Ερώτηση στον Υπουργό ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης για την ταμειακή κατάσταση των ΕΛΤΑ κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για χρέος περίπου 20 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές που έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές και να κινδυνεύουν ακόμη και με διακοπή ρεύματος.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η μη απόδοση των εισπραχθέντων χρημάτων που δεν αποδίδονται στη ΔΕΗ γεννά ανησυχίες και για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που εξοφλούνται μέσω ΕΛΤΑ, όπως λογαριασμοί νερού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και ασφάλιστρα.
Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλε πριν από λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητεί να καταβληθούν στην εταιρεία τα ποσά που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί, αλλιώς θα προσφύγει νομικά.
Ο Βουλευτής ερωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό για ποιους λόγους τα ΕΛΤΑ δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα χρήματα στη ΔΕΗ, αλλά και αν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων και με άλλες ΔΕΚΟ.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Ερωτήματα για την ταμειακή κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ γεννά η επιστολή (τρίτη κατά σειρά) που έστειλε πριν από λίγες μέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητά να καταβληθούν στην εταιρεία τα ποσά από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί τα τελευταία χρόνια, αλλιώς θα προσφύγει νομικά.
Όπως αναφέρεται, τα ΕΛΤΑ φαίνεται να χρωστούν σήμερα, περίπου 20 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα, καταναλωτές, οι οποίοι έχουν πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς τους στα ΕΛΤΑ, να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές και να χάνουν έτσι την έκπτωση 15% που δικαιούνται. Κατ’ επέκταση, η μη απόδοση των οφειλόμενων γεννά ανησυχίες και για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που εξοφλούνται μέσω ΕΛΤΑ, όπως λογαριασμοί νερού, ασφάλιστρα, λογαριασμοί σταθερή και κινητής τηλεφωνίας.
Η επιστολή εγείρει γενικότερα ερωτήματα για την πλήρη διάλυση που επικρατεί στις ΔΕΚΟ. Μετά τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τα ΕΛΤΑ, μια άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση, φαίνεται πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, επιδεινώθηκε, ταμειακά, δραματικά, γεννώντας τελικά αμφιβολίες για τους ανθρώπους που έχουν επιλεγεί στις διοικήσεις και για τη διαχείριση που έχει γίνει γενικότερα από την Κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Επιβεβαιώνει ο Υπουργός τα στοιχεία που αναφέρονται στην εν λόγω οφειλή;
Ποιο είναι οι λόγοι για τους οποίους τα ΕΛΤΑ δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα χρήματα στη ΔΕΗ;
Υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων των ΕΛΤΑ και με άλλες ΔΕΚΟ;
Πώς πρόκειται να αποκατασταθεί η αδικία προς τους καταναλωτές που πλήρωσαν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ την έκπτωση 15% που δικαιούνται από τη ΔΕΗ;
Πειραιάς 28 Ιουνίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 07:36
Τρέχουν να προλάβουν τη χρεοκοπία στα ΕΛΤΑ
http://f1.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/680×417/crop/both/be/bec7c77690a34f4ea2ac22f9d687a356.jpg?quality=60&404=default&v=02
«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες με στόχο τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας”.
Η διατύπωση αυτή- κυρίως το πρώτο σκέλος της- που περιέχει η απάντηση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, σε κοινοβουλευτική ερώτηση φανερώνει, για πολλοστή φορά, ότι η κατάσταση στην κρατική εταιρεία είναι σοβαρή. Το ερώτημα είναι εάν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Και αυτό δεδομένου ότι το 70% των δαπανών των ΕΛΤΑ αφορά εργατικό κόστος, τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω του ορίου του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και οι ζημιές του εννεαμήνου του 2016 ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα άμεσης δράσης
Όπως προκύπτει από την απάντηση των ΕΛΤΑ σε ερώτηση βουλευτή, στην εταιρεία σχεδίασαν και υλοποιούν πρόγραμμα άμεσης δράσης με στόχο την ανασυγκρότηση της εταιρείας και την ενίσχυση των εσόδων. Τα αποτελέσματα, κατά τα ΕΛΤΑ, είναι ήδη ορατά, καθώς οι άμεσες ενέργειες εφαρμόζονται εδώ και 14 μήνες.
Τι περιλαμβάνουν οι βασικότερες από αυτές;
-Μείωση δαπανών ύψους 21 εκ. ευρώ το έτος 2016 και εφαρμογή ανάλογου προγράμματος μείωσης των λειτουργικών δαπανών για την τρέχουσα χρονιά.
-Ανάκτηση μεγάλων πελατών που είχαν απωλεσθεί στο παρελθόν, καθώς και διατήρηση του πελατειακού χαρτοφυλακίου
-Συμμετοχή σε διαγωνισμούς παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών. Το 2016 η εταιρεία συμμετείχε σε 235 διαγωνισμούς και κατακυρώθηκαν 191 διαγωνισμοί.
