Ολοταχώς για εκλογές το φθινόπωρο !!!

Ακυρώθηκαν εκλογές λόγω κοντών ψηφοδελτίων

Πιο πιθανό παρά ποτέ είναι το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, με βάση νέες δηλώσεις του Νίκου Παππά. «Η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις», δήλωσε στην «Επένδυση» ο υπουργός Επικρατείας και στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ekdromi.gr

Mεγάλες προσφορές ξενοδοχείων και μαγευτικών προορισμών Mεγάλες προσφορές ξενοδοχείων

Ο κ. Παππάς, στην ίδια συνέντευξη, δείχνει «κόκκινη κάρτα» στην Πρόεδρο της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται επίσης στην πορεία των διαπραγματεύσεων, την αποφυγή του Grexit, αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες.

Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 7.30 στο γήπεδο του Πανελληνίου, η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εκδήλωση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενδέχεται να προκύψουν και ειδήσεις όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Πλατφόρμας μετά το ρήγμα που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ουσιαστικά αγεφύρωτο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας Iskra, θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

6 σκέψεις σχετικά με το “Ολοταχώς για εκλογές το φθινόπωρο !!!

 1. FT: Το σχέδιο για «ντου» στο Νομισματοκοπείο και στροφή στη Μόσχα

  Το σχέδιο μιας ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για εναλλακτικό σχέδιο με… κατάληψη του Νομισματοκοπείου, απασχολεί τους Financial Times οι οποίοι τονίζουν ότι βασικός στόχος του κ. Λαφαζάνη ήταν η σύλληψη του Γ. Στουρνάρα, η αρπαγή του θησαυροφυλακείου της ΤτΕ με τα 22 δισ. και η στροφή στη Μόσχα.

  «Αυτά ήταν τα στοιχεία του κρυφού πλάνου επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας», γράφει η εφημερίδα, που κάνει αναφορά στα όσα ειπώθηκαν στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας, σε ξενοδοχείο, στις 14 Ιουλίου.

  «Το πλάνο δίνει μία αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών κινήσεων καθώς η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη νομισματική ένωση, πριν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει στους όρους για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Επίσης υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα μίας σημαντικής πλευράς του κόμματος του κ. Τσίπρα για την επιστροφή στη δραχμή και την αύξηση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία», σχολιάζουν οι Financial Times.

  Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές αιφνιδιάστηκαν όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ρευστού της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

  «Το πλάνο δείχνει την προφανή αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσεων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Πρώτα από όλα, τα θησαυροφυλάκια στο Νομισματοκοπείο αυτή τη στιγμή έχουν μόνο περίπου 10 δισ. ευρώ σε ρευστό, αρκετά για να κρατήσουν τη χώρα για μερικές εβδομάδες αλλά όχι για τους 6-8 μήνες που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την προετοιμασία, δοκιμή και κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος».

  Η κυβέρνηση σύντομα θα διαπίστωνε ότι τα χαρτονομίσματα της χώρας θα ήταν άχρηστα, γράφουν οι Financial Times. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα 10ευρα και 20ευρα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το Νομισματοκοπείο, η ΕΚΤ θα κήρυσσε τα ελληνικά ευρώ ως πλαστά «θέτοντας όποιον προσπαθούσε να αγοράσει κάτι με αυτά στον κίνδυνο σύλληψης για πλαστογραφία», ανέφερε ένας κεντρικός τραπεζίτης. «Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονωνόταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες ανίκανες να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο ίδιος.

  «Ακόμη και πριν από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, ο κ. Λαφαζάνης αναζητούσε απελπισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε ότι θα ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει οικονομική στήριξη 5-10 δισ. ευρώ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Σε αντάλλαγμα με την υπογραφή για το νέο αγωγό, ήλπιζε σε προκαταβολή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. »Ηταν όλα μία φαντασίωση», είπε ανώτατος Ελληνας τραπεζίτης. »Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν φυσικό αέριο και δραχμή με ρωσική στήριξη, κατέρρευσαν»».

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Πότε θα μας έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

  Στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης εντάσσεται πλέον η φορολογική και εισπρακτική πολιτική καθώς όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της προκήρυξης εκλογών για τον Σεπτέμβριο, βρίσκονται στο τραπέζι.

