Τσουχτεροί φόροι για τους τόκους καταθέσεων

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα της υπερ-φορολόγησης που προκαλούν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η παγίδα της υπερ-φορολόγησης που έχει στηθεί μέσω των τεκμηρίων σε όσους κατοίκους εξωτερικού δηλώνουν ως μοναδικά πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα μερικά λεπτά του ευρώ τόκους καταθέσεων θίγει και εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους… εσωτερικού με πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα όχι μόνο από τόκους αλλά και από ακίνητα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, με διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάρτιο από τη Βουλή, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.

Advertisement

 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προκύπτουν από νεότερες διευκρινίσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ο οποίος το 2014 απέκτησε στη χώρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή κι από ακίνητα, εφόσον διέμεινε σε κατοικία δική του ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και Ι.Χ. αυτοκίνητο φορολογείται με βάση το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, οπότε καλείται να πληρώσει το υπέρογκο ποσό φόρου εισοδήματος.

Και με δεδομένο ότι οι τόκοι προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα, τότε μπορεί ακόμα και να αλλάξουν κλίμακα φορολόγησης, αλλά και να επιβαρύνουν την εισφορά αλληλεγγύης.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, εκτοξεύεται στα ύψη το φορολογητέο εισόδημα, καθώς έτσι υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και των 2.500 ευρώ για κάθε έγγαμο, παρά το γεγονός ότι με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη προβλέπεται εξαίρεση από το τεκμήριο αυτό για όσους έχουν πραγματικά εισοδήματα μόνο από τόκους και από ακίνητα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η ΓΓΔΕ έχει ερμηνεύσει την εγκύκλιο ως εξής: το ελάχιστο τεκμήριο δεν θα εφαρμόζεται μόνο αν ο φορολογούμενος με τα εισοδήματα από τόκους και ακίνητα δεν βαρύνεται καθόλου με τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.

3 σκέψεις σχετικά με το “Τσουχτεροί φόροι για τους τόκους καταθέσεων

 1. Φορολογική δήλωση 2015: Πώς για εισόδημα μισού ευρώ βγαίνει φόρος 2007 ευρώ!

  http://go.linkwi.se/z/11473-4/CD18134/?

  Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους φορολογούμενους θεωρούσαν ότι έχουν γλιτώσει από τα τεκμήρια επιφυλάσσει η συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

  Παρ’ ότι πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι δεν ενεργοποιείται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης (3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο) στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος έχει μόνο εισοδήματα από τόκους ή ενοίκια, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη ακύρωσης των τεκμηρίων αυτοκινήτων ή ακινήτων.

  Ετσι, εισόδημα μόνο πενήντα λεπτών από τόκους καταθέσεων, αλλά με παράλληλη ύπαρξη ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου, αποδεικνύονται σύμφωνα με λογιστές αρκετά για να φέρουν την καταστροφή.

  Το παρακάτω παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:

  Έστω φορολογούμενος ο οποίος το 2014 είχε εισόδημα από τόκους 0,57 ευρώ και εισόδημα από εισπραχθέντα ενοίκια 3.600 ευρώ. Ο φορολογούμενος έχει ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών και ένα αυτοκίνητο δεκαετίας.

  Το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου αυτού ανέρχεται σε 3.600 ευρώ.

  Ο υπολογισμός του εισοδήματος του θα υπολογιστεί αθροιστικά με τα εξής τεκμήρια: ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ (μετράει καθώς ενεργοποιούνται τα τεκμήρια), κατοικίας 2.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.), αυτοκινήτου, 2.600 ευρώ = 7.600 ευρώ.

  Οπότε η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος που θα προκύψει θα είναι 3.999 ευρώ (7.600 – 3.600,57 = 3.999,43).

  Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει ως εξής:

  • Το εισόδημα των 3.600 ευρώ από ενοίκια θα φορολογηθεί αυτοτελώς με 11% οπότε ο φόρος που αναλογεί σ’ αυτό θα ανέλθει σε 396 ευρώ (3.600 Χ 11% = 396).
  • Η διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος (3.999 ευρώ) θα φορολογηθεί με 26% και προκαταβολή 55% οπότε ο φόρος που αναλογεί φθάνει τα 1610,92 ευρώ.

  • Το εισόδημα των 0,57 ευρώ από τους τόκους έχει ήδη φορολογηθεί

  Συνολικός φόρος 2.007 ευρώ!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ποια σημεία πρέπει να προσέξουμε στη φετινή φορολογική δήλωση

  http://go.linkwi.se/delivery/cr.php?an=CD18134&cn=73-224&
  http://go.linkwi.se/z/73-224/CD18134/?

  Φέτος, οι φορολογούμενοι φαίνεται να είναι εντελώς μπερδεμένοι ως προς το πώς πρέπει να συμπληρωθεί το αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι έντυπο Ε1. Μέσα σε αυτό το κλίμα αγωνίας και σύγχυσης θα επιδιώξουμε να επισημάνουμε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στη φετινή νέα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

  Ι) Υποβολή δήλωσης

  Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 υποβάλλεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, έως τις 30.06.2015. Τα έντυπα(Ε1,Ε2,Ε3) που απαιτούνται για την υποβολή κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο με την Πολ. 1088/17-04-2015.

