γίνει γνωστό το Grexit θα υπάρξει έντονη αναταραχή στις αγορές, ενώ θα παρουσιαστεί και μεγάλη απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες. Φυσικά αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο των κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για ένα διάστημα. Η περίπτωση της Κύπρου το 2ο13 δίνουν το στίγμα για την ελληνική περίπτωση.

Το νέο νόμισμα

Φυσική εξέλιξη των γεγονότων θα είναι το τύπωμα νέου εθνικού νομίσματος – ίσως με το όνομα «δραχμή». Κανονικά χρειάζονται έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου νομίσματος, αλλά όπως σημειώνει το άρθρο, αν η έξοδος είναι αποτέλεσμα κοινής απόφασης το χρονικό διάστημα θα μειωθεί αρκετά.

Τα ευρώ θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για μικρής έκτασης αγορές, ενώ η αγορά με κάρτες θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Σαφώς η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα καθοριστεί σε σύγκριση με το ευρώ και πριν καν προλάβει να «περπατήσει» θα δεχθεί ισχυρή υποτίμηση που μπορεί να φτάσει και στο 40%. για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητά της έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Άλλες μελέτες δείχνουν πως η υποτίμηση θα φτάσει στο 20%.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει και άλλα παράπλευρα ζητήματα, όπως μια μορφή χρεοκοπίας του χρέους του δημόσιου τομέα. Αυτό θα έκανε δυσχερείς τις συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχει ο βραχνάς της εξόδου, από τη στιγμή που έχει συμβεί έτσι και αλλιώς.

Αν η Ελλάδα δεν κηρύξει χρεοκοπία στο δημόσιο χρέος της, η επιστροφή της στις αγορές θα γίνει πιο εύκολη. Η Ελλάδα θα πρέπει να ελέγξει τον πληθωρισμό για να μην εκτροχιαστεί, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματά της θα δεχθούν πίεση λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Αυτό που θα κοιτάξουν οι πρώην εταίροι θα είναι να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης.

Έτσι θα πρέπει να δοθούν νέες υποσχέσεις περί τη σταθερότητα του συστήματος, ενώ ίσως χρειαστούν ανακεφαλαίωση κάποιες τράπεζες αν και πλέον η έκθεσή τους είναι μικρή. Η ΕΚΤ θα έχει μια σημαντική τρύπα στους ισολογισμούς της λόγω των ελληνικών ομολόγων, επομένως είναι πιθανό οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνη να προσφέρουν ανακεφαλαίωση στην Κεντρική Τράπεζα.

Όσο για την Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση, το Grexit στην αρχή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου θα δώσει έναν σημαντικό τόνο στην ελληνική ανταγωνιστικότητα, άρα και στην οικονομία της.

Τα βήματα

Βήμα 1 (λίγες ημέρες πριν από την έξοδο): Κλείνουν οι τράπεζες και τα ΑΤΜ και ανακοινώνεται η πρόθεση για έξοδο.

Βήμα 2 (Αμέσως μετά την απόφαση): Τυπώνεται νέο χρήμα και γίνεται έλεγχος κεφαλαίων

Βήμα 3 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Επιβολή και υποβοήθηση της μετονομασίας όλων των εγχώριων λογαριασμών, μισθών και τιμών.

Βήμα 4 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Ανακοινώνεται η πρόθεση για χρεοκοπία του δημόσιου χρέους κατά το ήμισυ και εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα).

Βήμα 5 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Επαναπροσδιορισμός των διεθνών, ιδιωτικών οφειλών σε δραχμές, όπου είναι δυνατόν.

Βήμα 6 (Την ημέρα της εξόδου): Ανακοινώνεται η δραχμή, η ισοτιμία της με το ευρώ και η επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων.

Βήμα 7 (Την ημέρα της εξόδου): Ανακοινώνεται ο στόχος για τον πληθωρισμό και την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων για το μέλλον.

Βήμα 8 (Λίγες ημέρες μετά την έξοδο): Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με χρέη σε ευρώ, χρησιμοποιώντας QE αν είναι απαραίτητο.

Βήμα 9 (Έξι μήνες μετά την έξοδο): Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε δραχμές, μικρή ποσότητα των διαθέσιμων ευρώ για τις απαραίτητες συναλλαγές με μετρητά.

Βήμα 10 (Έξι μήνες μετά την έξοδο): Όλα τα ευρώ αντικαθίστανται από δραχμές και η μετατροπή έχει ολοκληρωθεί.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ ???

 1. Μη γράφονται τέτοια κείμενα εξ αμαθών. Βάσει των διεθνών συνθηκών, μόνος τρόπος αποχωρήσεως εκ της Οικονομικής Νομισματικής Ενώσεως καί άρα εκ του ευρώ, είναι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν. Μάλιστα, σχετικώς παραθέτω καί το σχετικόν άρθρον ενημερωτικώς. Επειδή αρκετοί εντός καί εκτός Ελλάδος συζητούν για τον ενδεχόμενο τρόπο αποχώρησης της Ελλάδας από την Οικονομική καί Νομισματική Ένωση(Ο.Ν.Ε.), την θεσπίζουσα καί ορίζουσα το ευρώ, καθώς καί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ προσωπικώς παραθέτω την σχετική διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ή «Ευρωσυντάγματος», ώστε να κατανοήσουν όλοι οι Έλληνες καί όλες οι Ελληνίδες ότι όλα είναι θέμα επιλογών καί άρα όλα ανεξαιρέτως είναι διαρκώς διαπραγματεύσιμα, ώστε να αποφασίσουν άπαξ διά παντός να σοβαρευθούν.
  Τρόπος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Ε.) καί το ευρώ.
  Μέρος Ι
  άρθρο Ι-60, Εθελούσια αποχώρηση από την Ένωση
  1) Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
  2) Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις καί συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ-325 παράγραφος 3. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  3) Το Σύνταγμα παύει να ισχύει στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή ελλείψει τέτοιας συμφωνίας δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει την παράταση της συμφωνίας αυτής.
  4) Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 καί 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καί του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου των Υπουργών που το αφορούν.
  Ως ειδική πλειοψηφία ορίζεται ποσοστό τουλάχιστον 72% των μελών του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύουν τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, εφόσον η πλειοψηφία αυτή συγκεντρώνει ποσοστό τουλάχιστον 65% του πληθυσμού των κρατών αυτών.
  5) Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτησή του υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου Ι-58.

