Mητσοτάκης τέλος

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διαθέτει  πλέον πολιτική νομιμοποίηση, διότι με το 28% των ψήφων δεν μπορεί να ασκεί διακυβέρνηση. Είναι μικρή μειοψηφία. Δεν νοείται το 28% να κυβερνάει το 72%.

Μπορεί η ΝΔ να διαθέτει τυπικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν αρκεί καθότι χθες μεσολάβησαν πανελλαδικές εκλογές. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ έχει απολύτως τυπικό χαρακτήρα, εφόσον ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει τη λαϊκή έγκριση. Και χωρίς αυτήν το κοινοβούλιο έχει πάψει να είναι αντιπροσωπευτικό και επομένως δεν μπορεί να νομοθετεί. Βρισκόμαστε δηλαδή, από σήμερα, σε καθεστώς πολιτικής ανωμαλίας.

Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί από χθες το βράδυ, η Βουλή θα είχε διαλυθεί και θα είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τα μέσα Ιουλίου. Όπως δηλαδή έγινε ήδη χθες στη Γαλλία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Αντιθέτως, στην Ελλάδα που κυβερνάται από το καθεστώς Μητσοτάκη, ακούσαμε χθες πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά για άλλα 3 χρόνια. Με 28%!

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές δυνατότητες παραμονής της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία; Καμία απολύτως. Μια τέτοια κυβέρνηση, που έχει αποδοκιμαστεί μαζικά, δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, δεν έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε συμφωνίες με την Τουρκία, δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή για κύρωση τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορεί φυσικά να εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας στις αρχές του 2025, δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις. Διότι, εάν τα κάνει όλα αυτά, θα βρίσκεται εκτός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και θα έχει παραβιάσει όλες τις αρχές του κοινοβουλευτισμού.

Κάθε πρωθυπουργός, που θα σεβόταν πρώτα από όλα τον ίδιο του τον εαυτό, θα είχε αναγνωρίσει την ήττα του και θα είχε παραιτηθεί.  Εάν, παρόλα αυτά, ο Μητσοτάκης παραμείνει στη θέση του, είναι απολύτως βέβαιον πως η ΝΔ θα οδηγηθεί σύντομα σε πορεία κατάρρευσης και η λαϊκή αποδοκιμασία θα είναι τόσο έντονη, που δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά από ακόμα χειρότερες θέσεις για την κυβέρνηση.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα της καθαρής και έντονης πολιτικής αποδοκιμασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συμμαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που τη στήριζαν μέχρι σήμερα, δεν θα μπορεί απρόσκοπτα να συνεχιστεί, διότι προϋπόθεση αυτής της στήριξης είναι πάντα η πολιτική κυριαρχία. Εάν αυτή χαθεί τότε όλοι οι παράγοντες που κυριαρχούν στο τομέα της οικονομίας, του τύπου και της πολιτικής, είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν μια νέα διακυβέρνηση που θα διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση. Κανένας δεν έχει την παραμικρή διάθεση να στηρίζει μια κυβέρνηση που δεν τη θέλει ο λαός.

Το επιπλέον πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι πως έχει μετατραπεί σε μητσοτακικό κόμμα, το οποίο είναι προφανές πως δεν έχει πλέον τη στήριξη της παραδοσιακής καραμανλικής και σαμαρικής πτέρυγας, που συνιστούν εξάλλου την ουσιαστική της ηγεσία και την πολιτική της βάση.

Μια κυβέρνηση με υπουργούς  και συμβούλους που οι περισσότεροι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας -Γεωργιάδης, Βορίδης, Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Τσιόδρας, Φλωρίδης, Αγαπιδάκη, Σκυλακάκης, Στυλιανίδης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Λιβάνιος, Χρυσοχοΐδης κλπ, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ- δεν είναι σε θέση να συσπειρώσει την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς ήδη την έχει μετατρέψει σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό κόμμα, το οποίο έχει εξοργίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, καθώς στηρίζει αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο, τραπεζίτες και καρτέλ και αφήνει τον λαό έρμαιο στη γενικευμένη κερδοσκοπία, ενώ  ταυτόχρονα το σύνολο των κρατικών δομών καταρρέουν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αυτή βαρύνεται με  σωρεία σοβαρότατων σκανδάλων, τα οποία βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση.

Η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν διαθέτει κανένα απολύτως πολιτικό σύμμαχο αυτή τη στιγμή και δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς σύντομα θα προχωρήσουν στη δημιουργία κοινού εκλογικού μετώπου, εφόσον τα στελέχη τους, διαβλέποντας τη δυνατότητα εκλογικής νίκης, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες επαφές.

Δεν μένει επομένως άλλος δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όσο γρηγορότερα το κάνει, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο.

 

_____________________________

άρθρο  του Απόστολου Διαμαντή

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.