Ιούνιος 1825: Οι δανειστές του Λονδίνου εκβιαστικά απαιτούν την εκτέλεση του Κολοκοτρώνη και των λοιπών “προδοτών”

“Είκοσι μουρτάτες, [προδότες] βρωμόσκυλα, δεν εμπορείτε να κομματιάσετε;” Την σχετική επιστολή στέλνει από το Λονδίνο ο Ιωάννης Ορλάνδος στις 30/6/1825. Παραλήπτης είναι ο Γ. Κουντουριώτης τον οποίο η βρετανική πολιτική ανέδειξε Πρόεδρο της προσωρινής Κυβέρνησης στην θέση του νόμιμα εκλεγμένου Π. Μαυρομιχάλη.

Ανάλυση: Στέργιος Ζυγούρας

Ιστορικό πλαίσιο της επιστολής:

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την δολοφονία του Οδυσσέα. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την σύναψη του β΄ δανείου στο Λονδίνο και την αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Τον προηγούμενο χρόνο το Λονδίνο “διόρθωσε” τα λάθη του με δραστικές ουσίες, ανακλήσεις ή σφαίρες (Byron, Stanhope, Trelawny) και κατόρθωσε, εξαγοράζοντας τις χαλαρότερες επαναστατικές συνειδήσεις (α΄ εμφύλιος), να κλείσει στην φυλακή ή να θέσει στο περιθώριο τους υπερασπιστές της υπερεθνικής Επανάστασης. Ένα νέο διεθνές και εγχώριο επιτελείο προωθήθηκε από το Λονδίνο προς τον δικό του άνθρωπο, τον πρόεδρο Γ. Κουντουριώτη.

Ο Καραϊσκάκης διέφυγε της παγίδας θανάτου που μετά την περί προδοσίας “δίκη” του έστησαν οι φίλα προσκείμενοι στον Μαυροκορδάτο χριστιανοί οπλαρχηγοί από κοινού με τους Τούρκους της περιοχής. Την “προδοσία” του Καραϊσκάκη σέρβιρε στον Byron ο Μαυροκορδάτος, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των “προδοτών-αντιπατριωτών” που περιελάμβανε δήθεν και την φυσική εξόντωση αμφοτέρων. Η δίκη στήθηκε ως αντιπερισπασμός της μετάβασης του Βύρωνα στην Αν. Στερεά, όπου θα επιβεβαιωνόταν μια νέα Κυβέρνηση που άμεσα θα διεκδικούσε την διαχείριση του α΄ δανείου. Ο λόρδος όντως κοντοστάθηκε και αμέσως μετά δηλητηριάστηκε. Τη νέα Κυβέρνηση θα αποτελούσαν πρόσωπα που φαινομενικά ήταν ουδέτερα μεταξύ των δυο συγκρουόμενων παρατάξεων. Δ. Υψηλάντης, Ανδρούτσος, Πλαπούτας, Νέγρης και κάποιοι ακόμη θα σχημάτιζαν ενωτική κυβέρνηση και θα έπαυαν την σύγκρουση Μαυροκορδάτου-Κολοκοτρώνη. Όμως, παρά την παρουσία του Νέγρη (ο οποίος βρισκόταν πια σε διάσταση με τον Μαυροκορδάτο) η “ουδετερότητα” αυτή  ήταν ολοφάνερο ότι αποτελούσε ένα παρακλάδι της υπερεθνικής πλευράς του Κολοκοτρώνη που ουσιαστικά αποτελούσε τον άτυπο αρχηγό της Επανάστασης μετά την μη εμφάνιση του Αλ. Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.

John Bowring

Το α΄ δάνειο είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 1824. Σταδιακά, μετά τα μέσα του 1824 ο ανήμπορος διαπραγματευτής της προσωρινής κυβέρνησης Κουντουριώτη στο Λονδίνο, ο Ιωάννης Ορλάνδος έχει συνθλιβεί από την πίεση που υφίσταται. Συντελούσης της οργής του Ορλάνδου έναντι του στυγνού εκβιαστή-κερδοσκόπου Bowring, το δεύτερο δάνειο υπογράφεται στις αρχές του 1825 απευθείας με τους τραπεζίτες Ρικάρντο, χωρίς δηλαδή την μεσολάβηση της Γραικικής Επιτροπής του Λονδίνου, γραμματέας της οποίας ήταν ο Bowring, επιστήθιος φίλος του Bentham. Αυτό, αντί να ελαφρύνει τον φιλοχρήματο Ορλάνδο, του προσθέτει επιπλέον πίεση. Τώρα, εκβιαζόμενος, φέρει αποκλειστικά στους δικούς του ώμους το βάρος της “πτώσης” των τιμών του δανείου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της έμμεσης απειλής ότι ο αδελφός του πεθερού του, ο Γ. Κουντουριώτης, θα πάψει να είναι “Πρόεδρος” και ο ίδιος προνομιούχος “σωτήρας” του έθνους. Κατά συνέπεια, υπό τις νέες συνθήκες των γαλλο-βρετανικών σχέσεων που θα δούμε σε λίγο, ο Ορλάνδος στην επιστολή αυτή απηχεί το πνεύμα των απώτερων επιδιώξεων της δυτικής πολιτικής που βρίσκεται πίσω από τα δάνεια.

