! ! ! Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ ! ! !

Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος ! ! !

Ειρήνη Παπά – Βαγγέλης Παπαθανασίου. Σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι.

Μεγάλη Εβδομάδα, Ω γλυκύ μου Έαρ! ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ.

4 σκέψεις σχετικά με το “! ! ! Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ ! ! !

 1. Γιατί πας Αλέξη Τσίπρα στον Πούτιν;

  Υπάρχει μια παροιμία που λέει «αλλού τα κακαρίσματα, κι αλλού γεννούν οι κότες». Ενώ λοιπόν τα «κακαρίσματα» αναμένονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, οι «κότες» ήδη έχουν γεννήσει με τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Το bottom line αυτής της 3ωρης συνάντησης τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι πως βρέθηκε ένας «κοινός τόπος» μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μετά το «χάσμα» που άνοιξε στις δυο πλευρές των δανειστών, όταν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος έγιναν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των Γερμανών με τις γνωστές δηλώσεις Χαρδούβελη να μπει το ΔΝΤ «στο πίσω κάθισμα». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει ανοίξει ο δρόμος για μια «νέα συμφωνία», την οποία η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και να τη νομιμοποιήσει από το κοινοβούλιο.

  Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πως αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, με δεδομένη τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και των ΑΝΕΛ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς την κυβέρνησή του και να καθιστά αναπόφευκτες τις εκλογές.

  Το ταξίδι στη Μόσχα λοιπόν γίνεται για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να καταδειχθεί προς τους διαφωνούντες πως εξαντλήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες για να βρεθεί οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας και τελικά «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Είναι λοιπόν ένα ταξίδι για «εσωτερική κατανάλωση» καθότι ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά πως η Ρωσία ούτε έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει το οικονομικό εύρος που απαιτεί η αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα το είχε, τα ανταλλάγματα που θα ζητούνταν θα ήταν τέτοια που θα καθιστούσαν την Ελλάδα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, και γι αυτό κανένας νοήμων Έλληνας δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να γίνεται …Ουκρανία.

  Θα μπορούσε ασφαλώς το ταξίδι του πρωθυπουργού να αποβεί οικονομικά επωφελές σε πιο χαμηλής κλίμακας ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία αλλά και ο τουρισμός. Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον για αυτά θα έχει υπάρξει μια προετοιμασία ώστε να πέσει και καμιά υπογραφή, διότι όλο στα καλά λόγια και στις καλές προθέσεις μένουμε. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για το πρόσφατο ταξίδι του Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα.

  Ταξίδια όπως αυτά στη Ρωσία και την Κίνα θα πρέπει να έχουν και κάποια ουσία και να μην αντιμετωπίζονται μόνον με επικοινωνιακούς όρους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Διότι έτσι, μόνον εκνευρισμό προκαλούμε και δεν κερδίζουμε πολλά πράγματα. Αντίθετα φαινόμαστε μικρά πιόνια σε μια μεγάλη σκακιέρα, όπως διακινδυνεύει να φανεί ο Τσίπρας όταν θα στέκεται δίπλα στον Πούτιν, παρέχοντάς του μια μοναδική ευκαιρία να δείξει σε όλο τον κόσμο πως υπάρχουν ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο. Αυτό ειλικρινά δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει πέρα από το να κατευναστεί ο «αριστερός θυμός» του Λαφαζάνη…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

  Αη να χαθείτε . Αηδία καταντήσατε λαμόγια.

  Μείζον πολιτικό, νομικό και ηθικό ζήτημα προκύπτει από την ανάληψη της θέσης του αντιπρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ από τον κρητικό και στενό συνεργάτη του κ.Σταθάκη- γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Μάνου Μανουσάκη.
  Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η τοποθέτησή του στον ΟΤΕ, η οποία έγινε προ ημερών, εμπίπτει σε νομικό ασυμβίβαστο!
  Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα (άρθρο 81 § 3) απαγορεύει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης, δηλαδή και του Πρωθυπουργού, και επιβάλλει την αναστολή της κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. Μάλιστα, το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι ο νόμος μπορεί να καθιερώνει το ασυμβίβαστο του αξιώματος του μέλους της κυβέρνησης και προς άλλα αντικείμενα.
  Έτσι, με βάση το Σύνταγμα, ο νόμος δεν επιτρέπει στα μέλη της κυβέρνησης να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. «Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως κύριος μέτοχος ή ως ομόρρυθμος, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους» σημειώνεται.
  Παράλληλα, ο νόμος ορίζει ότι η παράβαση των διατάξεων αυτών συνεπάγεται την ακυρότητα των σχετικών πράξεων και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης κατά τις διατάξεις του νόμου 1558/1985 και του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών.

