Συμμετοχή ή Εθελοντισμός


Οι επιτροπές διαβούλευσης που εισήχθηκαν με τον Καλλικράτη δεν λειτούργησαν, γιατί και οι ίδιοι οι φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, δεν πίστεψαν ότι πράγματι μπορεί να υπάρξει συμμετοχή στη διοίκηση. Όπως και στις λαϊκές συνελεύσεις, επειδή δεν πιστεύει ο πολίτης ότι μπορεί να λυθούν προβλήματα και δεν πιστεύει στη συμμετοχή, πηγαίνουν συνήθως άνθρωποι που είτε είναι μόνιμα διαμαρτυρόμενοι είτε έχουν βρει λύσεις για τα πάντα, με αποτέλεσμα οι λαϊκές συνελεύσεις να καταλήγουν σε μια χαοτική κατάσταση, που έχει και κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο ρόλος του Δήμου είναι να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν πρωτοβουλίες για την πόλη τους, και αυτή είναι ακριβώς η διαφορά του εθελοντισμού από τη συμμετοχή. Προφανώς ο Δήμος σε κάποιες δράσεις που κάνει μπορεί να καλέσει εθελοντές, αλλά η συστηματική συμμετοχή του πολίτη σε καθημερινά πράγματα όπως, για παράδειγμα, στην ανακύκλωση, στην καθαριότητα, στην κυκλοφοριακή συμπεριφορά ή στην αλληλεγγύη δεν είναι εύκολη ιστορία, θέλει πολλά μυαλά να καθίσουν κάτω και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Πολύ βασικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία, είναι να περάσουν τέτοιες αντιλήψεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια άνθηση ομάδων πολιτών και οργανώσεων που δρουν ανεξάρτητα στην πόλη, αλλάζοντας την καθημερινότητά της και δημιουργώντας νέα παραδείγματα σχέσεων και δικτύων. Ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και την καινοτομία που έχουν αναπτύξει οι ομάδες αυτές και να τα αξιοποιήσει για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του εθελοντισμού. Να υιοθετήσουμε το σύνθημα: Αγαπώ τον τόπο μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου. Κάθε γειτονιά να επιλέξει, μέσω συνελεύσεων, υπεύθυνους για τη φροντίδα της, με τον ίδιο τρόπο που κάθε πολυκατοικία έχει τον διαχειριστή της. Οι υπεύθυνοι κάθε γειτονιάς θα ενημερώνουν τον Δήμο όταν θα εντοπίζουν ένα επικίνδυνο δέντρο, μια λάμπα καμένη ή πολλά σκουπίδια, και να στηθεί ένα σύστημα για να ανταποκρίνεται ο Δήμος στα αιτήματα αυτά. Αν δεν μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί, τότε πρέπει να ορίσει έναν τιμοκατάλογο εργασιών ώστε αν υπάρχει, για παράδειγμα, μια ζημιά στον δρόμο μπροστά από το σπίτι σου, να μπορείς εσύ να τη φτιάχνεις και να παίρνεις μετά τα λεφτά σου από την υπηρεσία. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της γραφειοκρατίας, που είναι χειρότερος από την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή της ανικανότητας. 

Γιάννης Ράπτης

5 σκέψεις σχετικά με το “Συμμετοχή ή Εθελοντισμός

  1. Η τοποθέτηση αυτή θα έπρεπε να ήταν μέρος της προεκλογικής ζύμωσης και δυστυχώς δεν συμβαίνει. Τα πάντα λειτουργούν σε επίπεδο life style και σίγουρα μακριά από πολιτικές παραμετρους. Η επόμενη μέρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποξένωση του πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί έχει διαρραγει η συλλογική συνείδηση σε υπέρτατο βαθμό και η πολιτική πλέον εκφράζεται από επαγγελματίες του προσωπικού τους συμφέροντος και μόνον.
    Η μόνη ελπίδα που απομένει είναι η νέα γενιά και κύρια η πολιτική παιδεία της.

    Μου αρέσει!

  2. Δυστυχως εχουμε συνηθισει μονο να βρησκουμε λαθη σε αυτους που φιλοτιμα δουλευουν για να υποβαθμισουμε την φιλοτιμη προσπαθεια τους αλλα οταν μας ζητηθει να κανουμε εμεις κατι βρησκουμε ενα σωρο δικσιολογιες για να απε χουμε !!!!

    Μου αρέσει!

  3. Ναι αλλά για να πετύχει αυτό χρειάζονται ελεύθεροι και πλοιτικοποιημενοι.Δυστυχως είναι μειοψηφία και τους καταπνίγουν τα πολιτικά ζιζάνια. Θα ηγηθεί ως συνήθως το ζιζανιο που θα βρει πρόθυμους αφελείς συμπαραστάτες και θα ξεσηκώσουν τους απολιτικοποιητους-ηλίθιους,συνήθως σε βάρος των συμφερόντων τους. Πολλά τα παραδείγματα. Εκεί που πηγαίναμε μετά την μεταπολίτευση να ξυπνήσουμε μας έριξαν μέσω των Μ.Μ.Ε.κυρίως τα ιδιωτικά στο χαζό life style και στην ανωμαλία κάνοντας μας έρμαια των συμφερόντων τους. Πρόσεξες πόσοι από αυτούς τους ηλίθιους πλαισιώνουν τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων;Και κυρίως με τι κριτήρια;ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΆΝΕ…

    Μου αρέσει!

  4. Εθελοντισμός, Διαβούλευση, Συνελεύσεις, Δημοψηφίσματα είναι έννοιες και πρακτικές συνυφασμένες με την Δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών!!!
    Για μας εδώ είναι ψιλά γράμματα…

    Μου αρέσει!

  5. Προχωρημένο!!! Αν αποδέχεσαι τον διπλανό ως «Συμπολίτη» και τις «Αρχές» ως συντονιστή της πολιτείας, εφικτό! Αλλά μάλλον φοβάμαι τον εαυτό μου παρά τους άλλους. Η ουτοπία είναι αυτή η ιδια η πολιτεία…η ουσία του «Δήμου»!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.