Από τα μέσα του 24 βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της Γαλλικής παρέμβασης με τον Μαυροκορδάτο. Ο έτερος απεσταλμένος της κυβέρνησης Κουντουριώτη, ο Ανδρέας Λουριώτης, λίγο πριν υπογραφεί το β΄ δάνειο του Λονδίνου θα μεταβεί στο Παρίσι για λογαριασμό του πάτρονά του Μαυροκορδάτου. Θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Villèle και θα συζητήσει για το γαλλικό πακέτο βοήθειας (αντίστοιχο με το βρετανικό) το οποίο υποστηρίζει ο Δ. Υψηλάντης.

Ο Ιμπραήμ αφού αποβιβαστεί ανενόχλητος, έχει τις πρώτες του επιτυχίες στην Πελοπόννησο. Λίγο πριν ο Παπαφλέσσας βγει για το Μανιάκι, ο Κουντουριώτης νιώθει την Μωραήτικη λαϊκή απειλή έτοιμη να ξεσπάσει στο κεφάλι του, αφού από τις αρχές του 1825 οι πρώτοι του Μωρηά βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ύδρα ή υπό διωγμό.

Ο υπερφίαλος Ορλάνδος αποδεικνύει ότι δεν έχει την παραμικρή επίγνωση των διεθνών δυνάμεων που δρουν και του διακυβεύματος που τίθεται από την αρχή της Επανάστασης. Ο φόβος λύνει την γλώσσα του και σε μια επιστολή που είναι τραγικά προσωπική και υπηρεσιακή ταυτόχρονα, καταφέρεται κατά πάντων, μιμούμενος σε εκβιασμούς και την Επιτροπή του Λονδίνου. Η ακραία ιδιοτελής και παιδιάστικη στάση στα πιο κρίσιμα γεγονότα της Επανάστασης είναι το κεντρικό συμπέρασμα, ωστόσο τα επιμέρους θέματα είναι πολλά και άκρως σημαντικά.

Ο Ορλάνδος πιστεύει ότι οι νησιώτες και οι Ρουμελιώτες είναι οι αγαθοί πατριώτες, ενώ οι Μωραήτες είναι οι κακούργοι αντιπατριώτες. Η αλήθεια είναι ότι στην τόσο χαλαρή του συνείδηση η δικαιολογία που του προσέφεραν οι δανειστές ήταν βολική για να την υιοθετήσει και να την διαδίδει προς κάθε κατεύθυνση. Ο Ορλάνδος πιστεύει ότι η τιμή της Επανάστασης πέφτει στο Χρηματιστήριο επειδή στον ελλαδικό χώρο επικρατεί διχόνοια. Η αλήθεια είναι ότι η διχόνοια ήταν επιδίωξη του α΄ δανείου, το οποίο και εξέλεγξε τον Κουντουριώτη προσωρινό Πρόεδρο στην θέση του Π. Μαυρομιχάλη. Οι τιμές των ομολογιών χειραγωγούνται πανεύκολα, για ποσά τόσο μικρά όσο τα ελληνικά δάνεια, δημιουργώντας πανικό στους πρωτάρηδες περί τα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Τα μέλη της Επιτροπής αγόραζαν ομολογίες προσδοκώντας κέρδη από την άνοδο των τιμών. Όταν αυτές έπεφταν, τότε πίεζαν και εκβίαζαν τους Έλληνες απεσταλμένους. Όσο για τον Ιμπραήμ, αυτός τελεί υπό την προστασία, αν όχι υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας και της Βρετανίας, οπότε ο Ορλάνδος πάσχει πλέον από ψυχική νόσο αντιστροφής της πραγματικότητας. Κατηγορεί ψευδώς αυτούς κατά των οποίων έχει ήδη ταχθεί για προσωπικό όφελος, χωρίς να βλέπει ούτε καν την υπόδειξη του Μπένθαμ να καταργηθεί η ανεξαρτησία και η δικαιοδοσία της δικαιοσύνης, να καταπατηθεί το Σύνταγμα του Άστρους (σε άλλη επιστολή ζητά να παραμείνει ο Κουντουριώτης Πρόεδρος και μετά την λήξη της θητείας που προέβλεπε το Άστρος). Κατηγορεί τον Κολοκοτρώνη και τους περί αυτόν ως προδότες. Κάπως έτσι στήθηκαν όλες οι κατηγορίες της εθνικής νεωτερικότητας εναντίον των υποστηρικτών του οικουμενικού χριστιανισμού. Την ίδια στιγμή και με τον ίδιο τρόπο, η αντιχριστιανική Δύση δολοφονεί ή επιχειρεί να δολοφονήσει τον Καραϊσκάκη, τον Θ. Κολοκοτρώνη, τον Π. Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, τον Βαρνακιώτη, τον Βισβίζη κ.α., εντάσσοντας τα κακουργήματα αυτά  στο θεσμικό πλαίσιο του δυτικού κράτους δικαίου. Έτσι ο κάθε Ορλάνδος γίνεται γρανάζι της μηχανής που μετατοπίζει τα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης και διαδίδει τα ψεύδη και τις συκοφαντίες. Όμως δεν μπορεί εύκολα να κατηγορήσει κάποιος τον Ορλάνδο ότι δεν αντιλήφθηκε πως το παιχνίδι Αγγλίας-Γαλλίας ήταν στημένο σε ψηλότερο (τεκτονικό) επίπεδο, προκειμένου να μην μπορέσει η ρωσική παράταξη της Επανάστασης να σηκώσει κεφάλι. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το όποιο αίτιο που δημιούργησε την γαλλική παρέμβαση.

