Τι να περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup

Η επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι ο βασικός στόχος του Eurogroup που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ επιχείρησαν την Πέμπτη, σε μια πολύωρη συνεδρίαση στο Eurogroup Working Group, να συμβιβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία.

 

Αν και καταγράφηκαν ενδείξεις προόδου και δεν διαφάνηκε αδιέξοδο, το Eurogroup Working Group δεν οδηγήθηκε σε τελικό αποτέλεσμα και τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος του Euro working group ζήτησε τρία πράγματα:

Να επαναδιατυπωθεί το σημείο της αίτησης στο οποίο η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται την ολοκλήρωση του μνημονίου με ποιο σαφή τρόπο.

Η τριμερής να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το μνημόνιο και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Να παγώσει η ψήφιση οποιοδήποτε νομοσχεδίου ακυρώνει μέτρα που ελήφθησαν με το μνημόνιο ή μπορούν να αποδειχθούν δημοσιονομικά επιζήμια.

Η ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα που κατέθεσε στο Eurogroup και εξετάσθηκε εκτεταμένα στο Eurogroup Working Group, δεσμεύεται για μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών, στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της κρίσης.

Στη βάση αυτή οι ελληνικές Αρχές αιτούνται την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της (στις 28/2).

Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης είναι να σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, ώστε να επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, να βεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες, να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και να επεκτείνει την διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Πάντως ήδη την Πέμπτη η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο εμφανίσθηκαν στο Eurogroup Working Group αντίθετοι σε πολλά από τα σημεία που θέτει η Ελλάδα, επιμένοντας είτε στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας, είτε στην εισαγωγή ενός αυστηρού συστήματος ελέγχου των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Το ζήτημα αυτό άλλωστε αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup.

 
 

Τι ζητεί και σε τι δεσμεύεται η κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις των Βρυξελλών επί του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση που έστειλε η Αθήνα σήμερα το πρωί, γεγονός που επιβεβαίωσε μέσω tweet και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα επιλέγει την αίτηση επέκτασης του «master financial assistance facility of Greece».
Ηδη ορίστηκε σήμερα Παρασκευή στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) Eurogroup στο οποίο θα εξεταστεί το αίτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

* Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».

* Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.

* Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία-γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

* Η κυβέρνηση σημειώνει ότι η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.