Σκάνδαλο ΑΤΕ –ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιο κρατικοδίαιτο στέλεχος ζημίωσε την ΑΤΕ και ακόμα κυβερνά;

Εμφάνιση image.png

Η φράση «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»  έχει πολλάκις αποδειχθεί στη χώρα μας ως πολιτική των κατά καιρούς κυβερνώντων  που υπέθαλψε σκάνδαλα και συγκάλυψε εγκληματικές ενέργειες στο οικονομικό πεδίο του δύσμοιρου κρατικού τομέα επί σειρά ετών.

 

 

 

Εν έτει όμως 2015 και με τη χώρα να εισέρχεται σε 3ο Μνημόνιο, ο μανδύας της συγκάλυψης πρέπει να λάβει ένα καίριο πλήγμα. Με το σκάνδαλο των «αμαρτωλών» δανείων της Αγροτικής Τράπεζας να είναι στο επίκεντρο των ημερών, από τα οποία το Δημόσιο φέρεται να έχει υποστεί ζημιά 5 δισ. ευρώ, ήτοι το μισό 3ο Μνημόνιο σε μέτρα (!) η συγκάλυψη και η αναποτελεσματικότητα στην αποκάλυψη των υπευθύνων δεν χωράει πια καμία κοινωνική ανοχή…

Η πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, να δημοσιοποιήσει το ζήτημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πέρα από τις προθέσεις, πρέπει η έρευνα και οι αποκαλύψεις να στραφούν σε πρόσωπα-κλειδιά.

Ένα από αυτά που πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη δικαιοσύνη και που σήμερα κατέχει θέση-κλειδί στον οικονομικό χάρτη της χώρας είναι η κα. Κερασίνα Ραυτοπούλου εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στο ΤΧΣ. Η εν λόγω κυρία είχε τοποθετηθεί στα μέσα Μαρτίου με απόφαση του τότε  υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και μάλιστα με θητεία που λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

Ποια όμως είναι η κα Κερασίνα Ραυτοπούλου και γιατί αποτελεί σκάνδαλο η τοποθέτηση της ως εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ στο Ταμείο Χρηματωπιστοτικής Σταθερότητας; Πρόκειται για κλασική περίπτωση στελέχους του «κρατικοδίαιτου κομματικού σωλήνα». Η ίδια λανσάρεται ως τέως διευθυντικό στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, μέλος της γραμματείας τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και συντονίστρια του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του αντιπρόεδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Παιδί του «κομματικού σωλήνα» κρατικοδίαιτων στελεχών

Ποια όμως είναι η θητεία της στην αμαρτωλή εποχή της Αγροτικής Τράπεζας;  Εκεί λοιπόν υπηρετούσε ως γεωπόνος στη Διεύθυνση Φυτική Παραγωγής, στην οποία υπηρετούσε και ο κ. Κώστας Χρήστου, ως Προϊστάμενος Τμήματος, επίσης γεωπόνος  (μέλος του ΠΑΣΟΚ της ομάδας Παναγιωτακόπουλου-Λάμπρου), του οποίου ήταν στενή συνεργάτης.

Η ίδια ήταν μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλίστρια και αργότερα με τη διάσπαση, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και ακολούθησε τον Δραγασάκη ως μια εκ των στενών συνεργατών του.

Όταν ο κ. Χρήστου μετατέθηκε στη νέα Διεύθυνση Αγροτικής Πίστης ως Προϊστάμενος Τμήματος, τον ακολούθησε και η κα. Ραυτοπούλου στο Τμήμα Ειδικών Αδειοδοτήσεων, στο οποίο υπηρέτησε από το 1995 και έπειτα, όπου και συνυπέγραφε τις σχετικές εισηγήσεις των δανείων προς το Γενικό Συμβούλιο Πιστώσεων ως γεωπόνος.

Είναι η δεδομένη χρονική περίοδος που δόθηκαν πολλά δάνεια αμφίβολής ποιότητας και ειδικότερα σε ιδιωτικά εκκοκκιστήρια βάμβακος! Στο συγκεκριμένο Τμήμα, προϊστάμενος ήταν ο κ. Κώστας Σφουντούρης, ο οποίος αργότερα απολύθηκε από την περίοδο Μηλιάκου για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις και παραπέμφθηκε σε δίκη με το αδίκημα της απιστίας.