Στο άλλο άκρο: τη στιγμή που ο Ορλάνδος γράφει από το Λονδίνο, ο ήδη αποφυλακισμένος Κολοκοτρώνης υπογράφει την αίτηση προστασίας προς την Αγγλία και ξεχωριστή διαβεβαίωση (τεκτονική;) προς τον Canning που την ζητά. Ίσως η μέγιστη προσφορά του Κολοκοτρώνη στην Επανάσταση είναι ότι κατάφερε να παραμείνει ζωντανός, εντός του πολιτικού παιχνιδιού και να εξασφαλίσει από την Συνέλευση της Τροιζήνας την υπογραφή της υπέρ του Καποδίστρια. Το Λονδίνο που γνώριζε τις πεποιθήσεις και τις ικανότητες του γέρου, ώθησε τον Ορλάνδο να ζητήσει -ως Σαλώμη- το κεφάλι του από τον “Ηρώδη” Κουντουριώτη. Ευτυχώς, ο τελευταίος δεν ενέδωσε. Στο πλαίσιο της ομόνοιας έναντι του Ιμπραήμ εκδόθηκε πράξη πολιτικής αμνηστίας με ειδική -φωτογραφική- εξαίρεση για τον Οδ. Ανδρούτσο.

Είπαμε πως η επιστολή γράφεται 4 μήνες μετά το β΄ δάνειο και την εμφάνιση του Ιμπραήμ. Να προσθέσουμε ότι τότε (αρχές του 25) ο Ορλάνδος έγραφε στους αδελφούς Κουντουριώτη: “Όλοι εχάρησαν εδώ ακούσαντες τον θάνατον του υιού Κολοκοτρώνη, και είπαν, η Ελλάς έχει τώρα Διοίκησιν”. Όχι τυχαία, ο Κολοκοτρώνης χαρακτηρίζεται ως σήμερα από πολλούς “στρατιωτικός”· και αυτοί θεωρούν ότι ο α΄ εμφύλιος έγινε μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών. Όσο για τον β΄ εμφύλιο που συχνά αναφέρεται ότι έγινε από εγγενή αντιπαλότητα Ρουμελιωτών-Μωραητών, είναι ένα ακόμα θέμα που το προκάλεσε το Λονδίνο. Κρίμα στις αναλύσεις τόσων επιστημόνων που, ακολουθώντας τον Φίνλεϋ και τους άλλους νεωτερικούς της εποχής, “αποδεικνύουν” ως σήμερα τον “άγριο τοπικισμό” των γραικοχριστιανών και την ανάγκη για ένα  έθνος “ευρύτερο”  από το χωριό του κάθε αγωνιστή. Είναι το πολιτικό “έθνος” που προωθούσαν οι “Φίλοι του Νόμου”, υποκρινόμενοι πως δεν έβλεπαν το χριστιανικό (υπερεθνικό) έθνος των “Φίλων του Χριστού” που δημιούργησε την Επανάσταση.


 

