Αναλυτικός Πίνακας Λήξεις ομολόγων και δόσεις δανείων ύψους 22,5 δισ. για το 2015

KAMIA ISΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ  ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ 3 ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ  ΟΜΟΛΟΓΑ :

Α: ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΈ?
 
Β. ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟ ΤΑ ΔΑΝΕΊΣΤΗΚΕ  (ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΏΝΥΜΟ  ΠΧ ΡΟΤΣΙΛΝΤ,  ΜΟΡΓΚΑΝ, ΛΑΖΑΡ  ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΑΝΕΊΖΟΥΜΕ) ?
 
Γ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΑ ΔΑΝΕΊΣΤΗΚΕ ?

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν προς την εκδοχή νέου «κουρέματος», το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ποσοστό πάνω από 60% κατανέμεται σε κράτη-πιστωτές και στο ΔΝΤ

Μια άλλη διάσταση του ελληνικού χρέους είναι η κατανομή των λήξεων των ομολόγων, των οποίων η συνολική αξία είναι 80,2 δισεκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται όσα κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η ΕΚΤ. Πάνω από το μισό του συνολικού αυτού ποσού λήγει τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι και το 2020. Τα υπόλοιπα λήγουν μέχρι και το 2042, με μία μέση κατανομή περίπου 1,5 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Οι πιο «βαριές» λήξεις συγκεντρώνονται την τριετία 2013-2015, αφού το 2013 λήγουν 8,3 δισεκατ. ευρώ, το 2014 λήγουν 15,26 δισεκατ. ευρώ και το 2015 λήγουν 6,7 δισεκατ. ευρώ.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Ενώ ξεπερνά τα 300 δισεκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο χρέος τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδιαρθρωθεί ουσιαστικά –γεγονός που σημαίνει πολλά. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος μας είναι πλέον στο σύνολό του απαιτητό σε ξένο δίκαιο, σε σημαντικό δε ποσοστό –το οποίο συνεχώς μεγαλώνει– υπάγεται στον Μηχανισμό Στήριξης. Είναι δηλαδή χρέος προς τα κράτη-πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ποσοστό 60%.

Συνεπώς, τα δύο τελευταία χρόνια το δημόσιο χρέος μας άλλαξε δίκαιο αναφοράς και σε μεγάλο βαθμό έχει «κρατικοποιηθεί». Με κριτήριο δε το ύψος του δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να απαιτηθεί και νέο «κούρεμά» του. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, συνηγορεί και η αδυναμία της τρικομματικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και κυρίως να αντιμετωπίσει με θάρρος και αποτελεσματικότητα την απαράδεκτη από κάθε άποψη δημόσια διοίκηση.

Κατά τα λοιπά, η διάρθρωση του δημοσίου χρέους μας έχει αλλάξει θεαματικά. Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος χρωστούσε στον Μηχανισμό Στήριξης 183.128 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 61,2% του ελληνικού χρέους. Το επόμενο τρίμηνο το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς θα προστεθούν άλλα 18,2 δισεκατ. ευρώ, μέχρι να συμπληρωθούν τα 52,5 δισεκατ. ευρώ της γνωστής μεγάλης δόσης. Μετά τον Μηχανισμό Στήριξης, ο επόμενος σε σημασία «μέτοχος» του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κατέχει 44.700 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν σε 14,9% του συνόλου του ελληνικού χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος τους λήγουν το 2020.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι-κάτοχοι ελληνικού χρέους, με υπό την κατοχή τους ομόλογα ύψους 35,2 δισεκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 29.700 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα σε αγγλικό δίκαιο, τα οποία αντικατέστησαν τα παλαιά ομόλογα σε ελληνικό δίκαιο μέσα από την διαδικασία του «κουρέματος» (PSI). Τα υπόλοιπα 5.500 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα που είχαν εκδοθεί εξαρχής σε αγγλικό δίκαιο με «θηριώδεις» ρήτρες εξασφάλισης των κατόχων τους. Γι αυτό και οι κάτοχοί τους δεν δέχτηκαν να μπουν στην διαδικασία του «κουρέματος».

Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή μεταβολή στην σύνθεση του ελληνικού χρέους, καθώς στις αρχές του 2010, όταν υπογραφόταν το πρώτο ελληνικό μνημόνιο, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του ήταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν εκδοθεί σε ελληνικό δίκαιο και τα κατείχαν ιδιώτες επενδυτές –οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές και οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά, οι δανειστές αυτοί κατέχουν χρέος 23,5 δισεκατ. ευρώ. Κατά κύριο δε λόγο πρόκειται για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μέσω των οποίων το ελληνικό κράτος απορροφά κενά χρηματοδότησης και διάφορους κραδασμούς που προκαλούν τα έσοδα που δεν μπαίνουν στα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται.

Μια άλλη διάσταση του ελληνικού χρέους είναι η κατανομή των λήξεων των ομολόγων, των οποίων η συνολική αξία είναι 80,2 δισεκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται όσα κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η ΕΚΤ. Πάνω από το μισό του συνολικού αυτού ποσού λήγει τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι και το 2020. Τα υπόλοιπα λήγουν μέχρι και το 2042, με μία μέση κατανομή περίπου 1,5 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Οι πιο «βαριές» λήξεις συγκεντρώνονται την τριετία 2013-2015, αφού το 2013 λήγουν 8,3 δισεκατ. ευρώ, το 2014 λήγουν 15,26 δισεκατ. ευρώ και το 2015 λήγουν 6,7 δισεκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία, η χώρα κυριολεκτικά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού –χωρίς, ωστόσο, το γεγονός αυτό να συνετίζει και να κάνει πιο υπεύθυνους όσους υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια. Ακόμα χειρότερα, αντί αυτό το ύψος του χρέους –που είναι το κατά κεφαλήν υψηλότερο στον κόσμο– να δημιουργεί συνθήκες κινητοποίησης και δραστικής αντιμετώπισής του, κάποιοι αρκούνται στα ξόρκια, στα αναθέματα και λοιπές λαϊκιστικές κορώνες, μεταθέτοντας απλώς την υπερχρέωση στις επόμενες γενιές. Αυτές που ήδη πλήττονται από την ανεργία και την ανασφάλεια. 

Λήξεις ομολόγων και δόσεις δανείων ύψους 22,5 δισ. για το 2015

Σταδιακά αυξάνονται οι ανελαστικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους δανειστές του το 2015. Ο Ιανουάριος είναι ο «καλύτερος» μήνας, καθώς οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν αφορούν μόλις 515 εκατ. ευρώ, αλλά μήνα με τον μήνα οι λήξεις αυξάνονται με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που συνολικά στους δύο αυτούς μήνες θα πρέπει να εξοφληθούν υποχρεώσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Υποχρεώσεις

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων κεφαλαίων αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα. Αν επιλέξει να αθετήσει κάποιες από τις εν λόγω υποχρεώσεις, τότε επί της ουσίας θα έχει επιλέξει την οδό της κήρυξης χρεοκοπίας επί ορισμένων -αν όχι όλων- των υποχρεώσεών της, ανοίγοντας ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην πορεία της οικονομίας.

Συνολικά, για ολόκληρο το 2015 οι ανελαστικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ και αφορούν αποπληρωμές ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δόσεις εξόφλησης των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καταβολή τόκων, εξόφληση ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI, καθώς και άλλες δανειακές υποχρεώσεις.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις, τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβληθούν 515 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε τόκους. Τον Φεβρουάριο το ποσό αυξάνεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα από τα μέσα Μαρτίου και μετά ξεκινούν τα προβλήματα. Σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή το ταμειακό υπόλοιπο των κρατικών ταμείων ανέρχεται σε 1-2 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες έως τα μέσα Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετασθούν λύσεις όπως μια νέα έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων. Αν περάσει ο Μάρτιος, η κατάσταση «ηρεμεί», καθώς τον Απρίλιο οι λήξεις είναι 615 εκατ. ευρώ και τον Μάιο 1 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα επανέρχεται το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις 2,6 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο 5,1 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 3,7 δισ. ευρώ.

Υψηλές ανάγκες

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν υψηλές ανάγκες, επειδή λήγουν ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 20 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο αξίας 3,5 δισ. ευρώ και στις 20 Αυγούστου ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει ο έλεγχος της τρόικας και δεν έχουν εκταμιευτεί οι δόσεις των 7,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- τα δύο παραπάνω ομόλογα δεν μπορούν να εξοφληθούν και θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση παλαιότερα η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας έως ότου κλείσει ο έλεγχος και εκταμιευτούν οι δόσεις.

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.