Αναπληρωτής προϊστάμενος στο ίδιο τμήμα ήταν ο κ. Σπύρος Σταυράτης (νυν υπάλοιλος του Ομίλου Πειραιώς), ο οποίος επίσης απολύθηκε, αλλά για άλλης μορφής αδικήματα, σχετικά με τη Χρηματιστηριακή της Τράπεζας, που κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η κα Ραυτοπούλου πέρασε «αλώβητη» τη θητεία της στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς στα περισσότερα «αμαρτωλά» δάνεια δεν υπέγραφε ως εισηγήτρια, αλλά ως γεωπόνος. Έτσι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, παρότι η ίδια ήταν αριστερή και ο κ. Χρήστου «σκληροπυρηνικό» ΠΑΣΟΚ, κατά την περίοδο Μηλιάκου.

Την ίδια περίοδο μάλιστα, ο κ. Χρήστου τοποθετείται ως Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, παρά τις αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω ελλιπών προσόντων και η κα.Ραυτοπούλου αναλαμβάνει Υπεύθυνη Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και αρχότερα Υποδιευθύντρια στην ίδια Διεύθυνση!

Είναι η χρονική περίοδος που η διοίκηση Μηλιάκου χρησιμοποίησε σημαντικό τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας –περί τα 700 εκατ. €- και τα τοποθέτησε σε τοξικά ομόλογα, χωρίς να … «ανησυχήσει» ούτε ο κ. Χρήστου, ούτε η κ. Ραυτοπούλου!

Η «αλώβητη» πορεία της είχε και συνέχεια, καθώς κατά την περίοδο Πανταλάκη τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολύ φτωχά αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά το κυριότερο ήταν ότι οι οργανωτικές αλαγές που έκανε δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, τα οποία το ακολούθησαν και μετά την ένταξή του στο σχήμα του Ομίλου Πειραιώς.

Από τις παραπάνω αποκαλύψεις, είναι σαφές ότι η κα Ραυτοπούλου λειτούργησε επιζήμια ως προς την Αγροτική Τράπεζα και το δημόσιο. Και σήμερα την επιβραβεύει το δημόσιο τοποθετώντας την νέο μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

Δικαιοσύνη για όλους…

Τα πρόσφατα λόγια του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, όπως αποτυπώνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του για το σκάνδαλο της ΑΤΕ είναι αφοπλιστικά:

«Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα. Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».

Μήπως σε αυτές τις γραμμές η δικαιοσύνη πρέπει να διακρίνει τη φωτογραφία της κας Κερασίνας Ραυτοπούλου και των συνεργατών της;

Νικ. Αρ. 

3 σκέψεις σχετικά με το “Σκάνδαλο ΑΤΕ –ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιο κρατικοδίαιτο στέλεχος ζημίωσε την ΑΤΕ και ακόμα κυβερνά;

 1. Ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη η έλλειψη σωματικής άσκησης-

  Το καθισιό κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία 80,4 δισ. ευρώ ετησίως.

  Σε πραγματική ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη εξελίσσεται η έλλειψη σωματικής άσκησης, με το καθισιό να αναδεικνύεται στην τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου για τους Ευρωπαίους πολίτες. Την ίδια στιγμή το μοντέλο της καθιστικής ζωής, που αναπαράγουν σήμερα 1 στους 4 ενήλικες Ευρωπαίους και 4 στους 5 εφήβους, αποτελεί «ανοιχτή πληγή» και για την οικονομία της Ευρώπης.
  Σύμφωνα με νέα μελέτη, με τίτλο «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη», οι Ευρωπαίοι πληρώνουν –πέραν από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές- και βαρύ οικονομικό τίμημα στο βωμό της σωματικής αδράνειας, με το κόστος από το επιβλαβές μοντέλο της καθιστικής ζωής να υπερβαίνει τα 80,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  Όπως διαπιστώνει η μελέτη, το καθισιό και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους, στερούν πολύτιμα κονδύλια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες δαπάνες υγείας.
  Το ετήσιο κόστος είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί στο 6,2% των συνολικών ευρωπαϊκών δαπανών για την υγεία, ενώ υπερβαίνει κατά 5 δισ. ευρώ την παγκόσμια ετήσια δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα, και αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου ΑΕΠ της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.
  Μάλιστα, η κατάσταση δείχνει να γίνεται και χειρότερη, καθώς η εκτίμηση της μελέτης είναι ότι έως το 2030 το ετήσιο κόστος από τη σωματική αδράνεια για την Ευρώπη θα αγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ.
  Όπως διαπιστώνει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) στη Μεγάλη Βρετανία, το οικονομικό κόστος, το οποίο συνοδεύει τον καθιστικό τρόπο ζωής, είναι σχεδόν 1,5 φορά μεγαλύτερο σε σχέση με τις οικονομικές απώλειες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
  Σύμφωνα δε με τους συντάκτες της μελέτης τείνει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και από το ίδιο το κάπνισμα. Βρίσκεται μάλιστα πιο ψηλά στη λίστα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου από την υψηλή χοληστερίνη, την αλόγιστη χρήση αλκοόλ ή το μη ασφαλές σεξ. Οι δε πιο κοινές αιτίες θανάτου προέρχονται από τις ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια.

