9 «κλειδιά» για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Tαμεία

Oσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές πάνω από 15.000 ευρώ και οι «μη έχοντες» εισοδήματα «ευνοούνται» ιδιαίτερα από τη νέα ρύθμιση των οφειλών που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Oλοι οι οφειλέτες (ακόμη και εκείνοι οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ) αποκτούν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 8,5 ετών (έως 100 δόσεις) και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αν επιλέξουν να πληρώσουν σε πάνω από 50 δόσεις.

ολος ο κόσμος των Μεσιγειακών γεύσεων
ΚΛΙΚ  στην  εικόνα

 

 

Tαυτόχρονα δίνεται περίοδος χάριτος ενός έτους σε όσους έχουν μηδενικό εισόδημα για να «μπουν» στη ρύθμιση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να «ενεργοποιηθούν» οι οφειλέτες που, συνολικά, χρωστούν πάνω από 13,5 δισ. ευρώ (είναι τα χρέη που έχουν «μεταφερθεί» στο KEAO, χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές οι οποίες παραμένουν στα Tαμεία) και να αρχίσουν να ενισχύονται τα έσοδα μετά την «καθίζηση» η οποία καταγράφηκε πριν και μετά τις εκλογές. Στελέχη των Tαμείων εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση δεν θα «παγώσει» τα αναγκαστικά μέτρα κατά των μεγαλο- οφειλετών (4.422 χρωστούν 4,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του KEAO, το οποίο, στο δίμηνο, έχει λάβει 4.300 αναγκαστικά μέτρα για να διασφαλίσει τις πληρωμές).

H PYΘMIΣH ΣTA TAMEIA

1 H υποβολή της αίτησης θα γίνεται με σύντομες διαδικασίες μέχρι τα τέλη Aπριλίου του 2015 (και όχι έως τα τέλη Mαρτίου που ήταν η προθεσμία για ρύθμιση των οφειλών με την προηγούμενη ρύθμιση).

2 Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 (η προηγούμενη αφορούσε ληξιπρόθεσμα έως την 1η/10/2014).

3 Προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τρεχουσών εισφορών στα Tαμεία από την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και μετά.

4 Pύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους στα ασφαλιστικά ταμεία (οι 100 δόσεις δίνονταν, με την προηγούμενη ρύθμιση, μόνο για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ εξαιρούνταν όσοι χρωστούσαν πάνω από 1 εκατ ευρώ).

5 Στις 150 θα μπορεί να φτάνουν οι δόσεις με έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις ύστερα από απόφαση του IKA για οφειλές Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και OTA.

6 Mεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα που επιβαρύνουν την κύρια οφειλή για όσους εξοφλούν σε 50 – 100 δόσεις. Mολονότι για την εφάπαξ εξόφληση παραμένει η μείωση στο 100%, η έκπτωση γίνεται 70% στην περίπτωση επιλογής 50 δόσεων έναντι 60% που ήταν στις 48 δόσεις (σε αντίθεση, ωστόσο, με τις εκπτώσεις στις 12 – 38 δόσεις για τις οποίες τα ποσοστά «κουρέματος» των προσαυξήσεων ήταν 60%-90%) και 50% στις 100 δόσεις, από 20% με την προηγούμενη ρύθμιση.

7 Xαμηλότερα επιτόκια επιβάρυνσης της κύριας οφειλής: Για οφειλές έως 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει μηνιαίο επιτόκιο 0,25% και ετήσιο 3% αντί 4,56%.

8 Aπώλεια της ρύθμισης για όποιον οφειλέτη δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση σε διάστημα 12 μηνών.

9 Περίοδος χάριτος ενός χρόνου (έως 31/3/2016) σε οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση λόγω μηδενικού εισοδήματος το 2014 (δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και πρόνοιας) και αναστολή στο ίδιο διάστημα κάθε εισπρακτικού μέτρου. Tα πρόσωπα αυτά θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση εφόσον στο μεταξύ έχουν αποκτήσει εισόδημα.
 

 

Τι προβλέπει το «λίφτινγκ» στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Το χρονικό σημείο που επιλέγει η κυβέρνηση για να φέρει στη Βουλή το πρώτο της νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πολύ περισσότερο δε, δεν είναι τυχαίο το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου.

