25η Μαρτίου ταινίες: Ελληνικές ταινίες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε κάθε χρόνο [vids]

Ο ηρωικός Παπαφλέσσας κάθε χρόνο στις οθόνες μας

25η Μαρτίου: Ελληνική Επανάσταση και τέχνη. Ο αθάνατος ελληνικός κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από το ηρωικό 1821.

25η Μαρτίου και φέτος με τα τηλεοπτικά κανάλια να προβάλλουν τις ελληνικές πατριωτικές ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω στη θεματολογία της ελληνικής επανάστασης. Με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, επαναστατική ατμόσφαιρα, φουστανέλες και cult αισθητική δείτε τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες που βλέπουμε με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε χρονιά και που δεν τις βαριόμαστε ποτέ…

1. Παπαφλέσσας (1971)

Δεν νοείται 25η Μαρτίου χωρίς τον Παπαφλέσσα όπως και Πάσχα χωρίς Μπεν Χουρ. Ένας εξαιρετικός Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ρόλο του Γεωργίου Δικαίου Φλέσσα (Παπαφλέσσα), του μπουρλοτιέρη των ψυχών. Ο Ερρίκος Ανδρέου πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και αρτιότερης παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971, ενώ τιμητική διάκριση έλαβε και ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Διονύσης Φωτόπουλος. Κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές. Η ταινία ήταν συμπαραγωγή Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σκηνοθεσίας Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη.

Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και ο θάνατός του στο Μανιάκι το 1825, πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, τίθενται στο επίκεντρο. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη υποδυόταν ο Δημήτρης Ιωακειμίδης και ο Στέφανος Στρατηγός υποδυόταν τον Ιμπραήμ. Ο Μεξικάνος Fernando Sancho υποδύεται τον Δράμαλη Πασά ενώ στην ταινία παρελαύνει όλος σχεδόν ο ελληνικός κινηματογράφος της εποχής, από τον Λαυρέντη Διανέλο και τον Σταύρο Ξενίδη ως την Κάτια Δανδουλάκη.

2. Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Άλλη μια ταινία που δεν λείπει ποτέ από τις τηλεοπτικές επετείους της 25ης Μαρτίου. Η Τζένη Καρέζη ως Μαντώ Μαυρογένους, την εξέχουσα γυναικεία μορφή της Επανάστασης. Δίπλα της πλήθος γνωστών ηθοποιών, από τον Πέτρο Φυσσούν και τον Άλκη Γιαννακά μέχρι τον Φάνη Χηνά. Πίσω από την κάμερα ο γνωστός σκηνοθέτης και παραγωγός Κώστας Καραγιάννης, που υπέγραψε και το σενάριο με τον Νίκο Καμπάνη.

Η Τζένη Καρέζη, στον ομώνυμο ρόλο θυμάται, αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, την ζωή της. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση, ενώ θυμόταν ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους.

3. Μπουμπουλίνα (1959)

Η Ειρήνη Παπά καθηλώνει στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της και πάλι ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέας Μπάρκουλης. Μαζί τους και ο Λευτέρης Βουρνάς, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανδρίτσος και το σενάριο έγραψαν ο Νέστορας Μάτσας και ο Κώστας Ασημακόπουλο.

Θέμα της ταινίας είναι η δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας η οποία χήρα πια ταξιδεύει στην Οδυσσό και έρχεται σε επαφή με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, παίρνοντας μέρος στην επανάσταση και δωρίζοντας πλοία ακόμα και με την δικιά της προσωπική προσφορά στο μέτωπο του αγώνα.

4. Η Κυρά Φροσύνη- Η λίμνη των στεναγμών (1959)

Εδώ μιλάμε για την ταινία «Λίμνη των Στεναγμών» και όχι την ελληνική σειρά με τον με τον Τάσο Χαλκιά στο ρόλο του Αλή Πασά… Η Ειρήνη Παππά είναι η κυρά-Φροσύνη και η ταινία μας μεταφέρει στην προεπαναστατική Ελλάδα όπου περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ με την Ελληνίδα Ευφροσύνη (κυρά-Φροσύνη).

Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα. Πράγματι, η γυναίκα του Μουχτάρ διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς την βλέπει και την ερωτεύεται. Όταν η κυρα-Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων. Τον Αλή Πασά ερμηνεύει ο Τζαβάλας Καρούσος. Παίζουν επίσης οι Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Καλλιβωκάς κ.α. Αν και δεν είναι ταινία για την ελληνική επανάσταση, τοποθετείται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα.

5. Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου και σενάριο Θεόδωρου Τέμπου, η ταινία πραγματεύεται την ηρωική μάχη των Σουλιωτών εναντίον του Αλή-Πασά με αρχηγούς τον Φώτο Τζαβέλλα και τον Κόγκα Δράκο.

Οι ηρωικοί Σουλιώτες έχουν καταφέρει να απωθήσουν το ασκέρι του Αλή-Πασά κι ο γενναίος Μαλάμος Δράκος στέλνει τη μητέρα του να ζητήσει το χέρι της Μάρως, ανιψιάς της καπετάνισσας Τζαβέλαινας. Το απάτητο Σούλι καταλαμβάνεται μετά από προδοσία του Πήλιου Γούση. Οι Σουλιώτισσες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών ρίχνονται στον γκρεμό του Ζαλόγγου χορεύοντας, με τα μωρά τους. Οι άντρες αποδεκατίζονται και ο καλόγερος Σαμουήλ ανατινάζει το Κούγκι, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο και πολλούς εχθρούς.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζαβάλας Καρούσος, Ανδρέας Ζησιμάτος, η Νίνα Σγουρίδου, ο Βύρων Πάλλης, ο Δήμος Σταρένιος,ο Λάκης Σκέλλας, ο Γιάννης Σπαρίδης, ο Νίκος Φέρμας,ο Κώστας Μπαλαδήμας, ο Δημήτρης Βουδούρης, η Έλλη Ξανθάκη, η Παμφίλη Σαντοριναίου, κ.α. Την μουσική της ταινίας είχε επιμεληθεί ο Μανος Χατζιδάκης.

6. Ο Αστραπόγιαννος (1970)

Μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες της δεκαετίας του ’70, που έκοψε συνολικά 391.874 εισιτήρια. Ο αγαπημένος Νίκος Κούρκουλος έγραψε ιστορία στο ρόλο του ξακουστού αρματολού Αστραπόγιαννου και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σκηνοθέτης ήταν ο Νίκος Τζήμας, ενώ τη μουσική έγραψε ο Μίμης Πλέσσας.

7. Η δίκη των δικαστών (1974)

Μια ακόμη ταινία με τον Νίκο Κούρκουλο… Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος προσήγαγε σε δίκη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η ταινία αποτελεί την τελευταία συνεργασία του Νίκου Κούρκουλου με την Finos Film. Στο ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο Μάνος Κατράκης και του Ιωάννη Καποδίστρια ο Δημήτρης Μυράτ. Σκηνοθέτης ο Πάνος Γλυκοφρύδης και συνθέτης ο Χρήστος Λεοντής.

8. Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (2012) – God loves caviar

Και μαι διεθνής παραγωγή… Η αγάπη του Γιάννη Σμαραγδή για την ελληνική ιστορία είναι γνωστή. Είναι ταινία διεθνούς παραγωγής σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, σε παραγωγή της Alexandros Film, σε σενάριο που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Τζάκι Παβλένκο και Βλαντίμιρ Βαλούτσκι και πρωταγωνιστές τους Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Εβγκένι Στίτσκιν, Λάκη λαζόπουλο και Όλγκα Σουτούλοβα. Το καστ απαρτίζουν ηθοποιοί από 6 χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε πέντε χώρες. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 37o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Σε αυτήν την ταινία παρακολουθούμε την ταραχώδη ζωή του εθνικού ευεργέτη και ευπατρίδη Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος τελικά κατέληξε στην διχασμένη Ελλάδα του 1821.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.