Συντάξεις: Φεύγεις μέχρι 30 Αυγούστου; Αύξηση! Σβήσε – γράψε την ώρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο!

Συντάξεις: Φεύγεις μέχρι 30 Αυγούστου; Αύξηση! Σβήσε - γράψε την ώρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο!

– Σπεύσατε! Αυξήσεις έως 72 ευρώ σε όσους αποχωρήσουν μέχρι 30 Αυγούστου

– Αυτό προβλέπει το νέο Μνημόνιο σχετικά με τις συντάξεις, με διάταξη που άλλαξε τα πλάνα την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή!

– Για λίγο θα διατηρηθεί η… αλχημεία αφού πρόκειται να διορθωθεί μετά τις εκλογές!

– Τι ισχύει με τα νέα όρια ηλικίας και πως θα διορθωθεί η «αδικία» εις βάρος όσων… δεν προλάβουν την ευνοϊκή διορία

– Όλο το παρασκήνιο από την ψηφοφορία του μνημονίου στη Βουλή

Αυξήσεις ως 72 ευρώ στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα… προλάβουν να αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου προβλέπει το νέο Μνημόνιο με διάταξη που άλλαξε το αρχικό νομοσχέδιο την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλ

Η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής:

 

 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το… «μνημόνιο-gate» έγινε τροποποιώντας ειδικά για το Δημόσιο το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι αποχωρούν από την 1η/1/2015. 

Ενώ λοιπόν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει την καταβολή βασικής και αναλογικής σύνταξης που φέρνει μικρές μειώσεις για το διάστημα της εργασίας τους από το 2011 και μετά, στο Δημόσιο αυτός ο κανόνας άλλαξε την ώρα που γραφόταν το τελικό κείμενο του νόμου 4336/15 και η διατύπωση είναι διαφορετική από αυτή που προέβλεπε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο! Click4more: ΙΚΑ: Αποσύρει το έγγραφο που μπλόκαρε τη συνταξιοδότηση

Η αλχημεία που έγινε ως προς το διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα προλάβουν να καταθέσουν οριστική παραίτηση ως τις 30 Αυγούστου πρόκειται να διορθωθεί όμως μετά τις εκλογές! 

Ηδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, στις επισημάνσεις που ετοιμάζουν για την εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, πρόκειται να συμπεριλάβουν και παρατηρήσεις για την «αδικία» που δημιουργεί εις βάρος των υπαλλήλων αυτή η προνομιακή μεταχείριση όσων προλάβουν να φύγουν μέχρι τις 30/8/2015. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει νέα τροποποίηση του νόμου ώστε να αντιμετωπίζονται με ενιαίους όρους ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2015 και μετά, και σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν βγουν συντάξεις με… αυξήσεις, θα ζητηθούν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά αφού γίνουν οι εκλογές!

Η αλλαγή που έγινε δίνει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου να πάρουν σύνταξη με το παλιό σύστημα, δηλαδή χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού, και επιπλέον να πάρουν και την αναλογία από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που καταβάλλεται για όσους αποχωρούν από το 2015 και μετά! 

Γρίφος με… παραδείγματα!

Πρακτικά, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη στον ψηφισμένο πλέον νόμο, από το νέο τρόπο υπολογισμού και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι 30/8/2015 θα ισχύσει μόνον το κομμάτι της βασικής σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσό δεν θα υπολογιστεί με τους συντελεστές της αναλογικής σύνταξης, αλλά θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα, χωρίς καμία αλλαγή! Click4more: Χάος με τον υπολογισμό συντάξεων στρατιωτικών

Ετσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο θα έχει το εξής παράδοξο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν από το Γενικό Λογιστήριο: Υπάλληλος που αποχώρησε το 2014 με 25 έτη πήρε σύνταξη 740 ευρώ, ενώ υπάλληλος που θα αποχωρήσει από 1ης/1/2015 μέχρι 30/8/2015, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, θα πάρει 740 ευρώ+72 ευρώ που είναι η αναλογία από τη βασική σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη από το 2011 ως το 2015! 

Αν όμως αποχωρήσει μετά τις 30/8/2015, τότε θα έχει την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού και θα πάρει τη σύνταξη με τον παλιό τρόπο αλλά μόνο για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2010, ενώ η υπηρεσία από το 2011 μέχρι τη συνταξιοδότησή του θα υπολογιστεί διαφορετικά, με μειωμένους συντελεστές, και στο τελικό ποσό θα έχει και τη βασική των 72 ευρώ! Αν είχε 35 έτη θα έπαιρνε τη σύνταξη με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και επιπλέον 51 ευρώ «αύξηση» από τη βασική σύνταξη!

