Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες, ποιοί είναι οι υποψήφιοι

Αποτέλεσμα εικόνας για οι πεντε υποψήφιοι στη Γαλλια

Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

 Οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά::

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».


Οι άλλοι υποψήφιοι

– Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

– Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

– Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

– Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

– Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

– Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μαρίν Λεπέν:  «Στόχος μας είναι να έρθουμε πρώτοι»

Η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα πιέσει για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη χώρα για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ξεκινώντας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις ευρωεκλογές με μια συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τους βασικούς υποψηφίους, η Λεπέν δήλωσε ότι οι Γάλλοι κρατούνται φυλακισμένοι από την ΕΕ.

«Οι Γάλλοι δεν μπορούν πλέον να είναι ευχαριστημένοι αποφασίζοντας σε ποια γωνιά του κελιού μπορούν να απλώσουν το αχυρένιο στρώμα τους», κατήγγειλε η πρόεδρος του αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το FN θα μονομαχήσει με το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη μερίδα του λέοντος των ψήφων των Γάλλων, καθώς και τα δύο κόμματα βρίσκονται μπροστά από τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Στόχος μας είναι να έρθουμε πρώτοι», υπογράμμισε η Λεπέν, η οποία επίσης επιθυμεί η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ και να ασκήσει βέτο στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε η ίδια.

Εξάλλου η πρόεδρος του FN κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «η βασική πηγή» των προβλημάτων της Γαλλίας: της αύξησης των τιμών μετά την υιοθέτηση του ευρώ, της «εξάπλωσης» των καταυλισμών των Ρομά, τη μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και των αυξανόμενων ελέγχων στη βιομηχανία, τη γεωργία και το εμπόριο.

Η Λεπέν, που είναι ήδη ευρωβουλευτής, είναι επικεφαλής της λίστας του κόμματος στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο πατέρας της, επίσης ευρωβουλευτής και ιδρυτής του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι επικεφαλής της λίστας στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, το οποίο κέρδισε τον έλεγχο 11 πόλεων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ενδέχεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, έναντι των 3 που είχε μέχρι τώρα.

Το Εθνικό Μέτωπο σκοπεύει να εδραιώσει την αύξηση της επιρροής του δημιουργώντας μιας πολιτική ομάδα στο πλαίσιο του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν άλλα εθνικιστικά ή ευρωσκεπικιστικά κόμματα.

Για τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες μέλη της ΕΕ.

Το βρετανικό ευρωσκεπτικιστικό UKIP έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του FN να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή, προτιμώντας να συμμαχήσει με το μικρό γαλλικό κόμμα Debout la Republique.

Πάντως η Λεπέν αναφέρθηκε στο ακροδεξιό κόμμα FPO της Αυστρίας και του ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς ως πιθανούς συμμάχους, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με το βελγικό Vlaams Belang, τους σουηδούς Δημοκράτες και τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας.

kathimerini

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες, ποιοί είναι οι υποψήφιοι

  1. ΜΙΣΟΓΑΛΛΟΟΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΖΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΑ ΣΙΩΝΙΣΤΟΜΑΣΟΝΙΑ.

    ΑΛΕΒΟΥΖΑΝ ΤΕΛΑΠΑΤΡΙ ΤΕΛΑ ΜΕΖΟΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ.

    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΓΑΛΛΑΚΙΑ….ΚΑΙ ΑΡΑΠΑΚΙΑ…ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΑΚΙΑ….

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.