Έκλεισε η συμφωνία με τους πιστωτές – Τι θα ισχύσει για τους πλειστηριασμούς

Ελάτε να μου το κατασχέσετε… κάποιοι όμως θα δουν τα ραδίκια ανάποδα!!!

Έκλεισε η συμφωνία με τους πιστωτές – Τι θα ισχύσει για τους πλειστηριασμούς

Σε συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα κατέληξαν γύρω στη 01.30 τα ξημερώματα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με το κουαρτέτο των δανειστών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

αγγελιες ακινητων σπιτιων διαμερισματα οικοπεδα ακινητα

Εκτός από το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, στο οποίο υπήρξε τελικά συμβιβασμός, για το τελευταίο θέμα που παρέμενε ανοιχτό, αυτό των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών, αποφασίστηκε η μεταφορά του ζητήματος για το επόμενο πακέτο διαπραγμάτευσης το Δεκέμβριο.

Σήμερα Τρίτη η συμφωνία θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Επίσης εντός της ημέρας θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης.

Τι θα ισχύσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά

Η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών. Το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες, το 35% με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για την πρώτη ομάδα – η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου – με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι πιο εύκολη ενώ για το υπόλοιπο 35% θα υπάρχει προδικαστική διαδικασία.

Για τη δεύτερη ομάδα – 35% – θα προβλέπεται και μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης το οποίο θα πρέπει να καλύπτει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό.

Πρώτη ομάδα

Για την πρώτη ομάδα, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

8180 ευρώ για τον εργένη

13917 ευρώ για τον παντρεμένο

17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και

20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Στην συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν και τα πιο χαμηλά εισοδήματα, θα προβλεφθεί και η καταβολή επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί μέσα στο 2016 κονδύλι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερη ομάδα

Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

13906 ευρώ για τον εργένη

23659 ευρώ για τον παντρεμένο

29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και

35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.