Επιστολή προς τον Γ. Κουντουριώτη

Λονδίνο, 18/30 Ιουνίου 1825

Το αδελφικόν μου τούτο χρησιμεύει να σε φανερώσω, το οποίον πολλάκις σε είπα, το να γράφη δηλ. η Διοίκησις τακτικά προς την εδώ αποστολήν· ότι από την έλλειψιν τούτου θα καταντήσωμεν να μην έχωμεν τα μέσα. Μην γυρεύης τι εδοκίμασα τούταις ταις ημέραις με τον Ρικάρδον δανειστήν μας, όστις δια τας φημιζομένας κακάς ειδήσεις και τον εκ τούτων ξεπεσμόν του δανείου εις τα 13%, εζητούσε να υποχρεώση την αποστολήν να αγοράση το τέταρτον του δανείου. Τι θέλεις; Σχεδόν επιάσθηκα. Έχουν και τα δίκαιά των· άπειρα χάνουν με αυτόν τον κατεβασμόν των φόντων, [κεφαλαίων] καθώς και πέρυσι με το άλλο· από τον Φεβρουάριον οπού υπεγράφη το συμφωνητικόν έως σήμερον, τριακόσιες χιλιάδες λίρες χάνουν οι κρατούντες τα σκρίτα, [ομόλογα] και πόσα πέρυσι, και εκ τούτου μικροψυχούσι, και δεν έχει υπόληψιν το δάνειόν μας, επειδή μη να έχη τινάς γράμματά σας να τους ησυχάζη τας υποψίας των, από το άλλο μέρος ακούοντες ότι εσυγχωρήθησαν οι αποστάται, ενεκρώθησαν διόλου, λέγοντες, ότι εις την Ελλάδα δεν είναι Διοίκησις. Αδελφέ! Τέτοια σκυλιά τα φυλάττετε ακόμη; Κρίσιν θέλουν αυτοί; Και τι κακόν άφησαν να μην το κάμουν; Αν τα πράγματα της Ελλάδος έμειναν οπίσω, είναι αυτοί, οι μυριάκις χειρότεροι των Τούρκων, η αιτία· είκοσι μουρτάτες, [αποστάτες]βρωμόσκυλα, δεν εμπορείτε να κομματιάσετε, οπού εσήκωσαν τα άρματα κατά της Διοικήσεως, οπού έφαγαν τέσσαρας χρόνους τον Μωρέαν τον Ελληνικόν και έκαμαν παντός είδους κακόν; Ιδού τα αίτια της καταδίκης των· τι εννεαμελής επιτροπή; Τι κρίσις; Ιδού τι τους καταδικάζει εις μύριους θανάτους· αλλ’ όταν Πανούτζος, Τρικούπης, Λόντος και τόσοι άλλοι είναι πάλιν βουλευταί, είναι βέβαιον ότι ούτως ήθελε γένει το πράγμα ούτε με τόσα μέσα χρηματικά, ούτε με τόσας νίκας θαλασσίους δυνάμεθα να στερεώσωμεν Διοίκησιν· αλλοίμονον εις ημάς οπού εχάθημεν! Έμαθες πως από την Δυτικήν Ελλάδα έστειλαν τον Ρούπενταλ εδώ με γράμματα πληρεξουσιότητος να πραγματευθώσι δύο μιλλιουνίων ταλλήρων δάνειον, και είδαμεν και πάθαμεν να το ρίψωμεν κάτω, κοντεύσαντες να χάσωμεν το εθνικόν; Αλλοίμονον! Έτζι θα πάμε εμπρός; Μας δανείζουν πλέον; Μας εμπιστεύονται; Αχ καϋμένοι ’μεις νησιώται! Από ολίγους κοτζαμπασήδες Μωραΐτες και Φαναριώταις χανόμεθα! Είδες τι έγραφεν ο βρωμο-Υψηλάντης εις τα Παρίσια· τι τον φυλάττετε, αδελφέ; Δεν καθαρίζετε την Ελλάδα από τέτοιαις βρώμαις; Τώρα οπού έχουν ανάγκην οι στεριανοί από το ναυτικόν μας, αν δεν κυτάξωμεν να ωφεληθώμεν, να λάβωμεν την δύναμιν και εξουσίαν εις χείρας, αύριον μια ησυχία, addio περίστασις, πετά και φεύγει· πρόσεχε μην αφεθής από τα πράγματα, πρόσεχε καλά, άνοιξε τα μάτια σου. Γιατί να συγχωρήσης να γένη επιτροπή δανείου; Εγώ τα στέλνω σε σένα τα χρήματα· τα κονοσιμέντα, οι μάρκες, γίνονται εις το όνομά σου· γιατί να τα παραιτήσης; Και δεν γνωρίζεις ότι εις τα χρήματα είναι η δύναμις; Πρόσεχε από κάθε λογής ξένον· αρχοντιαίς και μακρυά, και μάλιστα από Φαναριώταις και Φραντζέζους. Τώρα, τώρα είναι ο καιρός να ωφεληθώμεν από την δύναμιν του ναυτικού μας και μην αφήσης να πετάξη το πουλί. Δια να λάβης δύναμιν, σου χρειάζεται τακτικόν στρατιωτικόν, οπού υπακούει· κράξε τον κολονέλ Νάπιερ από την Κεφαλληνίαν· αυτός είναι τίμιος, άξιος και παλλικάρι· εις τρεις μήνας κατά το σύστημά του δύναται να οργανίση δέκα χιλιάδες στράτευμα. Αυτά οπού σε γράφω μην τα υπολαμβάνης παιχνίδια· είναι λόγια παστρικά· άκουσέ με· θυσίασε ό,τι θυσιάσης, και κράξε τον το ογληγορώτερον· είναι ο μόνος, αν θέλετε να κάμετε τακτικόν· έχει πολλήν υπόληψιν εδώ· είναι από λαμπράν φαμίλιαν και ένας των περιφήμων στρατιωτών της Ευρώπης· αυτό άκουσέ με και κάμε το, και μην προσμένης από την Αμερικήν και από τον άξιον Καλλέργην, όχι πως θα κοστίση ο καθένας έναν θησαυρόν, αλλά δεν το πιστεύω να συγχωρηθή η έξοδός των· έπειτα είναι ξένοι, και μην ακούης τα κουράφαλα του Λουριώτη· τούτος ό,τι τον έρθη από τον κώλον, αυτό γράφει· δεν βλάπτει, εξοδεύει κάμποσα, και εγλεντά ο άξιος φίλος του Καλλέργης.

