Παράταση έως το φθινόπωρο παίρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δίδοντας την ευκαιρία στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, καθώς και των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ- τραπεζών) που συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης να αποφύγουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 για μειωμένη σύνταξη και στα 67 για πλήρη, με λιγότερα από 37 χρόνια ασφάλισης.
Το αρχικό σχέδιο δεν εγκρίθηκε από την τρόικα και πλέον οι αλλαγές που θα έρθουν μέσα στο επόμενο διάσημα θα είναι αυστηρότερες.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, εξετάζεται αντί 6μήνων, τα όρια ηλικίας να αυξάνονται και κατά 1 έως 3 έτη κάθε χρόνο, ανάλογα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν σε κάθε Ταμείο, ώστε να μη χρειαστεί ξαφνικά ένας ασφαλισμένος να «φορτωθεί» σε μία μέρα έως και 7 χρόνια αύξηση στο όριο ηλικίας.
Με το νέο ασφαλιστικό, ένας ασφαλισμένος θα βγαίνει στη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας που θα ισχύει τη χρονιά κατά την οποία συμπληρώνει την «παλιά» ηλικία συνταξιοδότησης.
Οι αλλαγές θα αφορούν όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και συμπληρώνουν μέχρι τις 31/12/2012, είτε από πραγματική ασφάλιση είτε με πλασματικά έτη, τον απαιτούμενο χρόνο με βάση τον οποίο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις πιάσουν και το όριο ηλικίας. Αντίθετα, όσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης από 1/1/2013 και μετά συνταξιοδοτούνται στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη σύνταξη, ενώ όσοι συμπληρώνουν την 35ετία από το 2013 και μετά βγαίνουν στα 62 εφόσον θα έχουν συμπληρώσει και συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης.
Οι αλλαγές δηλαδή θα εξομοιώσουν τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων που είχαν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έως το 2012 με αυτούς που συμπληρώνουν το συντάξιμο χρόνο από 1η/1/2013 και μετά. Με τη διαφορά ότι οι πρώτοι -που είναι και οι περισσότεροι- θα μπορούσαν να βγουν με χαμηλά όρια ηλικίας, ενώ οι δεύτεροι (με συμπληρωμένο τον απαιτούμενο χρόνο μετά το 2013 βγαίνουν στα 62 και τα 67).
Πώς η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης εγκλωβίζει 150.000 ασφαλισμένους
Μεγάλη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το δεύτερο κιόλας εξάμηνο φέτος ζητούν οι δανειστές, με στόχο την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2021. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τα τεχνικά κλιμάκια, οι δανειστές κατέθεσαν πίνακα, που τα όρια ηλικίας αυξάνονταν έως και 15 έτη την επόμενη επταετία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν ζήτημα συντάξιμων ετών, αυξάνοντας τα όρια έως και 6,5 έτη από την 1η Ιουλίου φέτος ώστε να μην υπάρξουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Μα αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζονται περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν τα συντάξιμα έτη αλλά δεν πληρούν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επέμειναν ακόμη ότι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή νέας συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του κατέθεσε πρόταση στην οποία επέμεινε για σταδιακή αύξηση των ετών απασχόλησης κατά 6 μήνες τον χρόνο έως το 2022 εντάσσοντας τις αλλαγές στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, η ελληνική πλευρά ζητά από τους δανειστές τα επικουρικά ταμεία να ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης την 31/12/2015 και όχι αναδρομικά από 1/1/2015
Ασφαλιστικό: Οι άμεσες αυξήσεις ορίων ηλικίας και ποιες συντάξεις θα υποστούν νέο «ψαλίδι»
Εντός Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, με την αποδέσμευση των στοιχείων κοινωνικής αλληλεγγύης από την τελική παροχή και τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στη βασική σύνταξη.
Οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν ήδη καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας του Ιουλίου και προβλέπουν παράλληλα με τις μεγάλες περικοπές που ήδη ψηφίστηκαν, μειώσεις συντάξεων, περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων, έμμεσες ρήτρες μηδενικού ελλείμματος ακόμη και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, αύξηση εισφορών σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι ναυτικοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια.
Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστούν δύο ακόμη δύσκολες αλλαγές: η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μέχρι τις 31/6/2015 θεωρούσαν ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία.
Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναμένονται ακαριαίες, καθώς από το 2015 κιόλας, βάσει των όσων ζητούν οι θεσμοί, κάποιοι θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται κατά 6,5 χρόνια. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πιο ανώδυνες παρεμβάσεις, όμως όπως όλα δείχνουν το θέμα των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων έχει χαθεί.
Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, το πακέτο περιλαμβάνει εξίσου δύσκολες διατάξεις για τους αγρότες του ΟΓΑ και τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, προβλέπεται η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, καθοριστικό ρόλο στις προωθούμενες αλλαγές θα διαδραματίσει ο νόμος 3863 που ψηφίστηκε το 2010 και προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη. Επάνω σ’ αυτόν άλλωστε, χτίζεται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους (που ήδη ψηφίστηκε), αλλά και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν ή ταυτόχρονα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου).
Σε αυτό το μοντέλο, ο ρόλος της επικουρικής σύνταξης (με μόνο ταμείο το ΕΤΕΑ στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα) θα περιοριστεί σημαντικά, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμων μέτρων. Μάλιστα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί εμμέσως και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία σταδιακά θα πρέπει να συγχωνευθούν σε έναν φορέα.
Το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι το 2021 και η κατάργηση της όποιας πρόσθετης χρηματοδότησης, οδηγούν εκ των πραγμάτων σε νέες περικοπές παροχών. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα ταμεία.
Παρεμβάσεις και επί των παρεμβάσεων
Οι εκπρόσωποι των θεσμών δηλαδή το κουαρτέτο πλέον των δανειστών της χώρας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) με επιστολή τους προς την κυβέρνηση ζητούν επιπλέον αλλαγές, με διορθώσεις στο πρώτο πακέτο παρεμβάσεων που ψηφίστηκε ήδη από τη βουλή (Νόμος 4334/2015, που περιείχε τις αλλαγές σε Φ.Π.Α. και ασφαλιστικό).
Ειδικά για τις παραγράφους 27, 28, 30 και 32 του άρθρου 1 εγκαλούν την κυβέρνηση είτε για λάθη στη μετάφραση σε σχέση με το περιεχόμενο που είχε συμφωνήσει μαζί τους, είτε για ασάφειες, είτε για παραλείψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από την κυβέρνηση να προσθέσει διάταξη με την οποία να παγώνει τις κατώτερες συντάξεις μέχρι το 2021 στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί το 2015 (486 ευρώ το μήνα για το ΙΚΑ), να επεκτείνει και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα τις διατάξεις για χορήγηση μόνον της αναλογικής κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν την ηλικία των 67 ετών, για αυξημένες κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για αναδρομική εφαρμογή των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 σε όλους όσοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από 01-01-2015.
Επίσης, απαιτούν να θεωρείται ως έτος βάσης για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με βάση το προσδόκιμο της ζωής, το 67ο έτος της ηλικίας.
Ξηλώνουν και τους νόμους Στρατούλη
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει σαφέστατες ενστάσεις επί συγκεκριμένων παρεμβάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο ασφαλιστικό. Απαιτήσεις για αλλαγές στις 100 δόσεις, κυρίως για όσους έχουν μεγάλες οφειλές έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης και επίπονης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Ενστάσεις έχουν εκφράσει οι δανειστές και για το πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προωθεί την πληρωμή των συντάξεων σε υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, ενώ εξαιτίας των πιέσεων από τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη υπογράψει την αναγκαία υπουργική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με ερώτηση προς των υπουργό Οικονομικών ζητά να μάθει γιατί από τον Μάιο του 2015 εκκρεμεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστοι.
Το σχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67
Η μεγάλη «σφαγή» των 50ρηδων
Σχέδιο-σοκ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη επεξεργάζεται η ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους ξένους εμπειρογνώμονες εν όψει της τελικής συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο που θα πρέπει να κλείσει έως τις 20 Αυγούστου.Προβλέπει άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για όσους συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 55 ετών από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31/12/2015, με αύξηση των σημερινών ορίων ηλικίας από 1,5 έως 6,5 χρόνια!
