ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αλβανία! Tώρα κατάλαβες γιατί ο αμερικανοτσολιάς δήλωσε πως απέτυχε το δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου;

O αμερικανοτσόγλανος νεοταξίτης με ποιο δικαίωμα «διαπραγματεύεται» την Πατρίδα μας; Από ποιον οι εντολές «διαπραγματεύσεων» με τους εθνικιστές της Αλβανίας, Σκοπίων, Τουρκίας;
Νεοταξίτη αμερικανοτσολιά, πρώην υπάλληλος του Γιωργάκη, κάτω τα βρωμόχερά σου από την Μακεδονία (Ανδρέας Παπανδρέου: «Το ονομά μας είναι η ψυχή μας»!), την Ήπειρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο μας:

Από το "PRESS-GR"

Για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος κάνει λόγο το κανάλι Top Channel των Τιράνων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην Αλβανική πλευρά περνούν μεγάλα τμήματα από δύο θαλάσσια οικόπεδα που στην αρχική συμφωνία του 2009 μεταξύ των… κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα βρίσκονταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρχική συμφωνία του 2009, η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, υιοθετώντας τις θέσεις της Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να γίνει από τους Οθωνούς και το Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.

«Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου» αναφέρει το TOP Channel, επισημαίνοντας πως «Η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».

Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά στα τεμάχια Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2, τα οποία σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά σχετική αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν το επιχείρημα πως η απώλεια δύο θαλασσίων οικοπέδων αποτελεί στρατηγική κίνηση η οποία ενισχύει την ελληνική πλευρά έναντι άλλων συμφωνιών που θα γίνουν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και με αυτή την τακτική στην Αλβανία θα τεθεί η Τουρκία προ  τετελεσμένων.

Η προϊστορία

Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Ο κ. Καραμανλής, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μίλησε στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Με βάση τη συμφωνία οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Η συμφωνία βασίστηκε, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης «μέσης γραμμής».

Δημιουργούσε όμως ένα κακό προηγούμενο για την Τουρκία διότι αυτή η συμφωνία έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά και η οριοθέτηση έγινε βάσει της «μέσης γραμμής» που αντιπαθεί τόσο η Τουρκία και φυσικά αποτελούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο γι’ αυτήν. Έτσι, ζήτησε από την Αλβανία να την ακυρώσει και τα κατάφερε: Μετά από δύο μήνες, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

Το Μάιο του 2015 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητούσε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας. Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι αυτό καταλαμβάνει μέρος της Αλβανικής υφαλοκρηπίδας.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αλβανία! Tώρα κατάλαβες γιατί ο αμερικανοτσολιάς δήλωσε πως απέτυχε το δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου;

 1. τετάρτη, 14 φεβρουαρίου 2018


  «Πίσω από τις γραμμές» του Αλέξη…

  Από το «PRESS-GR»


  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την προχθεσινή ομιλία του Α. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «πίσω από τις γραμμές», όπως συνηθίζεται να λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις…
  Το πιο βασικό απ’ όλα που «επιβεβαίωσε», μέσα από όλες αυτές τις λεκτικές περιπλανήσεις και αντιστροφές, λοιπόν δεν είναι άλλο από το ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο της Novartis για να «σκεπάσουν» αφενός τις προδοτικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα και αφετέρου τα νέα ‘’μεταμνημονιακά’’ δεινά που έρχονται από τους… επόμενους μήνες για τη χώρα.
  Ο ισχυρισμός του ήταν βεβαίως ο αντίστροφος αλλά ψευδόταν. Υποστήριξε ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν στηρίζεται στη διερεύνηση των σκανδάλων όπως του συγκεκριμένου καθώς «αυτή είχε ξεκινήσει προ πολλού και όχι τα τελευταία εικοσιτετράωρα» αλλά στηρίζεται (και πάλι δήθεν) στο θετικό της έργο και στην έξοδο από το μνημόνιο. Και πόσο ψεύδεται φάνηκε από τα ίδια τα λόγια του στη συνέχεια.
  Μίλησε για «οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς πιστοληπτική γραμμή» αλλά άρχισε να τα μασάει όταν αναφέρθηκε στο καθεστώς που θα ισχύσει για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «επιτήρηση» και «εποπτεία» που θα είναι όμοια με εκείνη στις «άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια» και «θα γίνεται σε βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου». Τόσα ψέματα μαζεμένα σε λίγες λέξεις…

  Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη κι αν δεν ζητηθούν νέα μέτρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης εκεί γύρω στο Πάσχα, αυτή η «εποπτεία» έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί ήδη και είναι πολύ βαριά. Θα συνοδεύεται από πρόγραμμα τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας που προβλέψει τα υπέρογκα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κάθε χρόνο, τις νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο από του χρόνου και το 2020 και σφικτή θηλιά για το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Όλα αυτά που είναι «κλειδωμένα» σε βάρος της χώρας μας με την υπογραφή της κυβέρνησης χαλάνε την εικόνα …Παραδείσου που καλλιεργείται για την «καθαρή έξοδο». Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας δεν είχε στην χθεσινή ομιλία του να πει τίποτε σχετικό παρά μόνο να μοιράσει ψεύτικες και αόριστες ελπίδες για «δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση των μισθών και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων». Κι από την Πρωτομαγιά, σε μερικές εβδομάδες, η εφορία ξεκινά κι αυτή τους πλειστηριασμούς με 17.000 για αρχή. Και τα σκάνδαλα είναι μια χαρά επικοινωνιακό αντίδοτο για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον…

  Σε ο,τι αφορά τα εθνικά θέματα και ειδικότερα το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας δεν επιβεβαίωσε απλώς την πρόθεσή του να ξεπουλήσει την Μακεδονία, έκανε και ανιστόρητες και επικίνδυνες ερμηνείες και παραδοχές που -αν δεν κυριαρχούσαν τα σκάνδαλα στην επικαιρότητα- θα προκαλούσαν σεισμό. «Εάν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας» είπε την ώρα που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται και μάλιστα με το επιχείρημα ότι «ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε καμία από το 1992 ή μετά δεν αντιμετωπίζει το δίλημμα να δώσει αυτό το όνομα, διότι η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί πολλά χρόνια». Αναφερόταν κυρίως στο «ΠΓΔΜ» εξομοιώνοντας κατά τρόπο αρνητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα την προσωρινή ονομασία με μια μόνιμη και οριστική η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Κι αυτά την ώρα που ο Ζάεφ όχι μόνο αρνείται κάθε αλλαγή πλέον έστω και στο Σύνταγμα αλλά προκλητικά χαρακτηρίζει και την Τουρκία ως ένα από τους μεγαλύτερους φίλους της χώρας του και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της…

  Η απόλυτη υποκρισία του κ. Τσίπρα φάνηκε και με το θέμα των συλλαλητηρίων. Στην αρχή, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, είπε ότι ήταν «μεγάλη συγκέντρωση» στην Αθήνα και ότι ο καθένας «δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του» αλλά λίγο αργότερα έκανε απαξιωτικά λόγο για «ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων». Αυτό επιβεβαίωσε πόσο τον πόνεσαν και αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δικογραφία της Novartis….

  Ακόμη και γι αυτό καθαυτό το σκάνδαλο, το νέο στοιχείο όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ότι θέλει να «αφαιρέσει» -τουλάχιστον στα λόγια και για τις εντυπώσεις- το αδίκημα της δωροδοκίας από την παραγραφή, όπως ισχύει και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έβαλαν τον κ Τσίπρα να πει -γιατί ο ίδιος ούτε από αυτά γνωρίζει- ότι όσα «δεν εντάσσονται στην άσκηση καθηκόντων» των υπουργών έχουν την παραγραφή που ορίζει ο ποινικός κώδικας, υιοθετώντας έτσι την ερμηνεία ότι η δωροδοκία είναι εκτός καθηκόντων. Και «μόνος αρμόδιος να το κρίνει για λογαριασμό της Βουλής δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης» με τη διαφορά ότι τελικώς αποφαίνεται το Ειδικό Δικαστήριο. Και ήδη υπάρχει απόφαση από προηγούμενες υποθέσεις ότι παραγράφεται για τους υπουργούς και η δωροδοκία. Ο κ. Τσίπρας όμως αυτό απέφυγε να το πει, όπως απέφυγε να πει -έστω και σαν …ψέμα- ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών που επιτρέπει αυτή την ατιμωρησία των πολιτικών. Διότι εκεί βρίσκεται η ταμπακιέρα…

  Πίσω από τις «γραμμές» λοιπόν: Ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει αυτό το όντως κολοσσιαίο σκάνδαλο αλλά μόνο και μόνο για να κάνει τα δικά του παιχνίδια και όχι για να λάμψει η αλήθεια και να καθαρίσει η βρωμιά…


  Μ. Γιαλούρος

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.