  Σχόλιο: Άρα, εδώ πλέον μαθαίνουν καί οι αγνοούντες-αγνοούσες, ότι υπάρχει η δυνατότητα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, ας δούμε καί τα σχετικώς οριζόμενα στην αναφερομένη παράγραφο.

  Μέρος ΙΙΙ
  άρθρο ΙΙΙ-325
  3) Η Επιτροπή, ή ο Υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης όταν η σχεδιαζόμενη συμφωνία αφορά αποκλειστικά ή κυρίως την κοινή εξωτερική πολιτική καί πολιτική άμυνας, υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο εκδίδει ευρωπαϊκή απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων καί ορίζει, ανάλογα με το αντικείμενο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας, τον διαπραγματευτή ή τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας.

  Σχόλιο:Άρα, αφού μάθαμε ότι πλέον η αποχώρηση μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εφικτή, εφ’ όσον η όποια χώρα το επιθυμήσει, μέσω της εκλογής μίας σχετικής ηγεσίας από τον αντίστοιχο λαό, μένει να δούμε κατά πόσον είναι εφικτή καί η αποχώρηση από την Οικονομική Νομισματική Ένωση(Ο.Ν.Ε.) καί άρα από το ευρώ καί η επιστροφή κάθε χώρας στο εθνικό νόμισμά της.

  Άρθρο ΙΙΙ-177
  Για τους σκοπούς του άρθρου Ι-3, η δράση των κρατών μελών καί της Ένωσης περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει το Σύνταγμα, τη θέσπιση οικονομικής πολιτικής η οποία βασίζεται στον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, την εσωτερική αγορά καθώς καί τον καθορισμό κοινών στόχων καί ασκείται σύμφωνα με την αρχή της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό.
  Παράλληλα, σύμφωνα με τους όρους καί τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, η δράση αυτή περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, καθώς καί τον καθορισμό καί την άσκηση ενιαίας νομισματικής πολιτικής καί ενιαίας συναλλαγματικής πολιτικής, πρωταρχικός στόχος των οποίων είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών καί, με την επιφφύλαξη του στόχου αυτού, η υποστήριξη των γενικών οικονομικών πολιτικών στην Ένωση, σύμφωνα με την αρχή της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό.
  Η δράση αυτή των κρατών μελών καί της Ένωσης συνεπάγεται την τήρηση των ακόλουθων κατευθηντήριων αρχών: σταθερές τιμές, υγιή δημόσια οικονομικά, υγιείς νομισματικές συνθήκες καί σταθερό ισοζύγιο πληρωμών.

  Σχόλιο: Άρα, διά της απλής καί τετράγωνης λογικής, τεκμηριώνεται ότι εφ’ όσον ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίσει για οποιονδήποτε λόγο, την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός των άλλων εννόμων συνεπειών, παύει αυτομάτως να μετέχει στο «ευρώ» καί επιστρέφει στο εθνικό νόμισμά του, ενώ επίσης παύει να ισχύει σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη ή «Ευρωσύνταγμα». Άρα, είναι πλέον απολύτως αιτιολογημένη ως περιττή η μη-συμπερίληψη ρήτρας «αποχώρησης από την ευρωζώνη», διότι είναι σαν μία πολιτεία(π.χ. η Αλαμπάμα) να όφειλε σε μίαν ενδεχομένη απόσχισή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες Ανμερικής να αποχωρήσει καί από το δολλαριο, πράγμα εντελώς ηλίθιο.

  Διάδοχος της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ή άλλως πως «Ευρωσυντάγματος», της καταψηφισθείσης εκ των Γάλλων καί των Ολλανδών, είναι η Συνθήκη Λειτουργίας της ΕυρωπαΙϊκής Ένωσης, η οποία στο άρθρο 50, ορίζει σχετικώς τις διαδικασίες αποχωρήσεως ενός κράτους εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Καί σε αυτήν, δεν υπάρχει άλλο άρθρον, ειδικόν περί επιστροφής προς το εθνικόν νόμισμα καί παραμονής εντός της ενώσεως. Μόνος τρόπος επιστροφής προς το εθνικόν νόμισμα είναι η αποχώρηση εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Άρα, είτε οι ομιλούντες περί δραχμής, θα θέσουν καί θέμα περί αποχωρήσεως εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είτε θα σιωπήσουν καί θα δεχθούν άνευ όρων το ευρώ. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Άχρηστες ηθικολογίες τέλος. Τα συμπεράσματα δικά σας.-

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.