-Αυτοματοποίηση 160 ταχυδρομικών καταστημάτων, σε περιοχές της επαρχίας και σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με συνέπεια για πρώτη φορά το δίκτυο των καταστημάτων ΕΛΤΑ να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Στόχος είναι οι κάτοικοι αγροτικών, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών να έχουν πλέον την ίδια εξυπηρέτηση με τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας
Ανάπτυξη σύγχρονου τελωνειακού ελέγχου, βάσει της ΚΥΑ 4092/2016
Διεύρυνση της συνεργασίας με κινέζικες εταιρίες με αντικείμενο την αποστολή και εκτελωνισμό δεμάτων και μικροδεμάτων από την Κίνα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενέργειες ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής του ταχυδρομικού δικτύου, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τα ΕΛΤΑ να αποτελούν εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας
Ακόμη η διοίκηση των ΕΛΤΑ σημειώνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα στελέχωσης των μονάδων ταχυδρομικού έργου, καθώς από το 2006 έως το 2017 δεν έγινε καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού εκτός από 36 άτομα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.
Σχετικά με την καταβολή στην εταιρεία επιδότησης, με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ορίστηκε σε 45 εκατ. ευρώ για την τελευταία τριετία. Ταυτόχρονα, για τα έτη 2013,2014 και 2015 η ΕΕΤΤ έχει προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τον υπολογισμό και επαλήθευση του καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας.
_________________________________________________________________-
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Μειώσεις μισθών και εθελουσία έξοδος για να σωθούν τα ΕΛΤΑ
Μείωση μισθολογικής δαπάνης μέσω περικοπών μισθών και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ, το οποίο έχει κατατεθεί με την ελπίδα να διασωθεί η εταιρεία.
Τα ΕΛΤΑ που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με πιθανό «λουκέτο», καλούνται να διαχειριστούν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν απαιτήσεις από φορείς του Δημοσίου.
Τα έσοδα της εταιρείας, όπως αναφέρει η »Καθημερινή», ακολουθούν φθίνουσα πορεία, μεταξύ 2015 και 2017, με την πτώση να ανέρχεται (σωρευτικά) στο 9,2%. Συγκεκριμένα, από 288 εκατ. ευρώ λειτουργικά έσοδα το 2015, η εταιρεία το 2017 αναμένεται να καταγράψει λειτουργικά έσοδα 260 εκατ. ευρώ.
Τα ετήσια έσοδα, που είχαν προϋπολογιστεί για την παροχή καθολικής υπηρεσίας, διαμορφώνονταν στα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο πλέον αυτά δεν θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα παραπάνω έτη.
Σε περίπτωση μη λήψης πρόσθετων μέτρων, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να καταγράψουν ταμειακό έλλειμμα 4,8 εκατ. ευρώ τον μήνα, όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους το συσσωρευμένο έλλειμμα αγγίζει τα 25 εκατ. περίπου. Η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει μηνιαίες ζημίες 2,6 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας στα 15 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα που προβλέπονται, είναι η αύξηση των εσόδων μέσω μέτρων που δεν προβλέπονται (με εξαίρεση την είσοδο στην ενέργεια) στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η επαναφορά της υπηρεσίας Express με στόχο να εισφέρει 5,25 εκατ. ευρώ, έσοδα από εκτελωνισμό που θα φτάσουν τα 296.000 ευρώ και αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής που αναμένεται το ίδιο έτος να ενισχύσει τα έσοδα κατά 500.000 ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί και η είσοδος στην αγορά ενέργειας (5,5 εκατ. ευρώ το 2017), τότε οι αναπτυξιακές δράσεις προβλέπεται να ενισχύσουν τα ΕΛΤΑ κατά 11,546 εκατ. ευρώ.
Πέραν όμως της ενίσχυσης των εσόδων, έμφαση δίνεται στην περιστολή δαπανών, η οποία κρίνεται επιτακτική προκειμένου να διακοπεί η φθίνουσα πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Στόχος είναι το μηνιαίο εργατικό κόστος της εταιρείας να περιοριστεί στα 13,892 εκατ. ευρώ (από τον Σεπτέμβριο του 2017) από 17,773 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους.
Μισθολογικό κόστος
Η εξοικονόμηση κατά 3,881 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΄΄Καθημερινή», μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους εποχικού προσωπικού. Σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 897.000 ευρώ μηνιαίως και αφορά 1.035 άτομα. Η πρόταση του σχεδίου προβλέπει την άμεση πρόσληψη 540 ατόμων με κόστος 464.400 ευρώ μηνιαίως, περιορισμένο δηλαδή κατά 432.600 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται η αποχώρηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περίπου 250-300 άτομα με μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας 3.100 ευρώ. Η εξοικονόμηση για τα ΕΛΤΑ θα αγγίξει σε μηνιαία βάση τα 930.000 ευρώ. Απαραίτητη κρίνεται η μείωση του αριθμού των υπερωριών που καταβάλλονται στη διανομή, μέσω της αναδιοργάνωσης του συγκεκριμένου τομέα. Στόχος είναι να καταβάλλονται υπερωρίες μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 100.000 ευρώ μηνιαίως.
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζομένους για μείωση της μισθοδοσίας προσωπικού κατά 13,8%. Η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλίσει στα ΕΛΤΑ 2,238 εκατ. ευρώ μηνιαίως με στόχο την εφαρμογή από τον Ιούλιο.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ αναφέρεται ότι «το συνδικάτο κλήθηκε ήδη σε διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτυπώνει τη μείωση της μισθοδοσίας, την αναστολή καταβολής της αποζημίωσης και την αλλαγή του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», διατύπωση η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποιήσεις στον κανονισμό εργασίας.
http://www.thessnews.gr/article/42086/meioseis-misthon-kai-ethelousia-exodos-gia-na-sothoun-ta-elta
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο