Φορολογία εισοδήματος 2014: Τι να προσέξετε, ποιες οι προθεσμίες

Εκδόθηκε η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, με την οποία ορίζεται ο τύπος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, καθώς και των υπόλοιπων εντύπων που συνυποβάλλονται με αυτή (έντυπο Ε2-αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας και έντυπο Ε3-κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

 

Αν και με βάση τον νόμο οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο έως και τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet δεν έχει ανοίξει και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι, λογιστές, φοροτεχνικοί θα αναγκαστούν σε μικρό χρονικό διάστημα να υποβάλουν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Ηδη έχουν αποσταλεί αιτήματα φορέων προς την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για το φορολογικό έτος 2014 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 30/06/2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/07/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Φυσικά και φέτος το έντυπο Ε1 περιλαμβάνει αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορολογούμενοι δεδομένου ότι θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από διάφορες πηγές (ομόλογα, μερίσματα, αγορές μετοχών κ.λ.π.), ενώ έχουν προστεθεί και κωδικοί για την αγορά ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Πέραν αυτών, έχουν συμπεριληφθεί στο νέο έντυπο της εφορίας κωδικοί τόσο για τους τόκους των φορολογουμένων, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι αγρότες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, με βάση τα πραγματικά τους κέρδη, που έχουν προκύψει από τα βιβλία τους.

Σχετικά με τον πίνακα 4 του εντύπου, έχει αναμορφωθεί και ενσωματώνει τις αλλαγές του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στον πίνακα αυτό καταγράφονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων που προέρχονται από:

– Μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις.

– Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού.

– Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
• Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
• Μερίσματα -Τόκοι – Δικαιώματα.
• Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία.

– Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου.

Σε κάθε κατηγορία εισοδήματος θα δηλώνονται και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Εξαιτίας της αλλαγής αυτής και των ενσωματώσεων που έχουν γίνει στον πίνακα 4, καταργήθηκε ο πίνακας 8 της φορολογικής δήλωσης, όπου σε αυτόν αναγράφονταν έως και πέρυσι όλοι οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί που αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 από μισθούς και συντάξεις και των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι προσυμπληρωμένοι, καθώς έως και τις 27 Απριλίου οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.