Χαμός γίνεται με την απόφαση του Ερτογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.


Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν ξεσηκωθεί φωνάζοντας διάφορα και αδιάφορα. Βεβαίως, πιο αγανακτισμένοι είναι εκείνοι οι ελληναράδες που ενώ έχουν στραβωθεί με τα αμέτρητα (γελοία αλλά αυτό λίγη σημασία έχει) τουρκικά σίριαλ και τρέχουν ΣΚ να ψωνίσουν από τις πόλεις του γείτονα (εξασφαλίζοντας στους Τούρκους τα επιπλέον ευρώ για να αγοράζουν σφαίρες που κάποια στιγμή θα στοχεύσουν τα παιδιά τους), απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, μετατρέποντας τα εδώ τζαμιά σε εκκλησίες καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ να πάψει να λειτουργεί ως μουσείο (σημ: πολλά σχολεία έχουν πάει τους μαθητές τους να επισκεφτούν αυτό το … μουσείο…)

Όπως πάντα, ο Έλληνας ή μάλλον πιο σωστά, ο μέσος ιθαγενής πολίτης του ελληνικού κράτους, αντιδρά με το θυμικό του και όχι με τη λογική του – θα μου πείτε, για να σκεφτείς λογικά θα πρέπει πρωτίστως να διαθέτεις μυαλό…. τέλος πάντων.

Καταρχάς θα έπρεπε για τέτοια μνημεία, να ισχύουν οι ίδιοι διεθνείς νόμοι – κανόνες. Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτό θα έπρεπε να ισχύει ιδίως στις περιπτώσεις που μνημεία έχουν χτιστεί είτε από άλλον λαό – που στη συνέχεια κατακτήθηκε – είτε για να λειτουργήσουν κάτω από άλλην θεολογική αντίληψη, κάτω από άλλη θρησκεία. Οπότε, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, η Αγία Σοφία κακώς μετατρέπεται σε τζαμί, αφού και από άλλον λαό κατασκευάστηκε (από τους ΡΩΜΑΪΟΥΣ) και χτίστηκε ως λατρευτικός χώρος της χριστιανικής θρησκείας. Το να μετατραπεί από Τούρκους σε λατρευτικό χώρο μουσουλμάνων είναι, θα έλεγα, ανήθικο.

Όμως πριν σηκώσουμε ως ελληνικός λαός, το λάβαρο της επανάστασης, θα πρέπει να δούμε την όλη κατάσταση όχι μόνο με αντικειμενικότητα αλλά και κρίνοντας με όσα έχουμε πράξει εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, τι γνώμη έχει η εκκλησία της Ελλάδος για τους αρχαίους ναούς; Δείτε το παρακάτω βίντεο

Είχε πει λοιπόν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ότι οι χριστιανοί σεβάστηκαν τους αρχαίος ναούς. Πώς; «Εξαγίασαν τους αρχαίους ναούς και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους αρχαίους ελληνικούς λαούς ως χριστιανικούς ή χρησιμοποίησαν υλικά από τους ναούς χτίζοντας εκκλησίες…» (κοινώς γκρεμίζοντας τους…)
Με τη λογική λοιπόν του Χριστόδουλου, ο Ερτογάν πράττει ορθώς. Εξαγιάζει την Αγία Σοφία και τη χρησιμοποιεί ως τζαμί….
Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί όταν δείχνουμε με το δάκτυλο τον Τούρκο, όταν την τακτική αυτή την έχει υιοθετήσει από ….. άλλους.

Μια άλλη ανιστόρητη κραυγή που ακούγεται αυτές τις μέρες, είναι αυτή: «Η Αγία Σοφία είναι ελληνικός, ορθόδοξος ναός.»
Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον Ιουστινιανό (εγκαίνια 537). Χτίστηκε ως Χριστιανική Εκκλησία γιατί τότε δεν υπήρχαν ούτε ορθόδοξοι ούτε καθολικοί. Υπήρχε μία επίσημη χριστιανική αρχή. Ο ναός ταυτίστηκε με την Ορθοδοξία μετά το σχίσμα των εκκλησιών (οριστικό σχίσμα 1054).