  Δεδομένες φορολογικές υποχρεώσεις που προκαλούν έντονη δυσφορία στους πολίτες μεταφέρονται εδώ και μήνες όλο και πιο πίσω με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί στους τελευταίους μήνες του έτους, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

  Ο τσουχτερός φόρος ο οποίος είναι φορτισμένος και πολιτικά και πηγαίνει συνεχώς όλο και πιο πίσω είναι ο ΕΝΦΙΑ. Αν και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε σχεδιάσει να οριστικοποιήσει τη νέα μορφή του ΕΝΦΙΑ εντός του καλοκαιριού κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι έως τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα (στο πλαίσιο εφαρμογής και σχετικής επιταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας) και στη συνέχεια θα γίνονταν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος.

  Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο με αποτέλεσμα να αργεί και η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι ο φόρος ακινήτων του 2015 και 2015 είτε λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε αλλάξει θα πρέπει να αποφέρει όσα απέφερε και το 2014, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν τον Οκτώβριο και κατά συνέπεια ο φόρος θα πληρωθεί το πολύ σε έως πέντε δόσεις, εφόσον βέβαια γίνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής δυο δόσεων τους πρώτους δυο μήνες του νέου έτους που δημοσιονομικά μπορούν να μετρήσουν για το 2015.

  Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος από τον Αύγουστο ή και αργότερα. ‘Ηδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά την 19 Ιουλίου η πληρωμή της πρώτης δόσης έχει μεταφερθεί στο τέλος Αυγούστου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ οι φοροτεχνικοί θέλουν η προθεσμία να μεταφερθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

  Μετά τον Σεπτέμβριο πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να εφαρμοστούν τυχόν νέα μέτρα αύξησης φόρων για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο.

  Μετά τον Σεπτέμβριο θα κληθούν, ούτως ή άλλως, να εκπληρώσουν και άλλη μια φορολογική υποχρέωση οι πολίτες. Αυτή των τελών κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές ο νέος ΕΝΦΙΑ

  Παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να μειωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Για «τεχνικούς» λόγους η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις κατά πολύ χαμηλότερες εμπορικές τιμές των ακινήτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα, με πιθανότερο χρόνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή και τον Ιανουάριο του 2016.

  Η καθυστέρηση αυτή θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις με κυριότερη από αυτές ότι ο ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο φόρος ακινήτων που θα πληρωθεί φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικροβελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη η διατήρησή του και μάλιστα με τις ίδιες εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου που στήθηκε για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών είναι φύσει αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο της στην προθεσμία που είχε τεθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να γίνει επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούν στις τιμές των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει στοιχεία για τις τιμές από τη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, από μεγάλα μεσιτικά γραφεία ενώ έχει ζητήσει στοιχεία και από τοπικές επιτροπές που έχουν συσταθεί στις εφορίες σε όλη τη χώρα.

  Το αποτέλεσμα είναι να έχει ληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση να μετατεθεί χρονικά η μείωση των αντικειμενικών τιμών. Η μετάθεση αυτή διευκολύνει σημαντικά και τις κινήσεις του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν για φέτος οι φορολογούμενοι.

  Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών να εξασφαλίσει από το φόρο ακινήτων το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙA. Έτσι, εφόσον ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές τιμές, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν παρεμβάσεις στα κλιμάκια προκειμένου να μεταφερθεί φορολογικό βάρος από μικροϊδιοκτήτες σε ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

  Ανοικτό , είναι πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός του καλοκαιριού μια νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ικανοποιηθεί μερικώς το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών έως το τέλος Ιουνίου. Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν για πιθανές νομικές επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωσή τους με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Έρχονται αλλαγές στους συντελεστές του φόρου ακινήτων

  Χρειάστηκαν τα δημοσιεύματα του τύπου για να καταλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών δεν μειώνονται οι επιβαρύνσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

  Τα αναλυτικά παραδείγματα των δημοσιογράφων κατέδειξαν στο οικονομικό επιτελείο ότι για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές του φόρου και όχι μόνο οι τιμές ζώνης των αντικειμενικών αξιών.

  Αρχικώς στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις περιοχές που οι Τιμές βρίσκονται στα 600 με 700 ευρώ, δεν θα γίνουν μεταβολές. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, όπου οι εμπορικές τιμές σημειώνουν μεγάλη πτώση.

  Εν συνεχεία και όπως προαναφέρθηκε πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές. Στόχος είναι η ελάφρυνση των μικρομεσαίων και η μετατόπιση του βάρους στους ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός φόρος υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της Τιμής Ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο, ενώ για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται και Συμπληρωματικός Φόρος. Λόγω της μείωσης των Τιμών Ζώνης. Υπάρχει μία σκέψη ΄πως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται από τις 200.000 ή 250.000 ευρώ.

  Όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αυτές παραπέμπονται στις καλένδες τουλάχιστον για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι τα αγροτεμάχια που αποτελούν μέσα παραγωγής, θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο ακινήτων.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Ανατροπές σε επτά φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

  Ανατροπές σε επτά φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου.

  Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ.

  Υψηλότερες 15% με 20% είναι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες από τις εμπορικές τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα είναι τριών ταχυτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος θα αλλάξει ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

  Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

  • Μείωση 20%-30% κατά μέσο όρο στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η Εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες.

  Στις περιοχές που οι αντικειμενικές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εμπορικές τιμές το ποσοστό της μείωσης θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση θα είναι κάτω από 20%.

  Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις μεταβολές των τιμών των διαμερισμάτων δείχνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

  Συγκριτικά η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές αναμένεται να σημειωθεί σε ακριβές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.

  • «Πάγωμα» στις περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

  Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ιλιον, Κερατσίνι, Νίκαια), οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών.

  Στις περιοχές αυτές οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50%, για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς, πράγμα που θα οδηγούσε σε ραγδαία διόγκωση της φορολογίας.

  Αυτόματη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μόνο για όσα ακίνητα βρίσκονται στο όριο των κλιμακίων, δηλαδή σε τιμές ζώνης 1.001 ή 1.501 ή 2001 ευρώ το τ.μ.

  • Αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

  Πρόκειται κυρίως για περιοχές που λόγω έργων υποδομής είχαν μεγάλη ανάπτυξη και αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιοι Ανάργυροι κ.ά.).

  Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ… ποιους δεν αγγίζει το «ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές

  Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα προσαρμογές στους εξής φόρους:

  Στον ΕΝΦΙΑ… Θα υπάρξουν μειώσεις αλλά όχι για όλους τους ιδιοκτήτες, καθώς υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τ.μ. που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών.

  Ετσι αναμένονται μειώσεις «αλά καρτ» στον φόρο ανάλογα με τη συγκεκριμένη τιμή ζώνης, τα χαρακτηριστικά και την παλαιότητα του ακινήτου.

  Αυτόματη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει μόνο για όσα ακίνητα βρίσκονται στο όριο των κλιμακίων, δηλαδή σε τιμές ζώνης 1.001 η 1.501 ή 2001 ευρώ το τ.μ.

  Κι αυτό γιατί τα κλιμάκια με τις τιμές ζώνης του ΕΝΦΙΑ είναι διευρυμένα, αφού το ποσό του φόρου είναι το ίδιο για παράδειγμα για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης 1.000-1.500 ευρώ ή 1.501-2.000.

  Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, για πολλούς ιδιοκτήτες δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση στη φορολογική τους επιβάρυνση και ο λογαριασμός θα παραμείνει ο ίδιος, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου λόγω αύξησης των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

  Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την οριστικοποίηση των νέων τιμών και το εύρος των παρεμβάσεων σε κλιμάκια, συντελεστές, απαλλαγές και συμπληρωματικό φόρο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

  Στον φόρο μεταβίβασης… Στις αγοραπωλησίες ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.

  Ο φόρος για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται στο ποσό της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και τα οποία είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

  Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

  Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 100.000 ευρώ για τον έγγαμο.

  Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

  Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

  Στα ενοίκια… Το ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ο εκμισθωτής υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο εκμισθωτής δηλώσει έσοδα χαμηλότερα από το παραπάνω ποσό, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό ενοίκιο.

  Στον ΦΠΑ… Σήμερα η αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου Επίσης με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται ο οικοπεδούχος στην περίπτωση της αντιπαροχής.

  Στο ΤΑΠ… Το τέλος που εισπράττουν οι δήμοι υπολογίζεται με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.

  Δύο παράμετροι – Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης

  Το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία ως ελάχιστο φορολογητέο για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 2.799 ευρώ το τ.μ ξεκινάει από 40 ευρώ το τ.μ για ακίνητα μέχρι 80 τ.μ και φθάνει τα 400 ευρώ για πάνω από 300 τ.μ.

  Σε περιοχές με τιμή ζώνης 2.800-4.999 ευρώ το τ.μ. τα ποσά αυξάνονται κατά 40% και για τιμές πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ κατά 70%, ενώ όταν πρόκειται για μονοκατοικία υπάρχει επιπλέον αύξηση 20%.

  Ανάλογα με τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών αναπροσαρμόζονται και τα τεκμήρια, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία μειώνεται και το αντίθετο συμβαίνει σε περίπτωση αύξησης.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.