ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ τα 12 ναυτικά μίλια για προλάβουμε τον Αττίλα Όιλ ή τον Μογγόλο Όιλ;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Για να προλάβουμε το αμέσως χρονικό διάστημα τον Αττίλα Όιλ στην Κύπρο ή τον Μογγόλο Όιλ στο Αιγαίο μήπως πρέπει να μπούμε σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ;

12 ναυτικά μίλια ή θα το κάνουμε μόνοι μας ή θα μας ¨πιέσουν¨ τρίτοι;

 • Όταν η Γεωπολιτική συναντά την Οικονομία μιας στενάζουσας μνημονιακής χώρας βλ. Ελλάδα.
 • Όταν το κούρεμα του χρέους , η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις συναντούν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει την ΑΟΖ της.
 • Όταν οι Αμερικάνοι έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δυναμιτίζει το σκηνικό και υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά – Αιγαίο – Μεσόγειος.

Τότε τα 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ γίνονται το απόλυτο εργαλείο χάραξης γεωστρατηγικών δράσεων.

Τίποτε πλέον δεν μοιάζει απίθανο, όσο η Ρωσία του Πούτιν θα ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την τουρκία του Ερντογάν τόσο το γεωπολιτικό εργαλείο της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων θα αναδεικνύεται χρήσιμο.

Από την άλλη πλευρά δηλ. την τουρκική, το γεωπολιτικό εργαλείο που ενεργοποίησε εναντίων της Ελλάδος και της Ευρώπης είναι το προσφυγικό και ότι σήμερα υφιστάμεθα ,

Ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει μόνο επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στα ενεργειακά πεδία του ΑΙΓΑΙΟΥ αλλά ζητάει νησιά και αυτό με μια κίνηση, απαιτώντας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, που μίλησε στο STAR περιγράφουν το πλαίσιο επικινδυνότητας

«Η Ελλάδα θα «πληρώσει» τις (εδαφικές) απώλειες της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή αν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στο Αιγαίο. Μπορεί να επιδιώξουν θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια, χειρότερης μορφής αυτή τη φορά, και να υπάρξει ένταση αεροπορικών δυνάμεων, να
παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα και να μπουν σε περιοχές δικές μας, χωρίς να μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή αν τους αποτρέψουμε, θα πρέπει να γίνει θερμό επεισόδιο. Ένα τέτοιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο που θα είναι υπέρ της Τουρκίας, θα μας υποχρεώσει να συρθούμε υπό την πίεση των εξελίξεων, σε διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». pronews.gr/portal 4 Οκτωβρίου 2016.

Από το άρθρο του κ. Σάββα Καλεντερίδη «Ετοιμάζονται τα 12 μίλια επέκτασης στο Αιγαίο, για να γίνουν και «αιτία πολέμου;»

Με βάση το τουρκικό σκεπτικό, η Τουρκία «δικαιούται» να είναι ναυτική και ναυτιλιακή υπερδύναμη, «δικαίωμα» που πηγάζει επίσης και από το γεγονός ότι -με βάση το εθνικό της δόγμα- είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη ιστορία και στρατηγικό βάρος-βάθος.

Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει η Τουρκία να έχει δικές της ευρείες και εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, που με βάση το διεθνές δίκαιο δεν διαθέτει και πρέπει να τις αποκτήσει.

Όλο αυτό το σκεπτικό που προαναφέρθηκε, το οποίο, με βάση το εθνικό της δόγμα, είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και είναι υποχρεωμένες να το αποδεχτούν οι γειτονικές χώρες αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η όλη στρατηγική της.

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της;
Είναι εξαιρετικά απλοί.
Η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Επίσης, δεν δέχεται ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.

Αν το κάνει η Ελλάδα, τότε τινάζεται στον αέρα η στρατηγική της και λύνονται ως δια μαγείας τα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά προβλήματα».

Άρα, η σημαντικότερη «απειλή» για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Αθήνας, είναι το καθ’ όλα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, κάτι που αποτελεί στην κυριολεξία εφιάλτη για την Άγκυρα. Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη δημοκρατία» kivotoshelp.gr/

«Ο γνωστός καθηγητής του Παντείου στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, σε άρθρο του με τίτλο «Ακυρώνοντας την τουρκική πολιτική», υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και οι προκάτοχοί του, θα συνεχίσει να αμφισβητεί με διαφόρους τρόπους το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, και ότι η οικονομική καχεξία της χώρας μας Θα του ανοίγει την όρεξη.

Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι εάν μπορούμε να ακυρώσουμε σε βάθος χρόνου τη συγκεκριμένη τουρκική πολιτική, επισημαίνει ο Άγγελος Συρίγος και τονίζει ότι πρέπει να θέσουμε αυτό το ερώτημα, διότι οφείλουμε άμεσα να επαναχαράξουμε τη στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας.

«Μετά το 1999 βασισθήκαμε στον σταδιακό εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Σήμερα, η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι νεκρή», τονίζει ο Έλληνας καθηγητής και συνεχίζει:

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για το μεγάλο ταμπού: την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο δικαίωμα που δίνει το διεθνές δίκαιο και έχει ασκηθεί από όλα τα παράκτια κράτη στον κόσμο (148 στον αριθμό), πλην της Ελλάδος. Με την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια οι περισσότερες από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο θα τερματισθούν ή θα καταστούν άνευ σημασίας».parapona-rodou.blogspot.gr/, Μαρτίου 16, 2017

Οι Αμερικάνοι θα μας βοηθήσουν;
Ποιος το περίμενε αυτό;

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή ελληνική «κατατονικότητα» απέναντι στη θρασύτατη Τουρκία του Προέδρου της, Recep Tayyip Erdoan, του οποίου οι πειρατικές τακτικές βρίσκουν ανταπόκριση πλέον μόνο μέσα στη θεσμική καρικατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν θορυβηθεί από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπου κινείται στα όρια της διπλωματικής ανοχής και που δεν εντάσσεται σε καμία λογική διεθνοπολιτικών συμφερόντων, άρα και σε κανένα πλαίσιο συνεννόησης μαζί τους.