Μεγαλύτερες ηλικιακές επιβαρύνσεις έρχονται από το 2016 καθώς οι ασφαλισμένοι που θα συμπληρώνουν το 50ό έως το 55ο έτος «φορτώνονται» μονομιάς από 3 έως 8 χρόνια και αν επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στα 50 ή 55 με το παλιό καθεστώς, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν όταν συμπληρώσουν το 58ο έτος της ηλικίας τους. Στην πράξη μια γυναίκα που θα συμπληρώσει τα 50 το 2016 και θα αποχωρούσε με προϋποθέσεις ανήλικου τέκνου από το Δημόσιο (έχοντας 25 έτη το 2010 και ανήλικο παιδί), το νέο όριο ηλικίας την πηγαίνει για σύνταξη το 2024 που θα συμπληρώσει το 58ο έτος.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρόταση προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για όλους τους ασφαλισμένους με κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας με μεταβατική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως το τέλος του 2021, ενώ από την 1η/1/2022, το όριο εξόδου στη σύνταξη καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας, επηρεάζει όλους όσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε ηλικίες από 50 έως 66 ετών! Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο όριο ηλικίας που ισχύει το έτος που οι ίδιοι συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 66 ετών.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που συμπληρώνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 το 58ο έτος και θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη, τώρα θα υποχρεωθεί να παρατείνει τη συνταξιοδότησή της κατά 1 έτος και 1 μήνα και να αποχωρήσει όταν συμπληρώσει την ηλικία των 59,1 ετών. Στην πράξη θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί το 2016. Ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει το 62ο έτος και αποφασίσει να αποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα παρατείνει την έξοδο κατά 6 μήνες καθώς θα πρέπει να συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας που είναι το 62ο έτος και 6 μήνες.
Η μεγάλη ανατροπή έρχεται για τις πρόωρες συντάξεις, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εφόσον έχουν ασφάλιση στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την πρόταση-βόμβα, η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ηλικίας από 50 έως 55 ετών αναστέλλεται καθώς τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν κατά 1,5 έως και 6,5 χρόνια!
Για παράδειγμα:
Γυναίκα ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ ή τράπεζας που συμπληρώνει το 55ο έτος στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με διατάξεις μητέρων με ανήλικο παιδί μέσα στο 2015, τώρα θα αποχωρήσει με το νέο όριο ηλικίας που προτείνεται να είναι το 56ο έτος και 6 μήνες. Στην ουσία θα μπορέσει να βγει στη σύνταξη στο τέλος του 2016!
Ασφαλισμένη που συμπλήρωσε τα 50 το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη με διατάξεις μητέρων από τα πρώην ειδικά ταμεία επιβαρύνεται με 6,5 χρόνια και δεν θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνον όταν συμπληρώσει το 56ο έτος και 6 μήνες, δηλαδή θα βγει το 2021 και όχι το 2015!
Ανδρας δημόσιος υπάλληλος που είχε 25 έτη το 2011 με ανήλικο παιδί και συμπληρώνει φέτος το όριο ηλικίας των 52 ετών που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί επιβαρύνεται με 4,5 χρόνια και θα βγει στη σύνταξη όταν συμπληρώσει την ηλικία των 56,5 ετών, δηλαδή το 2019.Και αν η αύξηση των ορίων ηλικίας έως 6,5 χρόνια φαίνεται (και είναι μεγάλη) για έναν ασφαλισμένο που θα έβγαινε στη σύνταξη μετά τον Ιούλιο του 2015, για τα επόμενα έτη η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη και δείχνει ανάγλυφα το μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Η εξέλιξη των ορίων ηλικίας στο σχέδιο που δόθηκε στις ελληνικές αρχές είναι αυστηρά μελετημένη και υπολογισμένη έτσι ώστε να αποτρέπει την έξοδο με «πρόωρη» στα 50 ή στα 55 όλο και περισσότερο όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος των αλλαγών από το 2015 έως το 2021.