  Εξοικονόμηση 16 δισ.ευρώ

  Σύμφωνα με τη μελέτη, σε περίπτωση που η Ευρώπη κατάφερνε να περιορίσει τη «μάστιγα» της σωματικής αδράνειας έστω κατά 20%, η ευρωπαϊκή οικονομία θα εξοικονομούσε 16 δισ. ευρώ ετησίως.
  Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η οποία ανατέθηκε από τo Διεθνή Σύνδεσμο για το Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association), η ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων να αποφευχθεί μόνο με την απλή προσθήκη 20 λεπτών ζωηρού περπατήματος στην καθημερινότητά μας. Οι ίδιοι οι ερευνητές επιμένουν δε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, στους οποίους μπορεί να οφείλεται η παχυσαρκία τόσο η παιδική όσο και στους ενήλικες -πλην βιολογικών αιτιών- είναι ακριβώς η έλλειψη σωματικής άσκησης.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

  Πούλησαν την ΑΤΕ για να καλύψουν σκάνδαλο 5 δισ. ευρώ

  Το σκάνδαλο!

  Τα 5 δισ. ευρώ αγγίζει η ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012. Αυτό αναφέρει το πόρισμα – καταπέλτης που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από
  Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας για τη διαφθορά, Παναγιώτη Νικολούδη, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Η υπόθεση ξαναανοίγει και αναμένεται ή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
  Στην ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Νικολούδης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και μιλά για σκάνδαλο που δεν είναι απλώς οικονομικό «αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα» 2000 με 2012.
  Τονίζει δε, ότι έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.
  Σημειώνεται ότι από την ΑΤΕ έχουν πάρει δάνειο τα περισσότερα μεγάλα κόμματα όπως επίσης και τα μεγαλύτερα συγκροτήματα Τύπου της χώρας.
  Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Νικολούδη
  Από την Αρχή του άρθρ. 7 του ν.3691/2008 διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας «Πόρισμα» σχετικά με τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.
  Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
  Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ.
  Το παραπάνω Πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.
  Εμείς ανοίξαμε το δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στο δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1300 αγύριστα δάνεια.
  Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία.
  Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ’ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
  Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ’ αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το «σκάνδαλο της ΑΤΕ» δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.
  Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.
  Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.
  Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί.
  Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται.
  Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με το σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δε ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Η Ιστορία, Γράφει

  Από ώρα σε ώρα, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και να εξειδικεύονται σε όλο το φριχτό τους μεγαλείο, οι προβλέψεις του τρίτου και μακρύτερου μνημονίου. Το τελώνιο της αναλγησίας θα αρχίσει να υψώνεται πελώριο και τερατώδες πάνω από τα κεφάλια μας και θ’ αρχίσει οσονούπω να μας μαστιγώνει αλύπητα όλους: από τα άτομα με ειδικές ανάγκες που από χθες πληρώνουν τα αναπηρικά τους αμαξίδια με τον ανώτατο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας, μέχρι τους αγρότες που μεθαύριο θα βγουν να δουλέψουν σκυμμένοι στα χωράφια τους, για να ταΐσουν, όχι τις οικογένειες τους, αλλά την συνομολογημένη από ελληνικής πλευράς μικρόνοια των θεσμών και την πολιτική κακοήθεια της Φράου Καγκελαρίου.

  Αυτές τις ώρες της εθνικής ταπείνωσης, από αυτό εδώ το πληκτρολόγιο, καλούσαμε προχθές τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε μια κοινωνία που πίστεψε σ’ αυτόν. Να αναλάβει αυτές τις ευθύνες, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και ουσιαστικά.