  Σύγκρουση συμφερόντων
  Υπάρχει όμως και σύγκρουση συμφερόντων. Ο κ. Μανουσάκης αποτελεί τον επικεφαλής γενικό γραμματέα τεσσάρων πρώην υπουργείων, ένα εκ των οποίων, αυτό των Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εποπτεύει την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δεν νοείται παρά να διασφαλίζει την ουδετερότητα της παραγωγής πολιτικής στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  Έτσι, ο κ. Μανουσάκης δεν μπορεί να προΐσταται του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, να εποπτεύει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και να μετέχει του ΔΣ του ΟΤΕ ταυτόχρονα.
  Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς ο όμιλος ΟΤΕ έχει τόσο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις με αντίδικο το κράτος (ΕΕΤΤ), ενώ συμμετέχει και σε σημαντικά έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δημοσίου.
  Παράλληλα, υπάρχει και η πρακτική πλευρά της υπόθεσης. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Μανουσάκης δεν έχει δίπλα του κανέναν υφυπουργό είτε για το ΕΣΠΑ είτε για την Ανάπτυξη είτε για το Εμπόριο, ενώ ο προϊστάμενός του υπουργός Όικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γιώργος Σταθάκης καλείται να συντονίσει τη δράση τεσσάρων πρώην υπουργείων.
  Έτσι, έχει βαρύ διοικητικό φορτίο, αφού είναι γνωστόν τοις πάσι στα δημόσια πράγματα ότι οι γενικοί γραμματείς είναι οι «μάνατζερ» των υπουργείων και ασχολούνται με την καθημερινή τους λειτουργία.
  Προς δύο μισθούς
  Επίσης, υπάρχει και η ηθική πλευρά του ζητήματος, καθώς σε μία εποχή οικονομικής στενότητας, ο κ. Μανουσάκης θα λαμβάνει δύο μισθούς: Αυτόν του γενικού γραμματέα (2.800 ευρώ καθαρά) και αυτόν του αντιπρόεδρου του ΟΤΕ, εφόσον κάνει αποδεκτή τη μισθοδοσία του από τον Οργανισμό.
  Σύμφωνα με τον απολογισμό εταιρικής διακυβέρνηση του ΟΤΕ για το 2013, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 26ης Ιουνίου 2013 όρισε την αποζημίωση των μελών του ΔΣ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του στο ποσό των 2.000 ευρώ «καθαρά» ανά μήνα, ανεξαρτήτως αριθμού συνεδριάσεων.
  Οι όροι αποζημίωσης, αντιμισθίας και λοιπών παροχών των μελών του ΔΣ προτείνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο θίασος Σαμαρά τώρα περιοδεύει και στην επαρχία…

  Εγκλωβισμένος μέσα στον κυκεώνα των εσωκομματικών του προβλημάτων και χαμένος μέσα στις αντιφάσεις του ασταθούς ψυχικού του κόσμου, ο Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η κατάσταση γι αυτόν και την πολιτική του καριέρα είναι μη αναστρέψιμη. Αδυνατώντας να αφουγκραστεί τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία, φαντασιώνεται τον εαυτό του ως θιασάρχη, ο οποίος ξεκινάει περιοδεία με το συνεργείο του στην επαρχία. Όπως διαβάζουμε στον «Ελεύθερο Τύπο», την μοναδική εφημερίδα που έμεινε να στηρίζει την ΝΔ (μέχρι να βάλει λουκέτο κι αυτή…), «Με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλία ανοίγει ο κύκλος των 11 Περιφερειακών Συνδιασκέψεων της Ν.Δ. που θα κλείσει με την Εθνική Συνδιάσκεψη στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα. Η πρώτη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου και θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης του «οδοιπορικού» στην κοινωνία. Όπως λέει ο Αντώνης Σαμαράς στα στελέχη του κατά τη διάρκεια των κλειστών συσκέψεων στη Λεωφόρο Συγγρού, “στόχος δεν είναι να καλοπιάσουμε τους πολίτες. Θα πάμε να τους ακούσουμε και να μας ακούσουν. Να τους πούμε την αλήθεια και να μας πούνε τη δική τους αλήθεια”».
  Προσέξτε το ύφος των δηλώσεων του Σαμαρά, για να καταλάβετε την μεγαλομανία που τον διέπει. Αναφέρεται στην «αλήθεια» που θα πει αυτός και την «δική τους αλήθεια», την οποία θα υποστηρίξουν οι πολίτες. Η «αλήθεια» του Σαμαρά δηλαδή, θεωρείται ως αντικειμενική και δεδομένη, ενώ εκείνη των πολιτών ως υποκειμενική και αμφισβητήσιμη, επειδή είναι η «δική τους». Ακόμη και τώρα, μετά την πανωλεθρία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αρνείται να αντικρύσει την θλιβερή γι αυτόν πραγματικότητα και επιμένει να δίνει μεσσιανικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπό του. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την συνέχεια του άρθρου – αγιογραφήματος στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου αναφέρονται τα εξής: «Παράλληλα στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης θα γίνουν γρήγορα αντιληπτές από τους πολίτες, γεγονός που όπως λένε, θα έχει ως αντίκτυπο τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης και τη σταδιακή ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
  Ο Σαμαράς εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι η αποτυχία της νέας συγκυβέρνησης στην αποστολή που της ανέθεσε ο Ελληνικός Λαός και η σταδιακή ενσωμάτωσή της στο μνημονιακό στρατόπεδο θα ανοίξει εκ νέου τον δρόμο της επιστροφής στην εξουσία γι αυτόν και την κλίκα του. Οι Έλληνες, δηλαδή, απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν στη ΝΔ και την αισχρή μνημονιακή πολιτική της περιόδου 2012 – 2014… Το ενδεχόμενο ότι είναι πολύ πιθανότερο να στραφούν σε μια άλλη πολιτική δύναμη, η οποία δεν συμβιβάστηκε με τους διεθνείς τοκογλύφους και δεν ενσωματώθηκε στους ακόλουθους του μνημονίου ούτε που του περνάει από το μυαλό.
  Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει συρρικνωθεί αυτή την στιγμή περίπου στο μισό του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου διαφεύγει εντελώς από την αντίληψη του Σαμαρά, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα ανακάμψει. Όταν θα έχει αντιληφθεί επιτέλους την απίστευτα τραγική γι αυτόν και το κόμμα του θέση στην οποία βρίσκονται θα είναι πλέον πολύ αργά και για τους δύο…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Γεια σου ρε Έλενα με τα …ωραία σου…..αλλά…μας λείπει η …Όλγα.

  Λεφτά φαίνεται ότι υπάρχουν και στο υπουργείο Τουρισμού!

  Αυτό προκύπτει -εκτός από τα άλλα κονδύλια που δίνονται- και από την απόφαση, την οποία παρουσιάζουμε μέσω του press-gr, να προπληρωθούν εν μέσω κρίσης 251.000 ευρώ σε on line ταξιδιωτική εταιρεία για διαφήμιση.

  Την απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς ο οποίος παρέμεινε στη θέση του από την προηγούμενη κυβέρνηση – άλλωστε με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανήκαν και οι δυο στη ΝΔ πριν εκείνη πάει στους ΑΝΕΛ…

  Στη σχετική απόφαση, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2015, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δίνεται «έγκριση υλοποίησης διαφημιστικής ενέργειας με στόχο την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού, μέσω της on-line ταξιδιωτικής εταιρείας LAST MINUTE στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, έτους 2015».

  Το αιτιολογικό ποιο είναι;
  «Το γεγονός ότι η εταιρεία “Lastminute.com” κατέχει την αποκλειστική τεχνική και καλλιτεχνική δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών διαφημιστικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της προβολής του τουρισμού παγκοσμίως και αποτελεί ένα απόλυτα εξειδικευμένο μέσο κράτησης τελευταίας στιγμής για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν ανεξάρτητα και σχεδιάζουν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους, ανεξαρτήτως χρόνου και κόστους».

  Και ο κ. γενικός αποφασίζει: «την αποδοχή της υπ’ αριθμ. 381/6.2.15 πρότασης/προγράμματος για διαφημιστική προβολή του ΕΟΤ μέσω της “Lastminute.com” και την υλοποίηση προγραμμάτων προβολής με στόχο την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού, μέσω των ταξιδιωτικών site “Lastminute” στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με την ως άνω συνημμένη πρόταση/πρόγραμμα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παρούσας απόφασης…»

  Και βεβαίως δίνεται εντολή για «την αποστολή μέσω Τραπέζης Ελλάδος των χρηματικών εμβασμάτων προπληρωμής συνολικού ύψους διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000€) (πλέον 1.000€ ΦΠΑ, εξόδων αποστολής και τυχόν συναλλαγματικών διαφορών)…».

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.