Η πρόκληση πάντως είναι πως την ώρα που «περνούσαν» στο νόμο την ευνοϊκή διάταξη για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, σε άλλο άρθρο προέβλεπαν την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος και τη χορήγηση μόνον της σύνταξης που αναλογεί μόνο στις εισφορές τους, ακόμη και αν είναι πιο κάτω και από την κατώτατη σύνταξη. Αμεσα, δε, με τη δημοσίευση του νόμου, η νέα κατώτατη σύνταξη μειώθηκε στα 392,7 ευρώ για όσους αποχωρούν από την 1η/1/2015 και μετά, κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος 3863/10, γνωστός ως νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. 

Η φωτογραφική διάταξη βρίσκεται στην παράγραφο στ’ του άρθρου 1 του ν. 4336/15 όπου τροποποιείται το άρθρο 4 του ν. 3865/10 που αναφέρεται στην αναλογική σύνταξη που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν από 1ης/1/2015. Με τη νέα διατύπωση λοιπόν αναφέρεται ότι την αναλογική σύνταξη από το νέο τρόπο υπολογισμού δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31.12.2010 και έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 30.8.2015 και μετά…». Στην πράξη θα επηρεαστούν και θα έχουν περικοπές μόνον όσοι αποχωρούν από 1ης/9/2015! Ενώ, για όλα τα άλλα Ταμεία, επηρεάζονται ανεξαιρέτως όλοι όσοι αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/1/2015 και θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τυχόν επιπλέον ποσά που πήραν καθώς, μέχρι το νέο νόμο, οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με το παλιό και ευνοϊκότερο σύστημα. 

«Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

 

5 σκέψεις σχετικά με το “Συντάξεις: Φεύγεις μέχρι 30 Αυγούστου; Αύξηση! Σβήσε – γράψε την ώρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο!

 1. Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού

  Χαοτικές διαφορές στα όρια ηλικίας για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους διαφορετικών Ταμείων, αλλά και κυμαινόμενες στα ποσά των συντάξεων για τους συνταξιοδοτούμενους από 01/01/2015 προβλέπουν οι νέες μνημονιακές διατάξεις που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. Μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ επιβαρύνονται ακόμα και με 21 χρόνια ασφάλισης, ενώ καταδικασμένοι να ζουν με επιδόματα είναι όσοι βγουν στη σύνταξη μετά από 15-20 χρόνια ασφάλισης σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών.

  Η πλειονότητα των νέων «επιδοματούχων» τους οποίους γέννησε το τρίτο μνημόνιο είναι μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα και άνεργοι που βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη και θα ζουν στο εξής με 150-300 ευρώ.

  Ούτε μετά τα 67 έτη βελτιώνεται ουσιαστικά η κατάστασή τους, αφού η νέα κατώτατη σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 393 ευρώ. Και ενώ οι διατάξεις αρχίζουν σιγά-σιγά να υλοποιούνται εκμηδενίζοντας το εισόδημα και κάθε ασφαλιστική προσδοκία των πολιτών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συστήνει ομάδα σοφών με στόχο τη νέα «εθνική» μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, η οποία δεν επιβάλλεται από τους δανειστές αλλά από την ανάγκη βιωσιμότητας του συστήματος.

  Σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την υστέρηση εσόδων του συστήματος -λόγω ανεργίας, μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και γήρανσης του πληθυσμού- το οποίο παράγει κάθε χρόνο έλλειμμα ύψους 4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα, όπως δείχνουν οι προβολές, θα τριπλασιαστεί την περίοδο 2020-2030 λόγω του αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων (baby boom). Επομένως, η μεταρρύθμιση πρέπει να ενισχύσει αυτή τη δύσκολη δεκαετία, καθώς το επόμενο διάστημα 2030-2060 το σύστημα ξαναβρίσκει την ισορροπία του και η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κυμαίνεται ετησίως στα 15,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών.