  Ουσιαστική ανάληψη ευθυνών θα σήμαινε να συγκληθεί πάραυτα ένα εθνικό συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθεί και να αποφασιστεί πώς θα ξεμαγαρίσει αυτή η κόπρος του Αυγεία, που ονομάζεται ελληνική «δικαιοσύνη», η οποία έχει αναγάγει σε μανουφακτούρα τα βουλεύματα, προκειμένου να απαλλάσσονται και να προστατεύονται λωποδύτες, πλαστογράφοι και εθνικοί ολετήρες.

  Ουσιαστική ανάληψη ευθυνών θα σήμαινε να κληθεί πάραυτα ο κεντρικός τραπεζίτης και να λογοδοτήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως έχει ζητήσει η Πρόεδρός της, για το γεγονός ότι από τη θέση του δοτού υπουργού οικονομικών συνομολόγησε χαριστικές πράξεις υπέρ των υπερεθνικών πειρατών και όχι η Περιφέρεια Αττικής να ανοίγει σ’ αυτούς τους πειρατές την πίσω πόρτα, για καινούριες δουλειές.

  Ουσιαστική ανάληψη ευθυνών θα σήμαινε να ελεγχθούν οι εθνικοί μας εργολάβοι που τόσα χρόνια απομυζούν τον δημόσιο κορβανά, χτίζοντας δρόμους, σήραγγες και γιοφύρια, χρεώνοντας εμάς τους ραγιάδες και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας, διπλά και τρίδιπλα και όχι να παίρνουν καινούριες δουλειές, αντίθετα με τον εθνικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά με την ευλογία υπουργών και φίλα προσκείμενων τοπικών αρχόντων, «πρώτη φορά αριστερά».

  Ουσιαστική ανάληψη ευθυνών θα σήμαινε να συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κι αντί να ανακοινώνει την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια (sic) αποκάλυψη καταθέσεων, προκειμένου να πουληθούν συχωροχάρτια στους καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες, αντίθετα να διατάσσει το εξονυχιστικό ξεφύλλισμα των κατάστιχων των πτωχών μας τραπεζών και του καταλογισμού των ίδιων, τουλάχιστον, προστίμων με αυτά που εμείς οι υπόλοιποι πληρώνουμε σε εκατό δόσεις, επειδή πριν λίγο καιρό μας είπαν ότι αυτό ήταν πατριωτικό μας καθήκον -κι έτσι πράξαμε.

  Ουσιαστική ανάληψη ευθυνών θα σήμαινε να μην γίνονται λάθη ή «λάθη» στη μετάφραση των κατάπτυστων κειμένων που υπογράφτηκαν, για να συνεχίζεται απρόσκοπτη η φοροαποφυγή των μηντιαρχών, που τόσους μήνες ακούμε και ξανά ακούμε ότι θα παταχθούν, όπως τους αρμόζει.

  Είναι κοινή και ομολογημένη διαπίστωση, ότι τα πυώδη αποστήματα της κοινωνίας μας, είναι μόνο το σύμπτωμα της ασθένειας, δεν είναι ο ιός! Ο ιός είναι ταυτοποιημένος και δεν είναι άλλος, παρά η διαπλοκή των εξουσιών κατά παράβαση των θεμελιωδών συνταγματικών επιταγών. Ο ιός είναι η ατροφία όλων ανεξαιρέτως των θεσμών, που επιτρέπουν τη μακροημέρευση των αρπακτικών και των υποτακτικών τους, που ακόμα και σήμερα μας κυβερνούν πίσω από τις κουρτίνες, χωρίς να έχει γίνει, έξι μήνες τώρα, το παραμικρό για την αντιμετώπισή τους, παρά τα πολλάκις υπεσχημένα για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Ο χρόνος τελειώνει και, στο κάτω-κάτω της γραφής, αν δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της, θα βρεθεί κάποια άλλη. Οι λαοί δεν χρεοκοπούν. Μόνο οι επιχειρήσεις και τα πολιτικά κόμματα χρεοκοπούν, όταν δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των δύσκολων καιρών.

  Κάτι άλλο θα γεννηθεί αλλά, κακά τα ψέμματα, θα ήταν καλύτερο για όλους μας, αν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί η σημερινή κυβέρνηση στις προσδοκίες της καθημαγμένης μας κοινωνίες και να σταθεί στο ύψος των απαίσιων περιστάσεων, διότι -ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις- τα γεννητούρια του καινούριου θα συνοδεύονται από ανυπόφορες οδύνες…

  Η Ιστορία πάντως, καθισμένη πάνω στον σωρό των πτωμάτων της κρίσης, των αυτοχείρων και των άλλων θυμάτων που πληθαίνουν, παρακολουθεί και γράφει…

  Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.