Γεροβασίλη: «Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γεροβασίλη: Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική

Για πια προοπτική μιλάει το τσόκαρο ???

4 σκέψεις σχετικά με το “Γεροβασίλη: «Για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 1. μαλλον πραγματοποιησαι το τάμα της … απο το πουθενα διαχειριστρια στο θίασο των ΑΡΛΕΚΊΝΩΝ ΝΕΝΕΚΩΝ … τα ταμα πρεπει να ηταν κουτουλιές σε κολώνες και τοίχους μέχρις εξαντλήσεως …. και να το αποτελεσμα … !!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΔΙΧΩΣ ΚΟΚΟΥΤΑ.

  ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ
  ΔΙΧΩΣ ΕΝΑΝ ΚΟΚΟΥΤΑ
  ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΥ ΖΟΥΜΗΡΗ
  ΜΗ ΛΙΑΝΟ ΠΟΥΛΙ ΚΟΥΡΜΙ.

  ΜΠΛΑ ΚΙ ΜΠΛΑ ΚΙ ΜΠΛΑ
  ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΙ ΤΡΙΑ ΑΥΓΑ
  ΝΑ ΤΑ ΤσΙΟΥΠΛΙΑΚΙΣΝ
  ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΤΑ ΠΕΙΔΙΑ.

  ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΡΑΓΜΑ
  ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΙΣ ΤΑΡΙΣΤΟΥΦΑΝ
  ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΚΟΤΕΙΣ
  ΑΠ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΟΥΠΑΖΑΡ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. ΤΕΣΤΑΡΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΑΝΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΣΚΑΣΟΥΝ! Τον χαβά της η κυβέρνηση για τις συντάξεις: Μετά το 2018 αυξήσεις!

  Με τα γνωστά non-paper δίνει γραμμή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε όσα την βολεύει – Τι λέει για τους παλιούς συνταξιούχους και τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν πως «οι νέοι πληρώνουν τους παλιούς»
  Με τα γνωστά non-paper η κυβέρνηση συνεχίζει τον… χαβά της με το θέμα των συντάξεων και δίνει γραμμή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε όσα την βολεύουν και ρίχνοντας όλη την ευθύνη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  Κι όμως, με νέο ενημερωτικό σημείωμα, με την υπογράμμιση «τεκμηρίωση για το ασφαλιστικό», το Μαξίμου επιτίθεται σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως αμέσως μόλις το σχέδιο της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» είδε το «φως» της δημοσιότητας, «έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης».

  Το θράσος των στελεχών της κυβέρνησης, όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, φαίνεται ότι δεν έχει όρια, αφού μετά το χθεσινό σόου Κατρούγκαλου, εμφανίζονται ως… σωτήρες, υποστηρίζοντας ξανά ότι δεν προκύπτει «από πουθενά» ότι με το νέο ασφαλιστικό θα υπάρξουν μειώσεις των συντάξεων. Μάλιστα, λένε πως από το 2018 θα υπάρξουν αυξήσεις καθώς και ότι με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα, που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «καμία τέτοια προοπτική δεν υπήρχε» και «το μόνο το οποίο θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι θα ήταν οι περαιτέρω περικοπές»!

  Και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συνεχίζουν, λέγοντας πως η βασική σύνταξη που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ «όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» διότι, όπως υποστηρίζουν, το ποσό αυτό αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών». Έτσι, όπως υποστηρίζουν, εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης!

  Αναλυτικά τα έξι σημεία – διευκρινήσεις της κυβέρνησης:

  1.Αμέσως μόλις το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είδε το φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης. Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. Δεύτερον, ο ν. 3863/2010 όταν συντάχθηκε έλαβε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα το έτος αυτό, τα οποία ουσιωδώς διαφέρουν από το οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικά το ΑΕΠ του 2010 –οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 3863/2010 από το ΠΑΣΟΚ– ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2014 σε 178 δισ. ευρώ.

  1. Η βασική σύνταξη, επομένως, που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών. Δεύτερον στο νόμο του 2010 προβλεπόταν ότι το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοζόταν ακόμα και αρνητικά, στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επομένως εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης.
  2. Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι ο ν. 3863/2010 ρητά προέβλεπε ότι το συνολικό ύψος των δαπανών για τις συντάξεις, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων. Επισημαίνουμε, λοιπόν, στους όψιμους προστάτες των συμφερόντων των συνταξιούχων ότι η εφαρμογή του νόμου που συνέταξαν το 2010, σήμερα όχι μόνο θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, αλλά δεν θα διασφάλιζε ούτε στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, θα διατηρούσε τον πολυκερματισμό τους συστήματος, την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και τον άκριτο διαχωρισμό τους ανάλογα με το τυχαίο γεγονός του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Θα διατηρούσε τις ευνοϊκές για λίγους ρυθμίσεις του παρελθόντος, εις βάρος του συνόλου του ασφαλιζόμενου πληθυσμού και των συνταξιούχων.

  3. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% – 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά. Όσοι τα υποστηρίζουν οφείλουν τουλάχιστον να εξηγήσουν πού «ανακάλυψαν» αυτά τα νούμερα. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του «εργαλείου» της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις. Με τη σύνδεση, εξάλλου, της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από την πενταετία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

  4. Στο σύνηθες ερώτημα αν «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς» σημειώνεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση, αν αφεθεί ως έχει, θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Με την μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018. Ακόμα δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ:

  • Την κακοδιαχείριση των αποθεματικών,
  • Το εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων,
  • Τις πελατειακές σχέσεις,
  • Την εκτόξευση της ανεργίας καθώς και
  • Την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που στήριζαν με φανατισμό ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά.
  1. Έργα και ημέρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%! Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να είναι στην κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα για το πόσο έπεσαν οι συντάξεις από το 2010 στο 2013:
  • Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ [-28%],
  • Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ [-28%],
  • Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ [-14%] και
  • Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ [-16%].
  1. Από την αντιπολίτευση και από έγκριτους, δήθεν, αναλυτές γίνονται αναφορές ότι μετά το μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά. Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται. Καμία τέτοια προοπτική δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μόνο το οποίο θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι θα ήταν οι περαιτέρω περικοπές.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.