Εγώ είμαι, αδελφέ, βασγεστισμένος [απογοητευμένος] από τον Λουριώτην· τούτος είναι ένας δόλιος άνθρωπος· ψεύστης, καλπουζάνος, κενόδοξος εις το άκρον· η ανάγκη της Ελλάδος μ’ έκαμε να υποφέρω από τούτον πολλά· δεν ηξεύρω τι μέλλει γενέσθαι με τούτον τον Πρωτέα· μ’ υποσχέθη προ 4 μήνες ότι ήθελ’ αλλάξει σύστημα, το οποίον και σας έγραψα, πλην του κακού, έγινε χειρότερος· μην νομίζετε πως αξίζει και τίποτε· εις την δουλειάν γνωρίζεται ο άνθρωπος· αν με γνωρίζετε ικανόν, αν μ’ εμπιστεύεται το έθνος, ας μ’ αφήση μοναχόν· ειδέ στείλε μου την ανάκλησίν μου, ότι ευθύς οπού τελειώση το δάνειον τούτο, θέλει επιστρέψω και τότε θέλει γνωρίσετε τι άξιζεν ο Ορλάνδος· ας μην ήμουν εγώ, και ήθελ’ ιδήτε. Προσμένω από πρώτον σου γράμμα να μη ησυχάσης, ότι δεν εμπορώ να υποφέρω πλέον τούτον τον απατεώνα, τον Ιταλόν, τον αδιάντροπον, τον κόλακα εν ανάγκη, τον πάντα ποιούντα έως να κατορθώση την δουλειά του· ας μην είχε τύχει τούτη η αποστολή, και ήθελ’ ίδω τι κοιλιαίς ήθελε να παστρεύη εις το Λιβούρνον· αβαντουριέρηδες[τυχοδιώκτες] είναι, αγαπητέ, και ημείς τίμιοι, και απατώμεθα με την ψευτομετάνοιά τους· έπειτα είναι από την Άρταν, και οι Αρτινοί φημίζονται οι πρωτοσερέτηδες [πιο δύστροποι] του κόσμου· όλους φίλους τους έχει, και κανένα δεν αγαπά· όλων ψεύματα λέγει, αλήθειαν δεν ηξεύρει, ούτ’ εσυνήθισε να λέγη· δια τα τέλη του τα άθλια όλους τους πεσκεσάρει, αν πέση τούτος νάχη τον άλλον, καθώς και το είδες εμπράκτως, και ούτως το φρονούσε· είναι κατά το λεγόμενον εις την νήσον μας «αγ τζι πλάσουι»· [Σατανάς] τώρα άρχισε να πληρώνη τα χρέη του οπού εχρεώνετο και έτρωγε εις την Ελλάδα των Μπουτουρέων και τόσων άλλων· οι λεγόμενοι θείοι του εις Λιβόρνον, θείοι από έκτην και εβδόμην γενεάν, ούτ’ εν σολδί δεν τον έδιδαν, και μάλιστα ο Γιαλιάς· ας μην είσθε σεις και εγώ, ήθελε ιδώ αν εκατώρθωνε ή το πρώτον ή τούτο το δεύτερον, να έλθη εδώ· αλλ’ όλα καθώς πάτησε το καΐκι τα λησμόνησε· ας τελειώση η πληρωμή του δανείου τούτου να φύγω, και τότε βλέπετε τι άξιζα εγώ, και πόσην υπόληψιν και βάρος έδιδα εις την αποστολήν, και πώς εφρόντιζα και εφύλαττα τα πάντα. Αν θελήσω να σε τα γράψω όλα, και ’σένα θέλει βαρύνω, κ’ εμένα ο καιρός θέλει με λείψει· αλλά σε λέγω ως αδελφός, ότι αν δεν γίνεται να μείνω μόνος, φρόντισον έναν άνθρωπόν σας, ότι είναι ανάγκη, και ανάγκη μεγάλη, να έχη το σπήτι σας άνθρωπον χωρίς άλλο εδώ, ότι εγώ αναχωρώ εξάπαντος· με τούτον τον πλάνον δεν καταδέχομαι να μένω· εντρέπομαι πώς σας έγραψα υπέρ αυτού, πλην το ομολογώ πως μ’ υπεσχέθη και με γέλασε.

Ηκούσθη σήμερον εδώ από Τεργέστης η πτώσις του Νεοκάστρου, και ότι είναι πάλιν διχόνοιαι· παραταύτα τα φόντα μας [κεφάλαια] εξέπεσαν, και άρχισαν να βλασφημούν τας καθημερουσίας διχονοίας μας. Μ’ αυτάς τας ολημερινάς διχονοίας και τούτο το δάνειον θα χάσωμεν, και άλλο, αν λάβωμεν ανάγκην, δεν θα δυνηθώμεν να κάμωμεν και ο Θεός να γένη ίλεως.