  Απαραίτητο στοιχείο αποτελεί πλέον ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.

  ΙΙ) Εισόδημα από μισθωτή εργασία

  Ξεκινώντας από τους μισθωτούς θα θέλαμε να σημειώσουμε πως και φέτος οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έχουν ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη ΓΓΠΣ ώστε να είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν τόσο το καθαρό εισόδημα από μισθούς όσο και το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014 (Πολ.1051/19-02-2015).

  Δυσάρεστη έκπληξη θα αποτελέσει για τους μισθωτούς το γεγονός ότι οι εργοδότες τους απέστειλαν επίσης ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν εισόδημα προερχόμενο από παροχές σε είδος που έλαβαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014. Η αξία των παροχών αυτών θα αποτυπωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και με δεδομένο ότι ο εργοδότης δεν παρακράτησε κάποιο φόρο κατά τη διάρκεια του έτους θα έχει σαν αποτέλεσμα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα τόσο ως προς το φόρο εισοδήματος όσο και ως προς την εισφορά αλληλεγγύης.

  Τέτοιες παροχές σε είδος είναι ενδεικτικά εισόδημα από εταιρικά αυτοκίνητα (statuscars), μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stockoptions), σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, δάνεια ή προκαταβολές μισθών, παραχώρηση κατοικίας κτλ. (Πολ.1219/06-10-2014).

  Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν και οι μισθωτοί με μπλοκάκι (περ.στ’, παρ.2, αρθ.12, Ν.4172/2013) εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος, εφόσον δηλαδή α) έχουν έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεις έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, β) τα πρόσωπα αυτά δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και γ) δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία τους.

  Προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος εργάζεται σαν μισθωτός και παράλληλα έχει έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία συντρέχουν οι τρεις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω μιας και στις περιπτώσεις αυτές θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και με την κλίμακα που αφορά τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (συντελεστές 26% και 33%) για το εισόδημα από μπλοκάκι (Πολ. 1047/12-02-2015).

  Τέλος όσοι εργάστηκαν ως μισθωτοί για λίγους μήνες και στη συνέχεια έμειναν άνεργοι είναι πιθανόν να φορολογηθούν βάσει του τεκμαρτού τους εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι αυτό ξεπερνάει το πραγματικό (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες). Σε αυτές τις περιπτώσεις το τεκμαρτό εισόδημα θα φορολογηθεί βάσει της κλίμακα των μισθωτών και μόνο εφόσον ξεπερνά το αφορολόγητο ποσό που είναι ίσο με €9.545. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί οι φορολογούμενοι να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ το κρινόμενο φορολογικό έτος.(Πολ.1076/26-03-2015).

  Να σημειώσουμε πως και φέτος οι φορολογούμενοι απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φορολογητέου εισοδήματός τους σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν είκοσι πέντε (25%). Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο (Πολ.1070/07-03-2014).

  ΙΙΙ) Εισόδημα από ακίνητη περιουσία

  Το εισόδημα προερχόμενο από ενοίκια είναι μια άλλη σημαντική κατηγορία εισοδήματος που έχουν αρκετοί φορολογούμενοι. Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ιδιαίτερη κλίμακα και συγκεκριμένα τα πρώτα €12.000 φορολογούνται με συντελεστή 11% και οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των €12.000 φορολογείται με συντελεστή 33%. Ο τρόπος φορολόγησης των ενοικίων σε σχέση με πέρυσι διαφέρει στο ότι α) καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που ήταν ίσος με 1,5% επί του ακαθάριστου ποσού από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και 3,0% επί του ακαθάριστου ποσού από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. και επαγγελματικών χώρων γενικά και β) ότι αυξήθηκε κατά μια μονάδα ο συντελεστής φορολόγησης του πρώτου κλιμακίου πιθανόν για να αντισταθμίσει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

  Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο έντυπο Ε2 όπου παραδοσιακά δηλώνονταν τα κάθε είδους εισοδήματα (εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση, ιδιοχρησιμοποίηση) ακινήτων. Συγκεκριμένα στη στήλη 4 θα πρέπει να γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 δηλαδή Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη κτλ. Επιπλέον στην στήλη 19 συμπληρώνεται ο αριθμός της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας δίνοντας τη δυνατότητα στο Υπουργείο για επιπλέον διασταυρώσεις (Πολ.1088/17-04-2015).

  Έστω και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για μισθώματα που δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες-εκμισθωτές. Συγκεκριμένα με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Για την περίπτωση της εκχώρησης μισθώματος ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει κανονικά το ακίνητο στο έντυπο Ε2 επιλέγοντας την ένδειξη «40.Εκχώρηση στο δημόσιο» στη στήλη 17 με τίτλο «Είδος μίσθωσης-Χρήση ακινήτου» (Ν.4172/2013, άρθρο 39, παρ.4).

  ΙV) Εισόδημα από τόκους (αλλοδαπής)

  Με αφετηρία το φορολογικό έτος 2014 στο έντυπο Ε1 θα πρέπει να δηλώνεται και το εισόδημα από τόκους αλλοδαπής. Συγκεκριμένα στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής, φυσικό πρόσωπο, αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, περιλαμβάνει αυτά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για την μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται αυτή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα. Ειδικότερα, αν αυτά έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, η παρακράτηση φόρου ενεργείται στο μικτό ποσό των τόκων και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου πραγματοποιείται από το ημεδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή θεματοφύλακα, κατά περίπτωση, που μεσολαβεί και λειτουργεί ως φορέας πληρωμής, ενώ με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί φορέας πληρωμής ή οι τόκοι δεν εισαχθούν στην Ελλάδα, ο φόρος (15%) επιβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου (Πολ.1042/26-01-2015).

  V) Εισόδημα από μερίσματα (αλλοδαπής)

  Κατά αναλογία με τους τόκους αλλοδαπής στο έντυπο Ε1 θα πρέπει επίσης να δηλωθεί και το εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής. Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής, φυσικό πρόσωπο, αποκτά εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή, ανεξάρτητα αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό, οφείλει να το συμπεριλάβει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά του. Επομένως, οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα δεν αποδίδουν πλέον μόνοι τους τον φόρο επί των παραπάνω εισοδημάτων, οφείλουν όμως να φυλάσσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επίσημα μεταφρασμένα. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ήδη αποδώσει (αυτοαπόδοση ή του έχει γίνει παρακράτηση από μεσολαβούν πιστωτικό ίδρυμα) φόρο μερισμάτων που προέρχονται από την αλλοδαπή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο φόρος αυτός θα δηλωθεί στην ετήσια φορολογική δήλωση φυσικών προσώπων (Ε1) και θα συμψηφιστεί με αυτόν που αναλογεί (Πολ.1042/26-01-2015).

  VI) Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

  Με το νέο νόμο φορολογίας εισοδήματος Ν.4172/2013 που ισχύει από 01/01/2014 προστέθηκε στη λίστα των τεκμηρίων η δαπάνη για την αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρείας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς. Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία. Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Η ίδια διάταξη ορίζει σαν τεκμαρτή δαπάνη τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται και για την αγορά χρεογράφων γενικά. Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές (Πολ.1076/26-03-2015).

  VII) Φοροαπαλλαγές

  Αποκαθίσταται η αδικία του προηγούμενου νόμου όπου τη μείωση φόρου λόγω ιατρικών – νοσοκομειακών δαπανών, αναπηρίας και δωρεών δικαιούνταν μόνο οι μισθωτοί. Με αφετηρία το φορολογικό έτος 2014 τις παραπάνω μειώσεις φόρου θα δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το οικείο νομοθετικό πλαίσιο. Σχετικά με τις ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες ισχύει ό,τι και πέρυσι δηλαδή μειώνουν το φόρο σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ (Πολ.1052/20-02-2015).

  VIII) Καταβολή του φόρου

  Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης (Πολ.1088/17-04-2015). Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) (Ν.4172/2013, άρθρο 67, παρ.6).

  Τα παραπάνω αποτελούν μια συνοπτική αναφορά των σημαντικότερων αλλαγών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που καλούμαστε να συμπληρώσουμε και να υποβάλλουμε τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων του καθενός αλλά και το επίπεδο δυσκολίας της δήλωσής μας θα πρέπει να ανατρέξουμε είτε στις οδηγίες συμπλήρωσης που το Υπουργείο κυκλοφορεί κάθε χρόνο (ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα υποβολής δηλώσεων στο taxisnetείναι αναρτημένες οι περσινές οδηγίες…) είτε σε έναν έμπειρο λογιστή για να μειώσουμε την όποια πιθανότητα λάθους.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΡΙΑ.

  ΜΕΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΣΟΔΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΦΩ…Η ΕΚΕΙ Η ΕΔΩ…

  ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΞΕΔΗΛΩΝΩ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.ΟΥΤΕ ΝΕΡΑ ΟΥΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΡΤ…ΟΥΤΕ ΧΑΛΕΔΕΣ…
  ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΞΕΔΗΛΩΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ.
  ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΩ ΘΑ ΦΕΡΩ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΑ 3000 ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΩ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΑΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΓΕΛΑΔΙΑ.

  ΤΟ 2015 ΠΗΓΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ 420 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΔΩ.

  ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΡΤ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΩ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝΕ ΟΛΑ.
  ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΠΟΥΔΕΛΛΟΣΥΣΤΗΜΑ.

  ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΑΙ ΕΞΟΔΑ ΤΑΚΤΙΚΑ….ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΑΦΗΝΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ 19,80 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΡΕΥΜΑ.

  ΟΣΟΣ ΓΙΑ ΦΑΓΙ….ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑ ΘΑ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΖΩ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΩ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΓΟΥΜΑΡΙ ΜΕ ΣΑΜΑΡΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΠΟΤΕ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΔΩ.
  ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΓΚΑΒΟ ΛΑΓΟ.

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΤΗΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΧΩΣΕΙ….ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΘΑ Ο ΚΟΦΤΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΤΡΙΑ.
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ.

  ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.