Αύριο και ενώ η κυβέρνηση θα έχει υποβάλλει – εκτός απρόοπτου- αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις έως έξι μήνες, χωρίς παράταση του Μνημονίου αλλά υπό συγκεκριμένους όρους «αυτοδέσμευσης», στη Βουλή θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο με άμεσα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις διατάξεις του θα περιλαμβάνονται «κούρεμα» χρεών προς την εφορία για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, δραστικές αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων με σούπερ εκπτώσεις προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων για όλους τους φορολογούμενους χωρίς να αποκλείονται οι «μεγάλοι», γενναία αύξηση του ορίου οφειλής πάνω από το οποίο θα ενεργοποιούνται ποινικές διώξεις, αλλά και μια «μεγάλη ομπρέλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών.

Σχεδιάζονται παράλληλα ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής 300.000 άπορων οικογενειών, οι ανάγκες στέγασης (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα έχει αναφέρει η αρμόδια υπουργός Θ. Φωτίου στη Βουλή), η παροχή ειδικής κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ευκρινές. Δεν υποχωρεί έναντι της πρωταρχικής -όπως διακηρύττει- ανάγκης να προχωρήσει σε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών.

Μένει να φανεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και Δ. Μάρδας από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, αν τα μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη έχουν καθαρό δημοσιονομικό κόστος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ερχόταν σε αντιδιαστολή με την αυτοδέσμευση Βαρουφάκη προς τους ομολόγους του, ότι στο τετράμηνο- εξάμηνο της γέφυρας, της παράτασης της δανειακής σύμβασης ή όπως αλλιώς ονομάζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα διαταράξουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Η νέα ρύθμιση χρεών

Ίσως είναι η πιο γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά, εκτός από πολλές δόσεις και εκπτώσεις σε προσαυξήσεις το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να «κουρέψει» πρόστιμα αλλά ακόμα και κεφάλαιο της αρχικής οφειλής για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν κάτι τι «καλό» για όλους τους φορολογούμενους. Εκπτώσεις σε πρόστιμα , προσαυξήσεις και τόκους, εκατό δόσεις χωρίς διαχωρισμούς για όλους τους οφειλέτες, ψαλίδι στην ελάχιστη δόση των 50 ευρώ το μήνα, «άνοιγμα» της ρύθμισης και στους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, τέλος στις ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι βελτιώσεις στη ρύθμιση μπορούν να φέρουν έως το τέλος του έτους έξτρα έσοδα 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου χρειάζεται η κυβέρνηση για να υλοποιήσει την εξαγγελία της για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λίφτινγκ στη ρύθμιση προβλέπει:

1. « Κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων. Τα πρόστιμα θα σβήνονται έως και κατά 50%, οι προσαυξήσεις έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων αλλά με ισχυρότερη κλιμάκωση σε σχέση με τα ισχύοντα. Για μικρο-οφειλέτες στα όρια της φτώχειας, σβήνει και κεφάλαιο.

2. Μηνιαία δόση. Το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ, μειώνεται στο μισό. Στο τραπέζι τέθηκαν προτάσεις ακόμα και για μηνιαία δόση χωρίς ελάχιστο όριο ακόμα και 10 ευρώ για οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.

3. Τόκοι. Από το 4,56% σήμερα σε ετήσια βάση, μειώνονται κοντά στο 3%.

4. Αριθμός δόσεων. Οι εκατό δόσεις θα ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

5. Πλαφόν. Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί κάθε οφειλέτης ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Το πλαφόν οφειλής 1 εκατ. ευρώ καταργείται.

6. Οφειλές. Εντάσσονται χρέη προς την εφορία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αντί για 30 Σεπτεμβρίου).

7. Κατασχέσεις. Καθιερώνονται ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση και εντάσσονται στη ρύθμιση.

8. Ποια χρέη εντάσσονται. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έναντι της 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ισχύει σήμερα.

9. Παράταση. Το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση επεκτείνεται κατά 1-2 μήνες σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που ισχύει σήμερα.

10. Ποινικές διώξεις. Παύουν με το νόμο για μικρο-οφειλέτες. Το όριο των 5.000 ευρώ συνολικής οφειλής το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του αυτοφώρου θα αυξηθεί δραστικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.