Η μαρτυρία των αποστατών είναι τα άρματα οπού φέρουν εις χείρας κατά της πατρίδος, και αύτη μόνη τους καταδικάζει· έπειτα εις τας επαναστάσεις δεν χρειάζεται άργητα, επειδή αι περιστάσεις αλλάσσουν από την μίαν ώραν εις την άλλην.

Ο σεβαστός γέρων κύριος Κοραής από το Παρίσι σ’ ασπάζεται, και με έγραψε να σε είπω, ότι από τα φράγκα 1500 οπού σ’ έστειλε να μοιράσης των πυρπολιστών ναυτών των τολμηροτέρων εις την προσκόλλησιν των εμπρηστηρίων, να μην λησμονήσης και τον άξιον Κανάριον.

Την έσωθεν, αφ’ ου την αναγνώσης, την στέλνεις τον ακριβόν μας κύριον Λάζαρον εις Ύδραν.

Δυο φρεγάται της πρώτης τάξεως εις την Νέαν Υόρκ της Αμερικής ετοιμάζονται υπό την επιστασίαν του αξίου στρατηγού Λαλεμάνδ· δυο άλλαι εδώ, εξ ων η μια είναι έτοιμη, μια εις την Γαλλίαν, και άλλη εις την Σουηδίαν, και το ατμοκίνητον· δι άλλας δεν δυνάμεθα, ότι δεν μένουν χρήματα δια τας ανάγκας της Διοικήσεως, και ούτως εν διχονοίαις τρέχοντες δεν ηξεύρω αν μας δανείζωσιν άλλα, και προς είδησίν σου.

Χθες έλαβον γράμμα από τον καλόν μας και ενάρετον αδελφόν κύριον Λάζαρον, ο οποίος προς τοις άλλοις με ομιλεί και περί της στενοχωρίας την οποίαν δοκιμάζει η φαμιλία μου δια την απουσίαν μου, προσθέτων ακόμη, αν ήτον δυνατόν, όταν διευθετηθώσι τα του δανείου, να επιστρέψω να με ιδή η φαμιλία μου, και πάλιν, αν η ανάγκη το καλέση, να ξαναγυρίσω· το επιθυμούσα κ’ εγώ πολλά, μα πώς γίνεται; ευθύς όπου ακουσθή εδώ, όλα ανατρέπονται· τόσαις μεγάλαις και πολλαίς δουλειαίς, αι πληρωμαί του δανείου ακόμη όλαι δεν έγιναν· αυταί τελειώνουν τον 8βριον, αν δεν τύχη τι απευκταίον· είναι αι φρεγάται, τόσαι άλλαι δελικάται υποθέσεις χρήζουσαι της παρουσίας μου, και εις τίνα να εμπιστευθώ (αν ημπορούσε να γένη;) εις τον Λουριώτην; αλλοίμονον! Τι να σε ειπώ; εις μίαν εβδομάδα τα σκορπούσε όλα κατά το χέρι και τον πόνον δια την Ελλάδα οπού έχει. Και τι έχει να χάση τούτος εις την Γραικίαν; τούτος είναι Ιταλός· ό,τι τύχη (ο μη γένοιτο) της Ελλάδος, δίπορτο τώχει· πάγει εις τους λεγομένους θείους του εις το Λιβόρνον· αν δεν ήτον να έλθη εδώ, εις την Ελλάδα ήθελε μείνει; και τι να κάμη; τι να φάγη πρώτον; πάλιν αλλοίμονον!

Λοιπόν συ κύταξε να ησυχάσης την φαμιλίαν μου, αδελφέ, με τον τρόπον οπού κρίνεις φρόνιμον· εις την αγάπην σου και την φρονιμάδα σου αφιερώνομαι, και καθώς εγώ θυσιάζομαι δια το σπήτι σας, ούτω και σεις πρέπει να στοχάζεσθε την εδικήν μου φαμιλίαν, καθώς διόλου δεν αμφιβάλλω.

Πρόσεχε από τους Γάλλους· σέβου τους Άγγλους οπού μας βοήθησαν και θέλει μας βοηθήσουν· μην απατάσαι με το όνομα των κομιτάτων· είναι όλο λόγια· να γνώριζες τι πράγμα είναι αυτά τα κομιτάτα! Και όταν συσταίνονται έτζι αργά, και ποία είναι τα αίτια της συστάσεώς των! Όσα προσπαθούν οι Γάλλοι, τα ηξεύρουν εδώ οι Άγγλοι όλα, και πρόσεχε καλά. Μη δος ετέρω την δόξαν σου· να χυθούν, αδελφέ, τόσα αίματα, να εξοδευθούν τόσα πλούτη, τόσοι ίδρωτες δια έναν …………[αποσιωπητικά] και να ιδούμεν τι λέγουν αι άλλαι Δυνάμεις, δεν κάμνουν τίποτε, σκάπτουν μόνον τον λάκκον μας.

Περί των όσων σ’ έγραψα μην βαρυνθής, παρακαλώ, να μ’ αποκριθής όσον ταχύτερα δια να κυβερνηθώ. Χαιρέτα μου την αγαπητήν φαμιλίαν σου. Πρόσφερε εις τους φίλους όλους τα πρέποντά μου.

