Πώς να υπολογίσετε τα λάθη στις συντάξεις

Αντιμέτωποι με ουρές και μεγάλη ταλαιπωρία βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι προσπαθώντας να υπολογίσουν αν τους παρακρατείται παράνομα η ειδική εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ από την επικουρική σύνταξη.

Σε αναμονή της διαδικτυακής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στις παράνομες κρατήσεις.

Η ειδική εισφορά συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης ( ΑΚΑΓΕ) καθιερώθηκε με το νόμο 3986 του 2011. Η εν λόγω εισφορά πρέπει να υπολογίζεται επί του μεικτού ποσού της επικουρικής, Ωστόσο εδώ και ενάμιση χρόνο σε ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων επιβλήθηκαν λανθασμένες κρατήσεις στις ήδη μειωμένες επικουρικές τους .

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών υπολογίζει λάθος την εν λόγω κράτηση σε μεγάλο αριθμό επικουρικών.

Συγκεκριμένα συνταξιούχοι που υπέστησαν «κούρεμα» των επικουρικών τους, τον Ιούνιο του 2016, είδαν να συνεχίζονται οι μειώσεις από 3% έως 10%, οι οποίες επιβάλλονταν προ μειώσεων. Κανονικά όμως οι κρατήσεις θ έπρεπε είτε να μηδενιστούν είτε να ήταν πιο χαμηλές .

Τι μπορούν να κάνουν όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι έχουν πέσει « θύματα» αυτής της εισφοράς

Καταρχάς θα πρέπει να δουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά τους και να διαπιστώσουν ένα η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ συνεχίζει να παρακρατείται παράνομα εάν η επικουρική τους έχει μειωθεί κάτω από τα 300 ευρώ.

Εξακρίβωση

Όσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν επικουρική άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να εξακριβώσουν εάν η παρακράτηση αυτή έχει μειωθεί ή αν έχει διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν και από το « κούρεμα» του 2016.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι ανήκουν στη λίστα με τα χιλιάδες « θύματα» της παρακράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ , τότε σε πρώτη φάση θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής παραπόνων του υπουργείου Εργασίας.

Σε περίπτωση που μετά το Πάσχα η δέσμευση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί τότε χωρίς βιασύνη (δεδομένου ότι το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν τα παρακρατηθέντα για μια πενταετία) θα πρέπει α συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση στο επικουρικό στο οποίο ανήκουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.