Επίσης έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δυναμιτίζει το σκηνικό και υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά – Αιγαίο – Μεσόγειος.

Κυρίως όμως φοβούνται ότι την κατάσταση θα σπεύσει -ακούσια ή εκούσια- να εκμεταλλευτεί η Ρωσία και να βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση το ΝΑΤΟ. * Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων. Greek Citizen greekcitizen.pblogs.gr/http://www.liberal.gr/Πέμπτη 05 Μαΐου 2016, 00:06

Λόγω της αυξανόμενης μέρα με την μέρα επιθετικότητας των τούρκων επί της Εθνικής Επικράτειας των νησιών του Αρχιπελάγους μας , της Αν Θράκης αλλά και της ίδιας Κυπριακής Δημοκρατίας γινόμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι , κάτι βέβαια που βολεύει και τρίτους να ασκήσουμε το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε ακόμη και είναι τα 12 ναυτικά μίλια;

Τα γεγονότα και οι στιγμές που θα βιώσουμε εγγύς μας φέρνουν στην ενθύμηση του λόγους του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ του Αγιορείτη

«Όταν», λέει, «θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος.»

Με πίστη και ελπίδα
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ τα 12 ναυτικά μίλια για προλάβουμε τον Αττίλα Όιλ ή τον Μογγόλο Όιλ;

 1. Ο ΝΕΟΣ ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ


  Ο Πρέσβης της ΕΛΙΤ της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π.
  -----------------------------------------------------------
  

  ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

  Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  Επεσκέφθη τους Λαθρομετανάστες στη Λέσβο


  O Κύριος Δήμαρχος ΛΕΣΒΟΥ προ ημερών υπεδέχθη «μετά φανών και λαμπάδων», τον καταστροφέα της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ,  Πρέσβη της Παγκοσμιοποίησης, και Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, ή Νέας Σιων. Τάξης Πραγμάτων.
  Φαίνεται ότι ο κύριος Δήμαρχος ΛΕΣΒΟΥ, έχει άγνοια Γεωπολιτικής…………..
  Γιαυτό τον έστειλαν εδώ σαν Πρέσβη της Ν.Τ.Π. τον
  GEOFFREY PYATT, είναι ο νέος ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ…….
  Ο  JEFFREY PYATT κάτι παρόμιο με την ΟΥΚΡΑΝΙΑ ετοιμάζει για την Ελλάδα, εν αγνοία του DONALD TRUMP…….. JEFFREY λένε και τον ΓΑΠ, τον πρώην Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ…………..
  Κάτι πονηρό ετοιμάζει, για τα  νησιά του Ανατ. Αιγαίου, με τους Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ!!!

  Βλέπε «Κουκουλοφόρους», «Μπαχαλάκηδες», «Ξένους Πράκτορες», που σπάνε τις οδούς και τα μαγαζιά της Αθήνας, και «Άβατα» στην Ελλάδα, και κανείς δεν μιλάει.
  Η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαταγή από την Σιωνιστική «Αριστερά» Κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ να μην αντιδρά.
  Τις Ελληνικές Αρχές τις έχουν φιμωμένες……….
  (Βλέπε αθώωση ΓΕΩΡΓΙΟΥ, και να τον αποζημειώσει η ΕΛΛΑΣ, παρόλη την Χρεοκοπία…..)
  Τέτοιο θράσος έχουν οι Σιωνιστές δανειστές «ΘΕΣΜΟΙ» οι τοκογλύφοι. Ληστεύουν τα αδύνατα Κράτη, για να τα δανείσουν τοκογλυφικά!
  Είναι ίδιον των Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων!!!
  Και οι εφιάλτες πολιτικοί μας τους αποκαλούν «ΘΕΣΜΟΥΣ»……….
  ΦΟΡΟΙ & ΕΝΦΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ!
  Παρακαλούμε τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α.
  DONALD TRUMP να τον απομακρύνει από την Ελλάδα, διότι ο Ελληνικός Λαός φοβάται με την παρουσία του……………
  Φοβάται ότι θα γεμίσει την Ελλάδα λαθρομετανάστες……….
  Και τότε οι Έλληνες θα πάρουν την ξενητειά……
  Τέτοιος Πρέσβης χαλάει τις «συμμαχίες»………
  Και η Ελλάδα έχει Στρατηγική σημασία για τη Δύση!
  Όπου πάει δημιουργεί διαμελισμό της χώρας αυτής, ή ρίχνει Κυβερνήσεις όπως στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Σιωνιστικής Παγκόσμιας Διακυβέρνησης-Δικτατορίας.
  Είναι ο Πρέσβης  της ΕΛΙΤ της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Διακυβέρνησης, οι οποίοι δημιουργούν αναταραχές στον Πλανήτη.  
  Πλήρες ρεπορτάζ θα βρείτε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΩΡΑ»  20/07/17

    ΑΝΤΩΝΗΣ  ΓΡΥΠΑΙΟΣ

    Ομάδα  Διεθνών  Σχέσεων & Γεωπολιτικής

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.