  Πάντως, αν υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα βρεθούν ισοδύναμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να μην αποφασιστούν νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  Ηδη οι εφαρμοζόμενες διατάξεις (καταβολή μόνο του οργανικού ποσού της σύνταξης έως τα 67, αλλαγή τρόπου υπολογισμού) εξοντώνουν τους ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές σε σύνολο ασφάλισης 15-20 ετών, εξουδετερώνοντας το πλεονέκτημα των περισσότερων ενσήμων, αφού τελικά αυτό δεν εγγυάται ένα καλύτερο ποσό. Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Κρεμαλής, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα για όρια ηλικίας και ύψος σύνταξης, «η χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως την ηλικία των 67 ετών θίγει αναμφισβήτητα όσους έχουν συμπληρώσει 15-20 χρόνια ασφάλισης (4.500-6.000 ένσημα) και έχουν χαμηλές αποδοχές. Κυρίως, δε, πλήττει ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τις μητέρες με ανήλικα τέκνα στον ιδιωτικό τομέα (5.500 ημέρες ασφάλισης), ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις στο Δημόσιο (πλην των ανδρών – γυναικών με ανήλικο, ειδική κατηγορία αποτελούν και οι τρίτεκνοι στον δημόσιο τομέα), με βάση τη διάκριση βασικής και αναλογικής σύνταξης».

  1ο παράδειγμα: Ασφαλισμένος/η στον ΟΑΕΕ με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία, αν βγει στη σύνταξη στα 60 έτη και όχι στα 67 και του χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές του εισφορές, θα παίρνει σύνταξη 420 ευρώ αντί για 640 ευρώ που ισχύει σήμερα. Καταλύτης για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ αποτελούν οι ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες υπαγόταν ο εν δυνάμει συνταξιούχος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και για πόσο χρονικό διάστημα. Όσο χαμηλότερες οι ασφαλιστικές κατηγορίες, τόσο πιο συρρικνωμένο θα εμφανίζεται και το ποσό της σύνταξης, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, θα μοιάζει ομολογουμένως με επίδομα.

  2ο παράδειγμα: Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα πάρει στα 55 της σύνταξη 315 ευρώ αντί των 486 ευρώ, ενώ με 20 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε λίγα περισσότερα, δηλαδή 352 ευρώ. Αν αμειβόταν με τον κατώτερο μισθό ή δούλευε με μερική απασχόληση, η σύνταξή της για 20 χρόνια εργασίας δεν θα ξεπερνούσε τα 297 ευρώ.

  Μειώσεις, μικρότερες στην αρχή, δραστικότερες μετά το 2023, θα υποστούν οι συντάξεις εξαιτίας του νέου τρόπο υπολογισμού με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ ακόμη και για όσους έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης! Υπενθυμίζουμε ότι όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε Ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα τους χορηγούνται δύο τμήματα σύνταξης: ένα με βάση τα ποσοστά που ίσχυαν για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και ένα δεύτερο τμήμα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011.

  Έτσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 35ετία και μισθό 1.500 ευρώ έως το 2010 και 1.100 ευρώ το 2011-2015 θα πάρει μεικτή σύνταξη 1.030 ευρώ αντί για 1.069 ευρώ, εάν υπολογιζόταν η σύνταξη με βάση όσα ίσχυαν πριν από τον νέο νόμο. Καθίσταται και εδώ εύληπτο ότι όσο πιο σύντομος είναι ο ασφαλιστικός βίος του συνταξιούχου από 1/1/2011 και μετά (δηλαδή όσο πιο γρήγορα καταφύγει σε συνταξιοδότηση), τόσο λιγότερο θα αισθανθεί τη ζημία του νέου υπολογισμού στην οριστική σύνταξή του, με δεδομένο ότι οι αποδοχές του ιδιωτικού τομέα μετά το 2011 βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Όσον αφορά στην αύξηση των ορίων ηλικίας με βάση το ιδιότυπο σύστημα αλγορίθμων που επέβαλαν οι δανειστές, αυτό επιβαρύνει υπερβολικά τις τρίτεκνες εργαζόμενες ακόμα και με 21 έτη, τις μητέρες ανηλίκων έως και με 17 έτη και τους παλαιούς ασφαλισμένους 35ετίας έως και με 5 έτη ανατρέποντας πλήρως τις ασφαλιστικες τους προσδοκίες.

  Παραδείγματα αύξησης ορίων ηλικίας

  Ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ μητέρα τριών τέκνων, ετών 46 σήμερα, είχε κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2010 για λήψη πλήρους σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015, θα υποστεί αύξηση ορίων ηλικίας μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Επομένως, με δεδομένο ότι η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει τα 55 ηλικιακά έτη το 2024, θα πάρει σύνταξη στα 67 της, εάν φυσικά δεν κατορθώσει με την εργασία της και την εξαγορά πλασματικών ετών να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί στα 62 ηλικιακά έτη. Δηλαδή η ασφαλιστική προσδοκία της μετατοπίζεται κατά 21 έτη!

  Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μητέρα ανηλίκου, 46 ετών σήμερα, με 5.500 ημέρες ασφάλισης, στις 31/12/2010 έβγαινε στα 50 της με μειωμένη σύνταξη και στα 55 της με πλήρη. Αφού συμπληρώνει όμως το όριο ηλικίας των 50 το 2019, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 61,9 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 67 της με πλήρη. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί έως και με 17 χρόνια ασφάλισης!

  Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, 56 ετών σήμερα, συμπληρώνει μέχρι την 31/12/2012 συνολικά 33 έτη ασφάλισης και εξαγοράζοντας 4 πλασματικά έτη κατοχύρωνε έως και σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 60 ηλικιακά έτη που συμπληρώνει το 2019. Με τις νέες ρυθμίσεις θα συνταξιοδοτηθεί τελικώς στα 61,3 του.

  Ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ μητέρα ανηλίκου είχε κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2012 για μειωμένη σύνταξη στα 53 της και πλήρη στα 55 της. Σε ηλικία 53 ετών, εφόσον τη συμπλήρωσε έως και τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ Α 94/14.08.2015), δεν θίγεται μεν ως προς τη λήψη της μειωμένης σύνταξης, όμως θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 59,5 χρόνια. Δηλαδή η ασφαλιστική προσδοκία της μετατοπίζεται 6,5 έτη ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσει στο πέναλτι της μείωσης 16% που θα της επιβληθεί από το Ταμείο, εάν επιλέξει τελικώς την οδό της μειωμένης σύνταξης.

  Ασφαλισμένος πριν την 1/1/1983 στο Δημόσιο, 55 ετών σήμερα, συμπληρώνει, με την εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας, συνολικά 35 έτη ασφάλισης και κατοχύρωνε μέχρι και σήμερα δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Θα συνταξιοδοτηθεί τελικώς στα 60 ή 62,5 ακολουθώντας τις μεταβατικές αυξήσεις του 58ου ηλικιακού έτους που έχει τεθεί ως χρονική αφετηρία συνταξιοδότησης για τους εξερχόμενους με 35ετία άνευ ορίου ηλικίας. Δηλαδή η συνταξιοδότησή του παρατείνεται και φτάνει αισίως τα 5 έτη αναμονής (!), ανατρέποντας πλήρως την ασφαλιστική του προσδοκία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας.
  Ασφαλισμένος πριν την 1/1/1983 στο Δημόσιο, 58 ετών σήμερα, συμπλήρωνε μέχρι 31/12/2010 συνολικά 25 έτη ασφάλισης και κατοχύρωνε μέχρι και σήμερα δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 60 του με μειωμένη και στα 65 του με πλήρη σύνταξη. Λόγω του ότι συμπληρώνει τα 60 ηλικιακά έτη το 2017, θα συνταξιοδοτηθεί τελικώς στα 62,6 του με μειωμένη σύνταξη ή στα 67 του με πλήρη.

  Άνδρας με ανήλικο τέκνο, ασφαλισμένος μετά την 1/1/1983 στο Δημόσιο, 51 ετών σήμερα, συμπλήρωνε με εξαγορά πλασματικών ετών μέχρι 31/12/2011 συνολικά 25 έτη ασφάλισης και κατοχύρωνε μέχρι και σήμερα δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 52 ηλικιακά έτη για πλήρη σύνταξη. Λόγω του ότι συμπληρώνει τα 52 το 2016, θα μπορεί με τα νέα μεταβατικά όρια να συνταξιοδοτηθεί στα 56,7.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. ΟΑΕΔ: Έρχεται η 3η προκήρυξη Κοινωφελούς Εργασίας

  Πάνω από 19.000 θέσεις θα προκηρυχθούν με την τρίτη κατά σειρά προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την Κοινωφελή Εργασία στο τέλος Αυγούστου ενώ τα οριστικά αποτελέσματα της δεύτερης προκήρυξης θα ανακοινωθούν έως τις 25 Αυγούστου μετά και την ολοκλήρωση ελέγχου των ενστάσεων απο τους ενδιαφερόμενους αιτούντες. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την Κοινωφελή Εργασία, θα αφορά την κάλυψη αναγκών σε υπουργεία -πλην του υπουργείου Παιδείας -, στις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Στόχος του ΟΑΕΔ θα είναι η τοποθέτηση των επιτυχόντων της τρίτης προκήρυξης στις θέσεις τους μέσα στον Οκτώβριο.

  Στο πρόγραμμα έχει γίνουν στοχευμένες τροποποιήσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Να σημειωθεί πως η διάρκεια της κοινωφελούς εργασίας είναι πεντάμηνη.

  Η κατανομή των θέσεων

  Συγκεκριμένα 3.477 προσλήψεις στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στα Ταμεία και τους εποπτευόμενους φορείς, στο πλαίσιο του τρίτου μέρους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ

  Η κατανομή των προσλήψεων με την κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ έχει ως εξής ανα ειδικότητα:

  ΕΤΑΑ
  ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 15
  ΥΕ Κλητήρων 3
  ΔΕ Χειριστών Η/Υ 10
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 40
  ΤΕ Πληροφορικής 6
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 70
  ΠΕ Πληροφορικής 6

  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
  ΔΕ Διοικητικού 10
  ΔΕ Χειριστών Η/Υ 40

  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  ΔΕ Διοικητικού 8
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 4
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 5
  ΠΕ Πληροφορικής 3

  ΙΚΑ ΕΤΑΜ
  ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 115
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 482
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 342

  Μετοχ. Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)
  ΔΕ Διοικητικού λογιστικού 5
  ΤΕ Οικονομικού 3
  ΤΕ Πληροφορικής 3
  ΠΕ Οικονομικού 11

  ΝΑΤ
  ΥΕ Γενικών καθηκόντων 2
  ΔΕ Διοικητικού λογιστικού 5
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 6
  ΤΕ Πληροφορικής 3
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 18
  ΠΕ Νομικής 2
  ΠΕ Πληροφορικής 4

  ΟΓΑ
  ΥΕ Γενικών καθηκόντων 14
  ΔΕ Διοικητικού 59
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 5
  ΠΕ Διοικητικού 34
  ΠΕ Νομικής 2
  ΠΕ Οικονομικού 3
  ΠΕ Πληροφορικής 2
  ΠΕ Στατιστικής 1

  ΟΑΕΕ
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 65
  ΠΕ Νομικής 4
  ΠΕ Πληροφορικής 6

  ΤΑΥΤΕΚΩ
  ΔΕ Διοικητικού λογιστικού 2
  ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 1
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 4
  ΤΕ Πληροφορικής 2
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 5
  ΠΕ Οικονομικού 5
  ΠΕ Πληροφορικής 1

  ΤΑΠΙΤ
  ΔΕ Διοικητικού 5
  ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων 14
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 21
  ΠΕ Πληροφορικής 3
  ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών 1

  ΥΠ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας
  ΔΕ Διοικητικού λογιστικού 25
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 68
  ΠΕ Νομικής 1
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 34
  ΤΕ Κοινωνικών λειτουργών 3
  ΥΕ Γενικών καθηκόντων 1

  Υπ. Εργασίας – Κεντρ. Υπηρεσία
  ΠΕ Νομικής 3

  ΗΔΙΚΑ ΑΕ
  ΔΕ Χειριστών Η/Υ 25
  ΤΕ Διοικητικού λογιστικού 1
  ΤΕ Μηχανολόγων 1
  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 4
  ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1
  ΠΕ Μηχανολόγων 1
  ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών 1

  • 3.500 θέσεις κατανέμονται στις Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 280 θέσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 180 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 300 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 220 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 300 στην Περιφέρεια Ηπείρου, 440 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 180 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 550 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 300 στην Περιφέρεια Κρήτης, 200 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 270 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 280 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

  • 470 θέσεις κατανέμονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 50 θέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, 60 θέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, 50 θέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, 50 θέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας, 40 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, 70 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και 150 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. ΟΑΕΔ: Οι προσωρινές λίστες 2.400 δικαιούχων Κοινωφελούς Εργασίας

  Έρχονται άλλες 17.917 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας
  Στην διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) και συγκεκριμένα στην ενότητα Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2015, αναρτήθηκαν σήμερα:

  Α. Ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2015», ο οποίος περιλαμβάνει 2.417 ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι θα εργαστούν με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση για 5 μήνες στους Επιβλέποντες Φορείς, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης 4/2015 της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ.