Μεγάλην ζημίαν θα λάβουν από το κάμβιον [συναλλαγματική διαφορά] εκείνοι οπού εστάλησαν εις την Μάλταν, και τα είδη θα τ’ αγοράσουν ακριβά.

Υγίαινε και αγάπα τον σεβόμενον και αγαπώντα σε

αδελφόν σου

Ιω. Ορλάνδον


Στέργιος Ζυγούρας

10 σκέψεις σχετικά με το “Ιούνιος 1825: Οι δανειστές του Λονδίνου εκβιαστικά απαιτούν την εκτέλεση του Κολοκοτρώνη και των λοιπών “προδοτών”

 1. ΑΓΓΛΙΚΗ ΧΑΣΙΣΩΜΕΝΗ ΠΟΥΤΑΝΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΚΛΑ.

  ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝ ΜΕΡΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΗΘΗΚΑ Σ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΛΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ.

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ…ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΓΗΝ ΟΛΗΝ..

  Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑ ΣΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣΟΝΙΚΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΚΟΛΑΚΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΑΣΙΣΩΜΕΝΗ ΠΟΥΤΑΝΑ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΑ ΑΓΓΛΙΑ.

  ΟΙ ΤΣΙΧΑΝΤΙΣΤΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΙΧΝΝΟΥΝ ΒΟΜΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ..

  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΚΟΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ.

  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

  ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΑΣΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΠΑΣΙΑΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.

  ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΧΟΛΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ ΣΑΝ ΠΟΥΤΑΝΑ…ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…ΡΩΣΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΘΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΑΡΝΑΤΑ ΜΕΡΕΣ.
  ΕΞΩ ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΑΔΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ ΑΓΓΛΩΝ
  ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ…ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΣ ΧΑΛΒΑΣ.

  ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ. ΦΥΣΙΚΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ.
  ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ.

  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ..ΞΠΥΝΗΣΤΕ ΓΙΔΙΑ…ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΑΓΓΛΙΑ… ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΠΟ.
  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΟΥΥ ΒΑΛΔΗΜΙΡΕ ΠΟΥΤΙΝ ΘΕΕ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ….ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΚΟΡΠΑ….

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.Ε.ΣΥ== Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ λέει:

  ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗΣ
  ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
  ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ Ο.Η.Ε

  ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.Ε.ΣΥ==

  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ

  ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΟΙ

  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΙΚΗΤΟΙ

  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
  ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
  ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΙΔΙΚΤΗΤΩΝ ΕΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

  ==ΕΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.Ε.ΣΥ==
  ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

  Μου αρέσει!

 3. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ.

  ΚΛΑΙΩ ΔΑΚΡΥΖΩ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΝΑ ΓΥΡΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΑΝΙΚΑ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ ΑΓΡΙΑ ΜΑΣΟΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ.

  ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ…ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ…-ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ- ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ.

  Η ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 1960….Η ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΛΥΒΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΛΛΑ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ…ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΘΑΝΑΣΗ…Η ΜΕΣΑ ΣΑ ΜΙΑ ΚΛΑΥΒΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΜΕΝΗ.

  ΩΡΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΓΑΛΕ ΟΥ ΤΝ ΓΚΡΑ
  ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΚΑΣΕΛΑ
  ΚΑΙ ΣΕΛΩΣΕ ΜΟΥ Τ ΑΛΟΓΟ
  ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΗΝ ΣΕΛΑ.

  ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821…ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ…ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ…ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΗ…ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΑΙΩΝΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΩ ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΚΚΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΧΩΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

  ΚΑΙ ΜΟΥΡΘΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΑ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΣΤΙΧΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΔΕΡΦΗ ΕΚΤΟΣ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΚΡΗΤΗ.

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΚΡΗΤΗ
  ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΙΤΗ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΩ
  ΝΑ ΣΕ ΦΙΛΗΣΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ
  ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ ΣΤΑ ΞΕΝΑ
  ΑΛΛΑ Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
  ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΕΝΑ
  ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΙ
  ΗΡΩΕΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
  ΘΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙ.

  ΜΠΟΤΑ….ΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΑ
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΕΡΑ
  ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
  ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΑΓΕΡΑ…ΑΓΕΡΑ…ΑΓΕΡΑ.

  ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΩ
  ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΙΑ
  ΕΣΕΝΑ ΛΑΧΤΑΡΑΩ,

  ΣΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΣΟΥ ΧΩΜΑΤΑ
  ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΣΟΥ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ
  ΟΛΛΕΣ ΨΥΕΣ ΕΠΕΣΑΝΕ
  ΜΑ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΛΛΟΙ.

  ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΙΜΑ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
  ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ
  ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
  ΣΤΗΝ ΠΕΘΑΜΕΝΗ ΜΑΝΑ.

  ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΥΓΑ
  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΑ
  ΜΙΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΚΛΑΙΓΕ
  ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

  ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
  ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ
  ΑΠΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΓΠΑΗ
  ΒΑΡΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΣ.

  ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΘΛΙΒΕΡΑ
  ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΑ
  ΠΕΘΑΙΝΩ ΜΟΝΟΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣ
  ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΞΕΝΑ.

  ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΝΑ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣ ΕΚΕΙ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΗ.

  ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΠΟ ΖΑΛΗ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ.

  ΠΟΣΑ ΝΕΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΠΑΠΠΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΓΥΡΝΑΝΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΘΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΑ..ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΜΟΥΣΤΑ ΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΒΔΟΝΗΝΤΑ…

  ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΤΟΞΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΡΓΕΙ ΚΑΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΞΕΙ.

  Μου αρέσει!

 4. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΑΣΙΣΩΜΕΝΗ ΑΓΓΛΙΑ.
  ΝΑΙ ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΣΤΑΘΗ ΚΑΒΟΥΡΑ..ΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΜΕ ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΟ ΧΩΜΑ ΕΚΕΙ Θ ΑΦΗΣΩ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΨΥΧΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ.
  ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΜΑ ΔΑΚΡΥΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

  ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΧΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ….

  ΕΠΟΥΛΗΣΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΙΟΛΟ ΤΟ ΓΙΔΟΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ Μ ΕΦΑΓΕ Η ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΜΕ ΑΝΔΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΜΕ ΑΝΔΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΦΙΝΑ.
  ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΙΧΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΓΩ Ο ΚΑΚΟΣ….ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΓΕΝΙΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

  ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΣΤΑΘΗ ΚΑΒΟΥΡΑ.

  Μου αρέσει!

 5. ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.

  ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΦΕΥΓΑΤΟΙ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ.

  ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΠΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ.

  ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΤΑ ΑΘΑΝΑΤΑ ΠΑΠΠΟΥΔΙΑ ΜΑΣ.

  ΩΡΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΓΑΛΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΚΡΑ
  ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΚΑΣΣΕΛΑ
  ΚΑΙ ΣΕΛΩΣΕ ΜΟΥ Τ ΑΛΟΓΟ
  ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΗΝ ΣΕΛΑ.

  ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ.
  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΣ.

  ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΑΒΙΑΣΤΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΝΤΟΥΜΑΝΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΠΑΣΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΑΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
  ΦΩΝΑΞΑΝ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ.

  ΓΕΜΙΣΕ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩ ΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΔΕΡΦΙΑ.

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΙΝΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ.

  ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗ ΒΑΡΒΑΡΟΣ. ΛΕΓΑΝΕ ΑΥΤΟΙ…ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΑΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΩΤΟΙ.

  ΓΙΝΕΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΑΚΟ ΜΟΥ
  ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ
  ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΖΑΜΙ
  ΠΟΛΛΑ ΦΛΟΥΡΙΑ ΑΡΠΑΞΕΙΣ.

  ΕΓΩ ΓΚΡΕΚΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ
  ΓΚΡΕΚΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ
  ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
  ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΩ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΣΟΥΒΛΗΣΑΝΕ ΣΝΑ ΤΟ ΑΡΝΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΟ
  ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΕ ΑΞΙΑ
  ΕΣΕΝΑ Σ ΕΕΓΡΑΨΕ
  ΚΑΠΟΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

  ΠΡΩΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΑΛΛΟΣ.

  ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

  Μου αρέσει!

 6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1821

  ΓΙΝΕΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΑΚΟ ΜΟΥ
  ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ
  ΝΑ ΝΠΡΟΣΚΥΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΖΑΜΙ
  ΠΟΛΛΑ ΦΛΟΥΡΙΑ Ν ΑΡΠΑΞΕΙΣ,

  ΕΓΩ ΓΚΡΕΚΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ
  ΓΚΡΕΚΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ
  ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
  ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΩ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΒΛΗΣΑΝΕ
  ΣΑΝ ΤΟ ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ
  ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ
  ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ
  ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
  ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΑΝΕΙ.

  ΖΗΤΩ ΟΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821
  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΕ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ
  ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ
  ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ.

  ΖΗΤΩ ΗΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.

  ΜΩΛΩΝ ΛΑΒΕ.

  Μου αρέσει!

 7. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΓΓΛΟΙ.

  ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΠΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΑΤΑΝΙΚΗΣ ΜΑΣΟΝΙΚΗΣ ΟΒΡΑΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΚΤΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666… ΑΝΑ ΤΗΝ ΓΗΝ ΟΛΗΝ.

  Η ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.

  ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΝ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ.

  Μου αρέσει!

 8. ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ.

  ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

  ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΑΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΣ…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΙΔΟΜΑΝΤΡΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΙ ΑΛΛΩΝ.

  ΜΟΝΙΜΕΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.

  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΝΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑ ΤΟΥ…ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666 ΚΑΙ ΟΒΡΙΟΜΑΣΟΝΙΑΣ.

  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ.

  ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ…ΤΟΥΡΚΟ…ΜΟΓΓΟΛΟ…ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ…ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟ…ΟΒΡΙΟ…ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ..ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΤΕΡΑΤΑ…ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ ΧΟΛΕΡΙΑΣΜΕΝΑ ΦΙΔΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΕΞΩ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ.

  ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821.

  ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.