Ο Ιουστινιανός υπήρξε αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όχι της Ελληνικής, μα της Ανατολικής Ρωμαϊκής. Υπήρξε μισέλληνας και κατά τη βασιλεία του εκδόθηκαν σκληροί ανθελληνικοί νόμοι. Το 529 εξαπολύει νέο διωγμό κατά των οπαδών της Ελληνικής Θρησκείας (οι Έλληνες δεν δέχτηκαν να αφήσουν έτσι απλά την προγονική τους θρησκεία και κυνηγήθηκαν από όλους σχεδόν, τους αυτοκράτορες του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους), ενώ «Έλληνες» αποκαλούσαν όσους εξακολουθούσαν να λατρεύουν τα πάτρια – οπότε σύμφωνα με την επίσημη Εκκλησία, τα επίσημα διατάγματα, το Πηδάλιο της Εκκλησίας – οι σημερινοί κάτοικοι της χώρας κακώς αποκαλούνται Έλληνες, γιατί όπως είχε δηλώσει ο Πατριάρχης Γεννάδιος (ο πρώτος πατριάρχης μετά την Άλωση, διορισμένος από τον Μωάμεθ τον Πορθητή) «Αφού είμαι χριστιανός, δεν είναι δυνατόν να είμαι Έλληνας».

Αυτά ως ιστορική πραγματικότητα για να μην ανοίγουμε το στόμα μας και λέμε ασυναρτησίες. Από εκεί και πέρα υπάρχει η πολιτική – γεωστρατηγική πλευρά της απόφασης του Ερτογάν, που είναι και η πλέον σοβαρή. Όπως αναφέρθηκα, η μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πράξη ανήθικη, πλην όμως απολύτως νόμιμη. 

Νόμιμη γιατί εδώ και 550 χρόνια ανήκει στην Τουρκία, ως λάφυρο. Αποτελεί συγχρόνως ένδειξη δύναμης της Τουρκίας. Τη στιγμή που εμείς, ως Ελληνικό Κράτος, ζητάμε από μαθητές να επισκεφτούν το σπίτι του Κεμάλ, επιτρέπουμε τον κάθε Τούρκο υπουργό να αλωνίζει σε περιοχές που κατοικούν μουσουλμάνοι πολίτες της Ελλάδας, επιτρέπουμε τουρκικά πολεμικά καράβια να παραβιάζουν τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο – χωρίς να βουλιάζουμε κανένα, όπως έχουμε το δικαίωμα – τη στιγμή που δεν επεκτείνουμε την ΑΟΖ στα 12 ν.μ όπως κάνουν ΟΛΕΣ οι χώρες, το Τουρκικό κράτος μας ξεφτιλίζει. Θα μας πουν βεβαίως πως η Τουρκία έχει οικονομικά προβλήματα, είναι διεθνώς απομονωμένη, έχει καταδικαστεί για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, και άλλες ιστορίες για αρκούδες………..

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Δώσε θάρρος στον χωριάτη και θα ανέβει στο κρεβάτι, και όχι μόνο.
Εδώ τρώμε στη μάπα Ελίφ και Σουλεϊμάν, ειρωνευόμαστε παραγωγές σαν το «Κόκκινο Ποτάμι», ΔΕΝ τολμάμε να ονομάσουμε το σπίτι του Κεμάλ «Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ελληνισμού στη Μ. Ασία», τρέχουμε στις τουρκικές αγορές και μας ενοχλεί η Αγία Σοφία;

Όταν περιμένεις από τον … ορθόδοξο Πούτιν να σε υπερασπιστεί (τη στιγμή που πουλάει πυραύλους στον Ερντογάν), όταν περιμένεις από τον …. Αντισόρο Τραμπ να σε βοηθήσει (τη στιγμή που ο ίδιος έχει συνεχώς προσωπικές συνομιλίες με τον σουλτάνο), όταν περιμένεις από την …. Ευρώπη να σταθεί στο πλάι σου γιατί ανήκεις στην Ε.Ε (τη στιγμή που η Μέρκελ μιλά με τον Τούρκο για σένα ΧΩΡΙΣ εσένα), όταν δέχεσαι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες γιατί είναι κρίμα, άνθρωποι είναι (τη στιγμή που ξέρεις πως όταν χτυπήσει η καμπάνα, όλοι αυτοί θα αποτελέσουν την πέμπτη φάλαγγα των Τούρκων), όταν στις διπλωματικές επαφές Τουρκίας – Ελλάδας, βασικό θέμα παίζουν οι (όποιες) υπαναχωρήσεις από τη δική μας πλευρά για να ανοίξει η …. Θεολογική Σχολή της Χάλκης… τότε πάλι λίγα σου κάνει ο Τούρκος. Εσύ ασχολήσου με την Αγία Σοφία, βλέποντας τα τουρκοκάναλα, διαβάζοντας τα περιοδικά που δίνουν τουρκικές σειρές, ακούγοντας τουρκικά άσματα, τρώγοντας φτηνά προϊόντα από την Τουρκία….

Και μη ξεχάσεις αύριο να κάνεις πορεία για τη διαφορετικότητα και τη συμφιλίωση όλων των λαών……


Iraklis Charitidis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.