  Β. Ο Πίνακας Αποκλειομένων για το ίδιο πρόγραμμα.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κατάρτιση των πινάκων έγινε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης, η οποία έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης (Κωδικός Αριθμός Αίτησης) τη σειρά κατάταξής τους στους Πίνακες Κατάταξης Ανέργων ή στον Πίνακα Αποκλειομένων τον λόγο αποκλεισμού τους.

  Ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων τα οποία εμπεριέχονται στους Προσωρινούς Πίνακες μπορούν να υποβληθούν εντός 3 εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησης των Προσωρινών Πινάκων, δηλαδή από τις 8:00 το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου 2015.

  Η υποβολή ενστάσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο από πιστοποιημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού µε τη χρήση κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, οι ενιστάμενοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τυχόν απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε ηλεκτρονικά ως συνημμένα αρχεία της ένστασης τους, είτε με κατάθεση στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου, βάσει και των όσων ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

  Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών θα εγκριθεί με απόφαση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, κυρίας Μαρίας Καραμεσίνη, ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων. Ο Οριστικός Πίνακας θα αναρτηθεί, με την ανακοίνωση της έκδοσης του, στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

  Εκτός από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, θα καταρτιστούν και δημοσιοποιηθούν: α) Οι πίνακες κατάταξης επιτυχόντων ανά φορέα και ειδικότητα, καθώς και β) οι πίνακες κατάταξης επιλαχόντων ανά φορέα, ειδικότητα και επιλογή με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

  Οι άνεργοι οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους στους Επιβλέποντες Φορείς.

  Ήδη, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την επόμενη Δημόσια Πρόσκληση για 17.917 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας σε φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος. Η Δημόσια Πρόσκληση, αφού εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, θα δημοσιοποιηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. ΟΑΕΔ: Ανακοίνωση για το πρόγραμμα voucher 7.000 ανέργων πτυχιούχων

  Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 12/2014), ανακοινώνει ότι:

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πρόσκληση (κεφ. 2.1) σε περίπτωση που ο Ωφελούμενος απολέσει την ιδιότητα του εγγεγραμμένου ανέργου στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε στιγμή από την ημερομηνία ενεργοποίησης της επιταγής κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα (λήξη πρακτικής άσκησης), χάνει το δικαίωµα της επιχορήγησης της κατάρτισής του και διαγράφεται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ωφελουµένων, η δε επιταγή κατάρτισης που δικαιούται, ακόµα κι αν έχει εκδοθεί, ακυρώνεται.

  Ως εκ τούτου, εφιστούμε τη μέγιστη προσοχή και επιμέλεια σε Παρόχους Κατάρτισης και Ωφελούμενους για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας των τελευταίων καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. 581 προσλήψεις στα ΕΛΤΑ

  Πεντακόσιες ογδόντα μία θέσεις εποχικού προσωπικού θα προκηρύξει το προσεχές χρονικό διάστημα η Ελληνικά Ταχυδρομεία ΑΕ, μετά την εγκριτική απόφαση που απέσπασε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  Οι θέσεις κατανέμονται στις τέσσερις βασικές ειδικότητες των ΕΛΤΑ ως εξής:

  • ΔΕ Διανομέων, 302 θέσεις,
  • ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης, 185 θέσεις,
  • ΔΕ Οδηγών, 49 θέσεις, και
  • ΥΕ Διαμετακομιστών, 45 θέσεις.

  Αφορούν, δε, απασχόληση τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία, όσο και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας έξι μηνών.

  Οι προκηρύξεις αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν να εκδίδονται στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ αρμόδιες για την έκδοσή τους καθίστανται οι αντίστοιχες υπηρεσίες της εταιρείας. Τα κύρια προσόντα που απαιτούνται για καθεμία από τις ειδικότητες ΔΕ είναι τα ακόλουθα:

  ΔΕ Οδηγών

  Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ ειδικοτήτων: (α) Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων ή (β) Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων ή Πτυχίο Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Απολυτήριος τίτλος ΕΠΑΛ τμήματος Μηχανικών Αυτοκινήτων ή ΤΕΣ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ειδικότητας Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτου ή συναφούς ειδικότητας, και ισχύουσα επαγγελματική άδεια οδήγησης γ΄ κατηγορίας.

  ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης

  Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ή Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών ΤΕΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ή Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών ΤΕΕ οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή Απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή ΤΕΛ, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

  ΔΕ Διανομέων

  Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για την ειδικότητα των διανομέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται επίσης άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας κατηγορίας Α’ (σταδιακής πρόσβασης), εκτός του μοτοποδηλάτου.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.