Προαναγγελία εξελίξεων: Τα ΕΛΤΑ προσλαμβάνουν σύμβουλο για υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου

Έτος σημαντικών εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν, θα αποδειχθεί το 2020 για τα ΕΛΤΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού έλαβε απόφαση για την πρόσληψη συμβούλου, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται “την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαµόρφωσης προγράµµατος εθελουσίας εξόδου στο πλαίσιο του σχεδιασµού για την διασφάλιση της βιωσιµότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής των ΕΛΤΑ”.

Του Φώτη Φωτεινού 

Η ανωτέρω απόφαση φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ήδη ορισμένα σενάρια για το μέλλον του Οργανισμού, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη για την βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ, την οποία συνέταξε η PwC και παραδόθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα ΕΛΤΑ καλούνταν να χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 200 εκατ. η PwC πρότεινε να διατεθούν στην κάλυψη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου σε περίπου 2.000 εργαζόμενους.

Όπως φανερώνουν τα ακόλουθα διαγράμματα του metaforespress.gr, τα τελευταία έτη ο αριθμός προσωπικού και οι δαπάνες προσωπικού των ΕΛΤΑ ακολουθούν καθοδική πορεία.

Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου για την Καθολική Υπηρεσία

Τα ΕΛΤΑ θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, εάν το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε, ως όφειλε, την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή την αποζημίωση για τις υπηρεσίες ταχυδρομείου που παρέχει ο Οργανισμός ως το πιο απομακρυσμένο σημείο της ελληνικής επικράτειας, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τα ΕΛΤΑ υποστηρίζουν ότι οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν, την περίοδο 2013 έως και 2018, στα 182,38 εκατ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:

Οφειλές για την Καθολική Υπηρεσία (σε χιλιάδες ευρώ)
Καθαρό Κόστος Καθολικής Υπηρεσίας 2013-2015 127.905
Καθαρό Κόστος Καθολικής Υπηρεσίας 2016 39.551
Καθαρό Κόστος Καθολικής Υπηρεσίας 2017 37.430
Καθαρό Κόστος Καθολικής Υπηρεσίας 2018 37.500
Είσπραξη μέρους απαίτησης Καθολικής Υπηρεσίας 2013-2015 (5/2018) -22.500
Είσπραξη μέρους απαίτησης Καθολικής Υπηρεσίας 2013-2015 (6/2018) -22.500
Είσπραξη μέρους απαίτησης Καθολικής Υπηρεσίας 2016 (10/2018) -15.000
Σύνολο 182.386

Πηγή: ΕΛΤΑ

2 σκέψεις σχετικά με το “Προαναγγελία εξελίξεων: Τα ΕΛΤΑ προσλαμβάνουν σύμβουλο για υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου

 1. ΕΛΤΑ: 6 εκατ. ευρώ τον μήνα οι απώλειες – Σενάρια για εθελουσία έξοδοΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2019/07/elta_apath.jpg?itok=GgE9dOaG

  _____________________________________
  Τι απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μάριου Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ)
  Έως και 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα χάνουν τα ΕΛΤΑ, τα οποία διανύουν μία ιδιαιτέρως κρίσιμη φάση για τη βιωσιμότητά τους, την ώρα που η διοίκηση της εταιρίας έλαβε απόφαση για την πρόσληψη συμβούλου, με αντικείμενο την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαµόρφωσης προγράµµατος εθελουσίας εξόδου στο πλαίσιο του σχεδιασµού για την διασφάλιση της βιωσιµότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής των ΕΛΤΑ.

  Αυτό καταδεικνύει ότι το σενάριο της εθελουσίας εξόδου παραμένει ζωντανό. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μελέτη βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ πρότεινε σχέδιο εθελουσίας εξόδου για 2.000 εργαζομένους.

  Παράλληλα ο αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος, καθώς λήγουν οι συμβάσεις 232 εργαζομένων στα Ταχυδρομεία, ενώ την περίοδο αυτή κλείνουν και αρκετά καταστήματα και προχωρούν κινήσεις συγχώνευσης διευθύνσεων και τμημάτων.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση και του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, «το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ. Άρα ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ».

  Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να διασώσει τα ΕΛΤΑ βάσει ενός σχεδίου το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο καταστημάτων, τόνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού».

  Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι έχουν προκηχθεί 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ.

  Από την πλευρά του ο κ. Κάτσης κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας στο πραγματικό, επαληθευμένο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, καθώς και των χρωστούμενων των φορέων του Δημοσίου όπως και να ενισχυθούν οι ταχυμεταφορές που είναι κερδοφόρες.

  Προσέθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μέσα σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, νομοθέτησε και απέδωσε στα ΕΛΤΑ 135 εκατ. ευρώ πολύτιμης ρευστότητας από την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας και οφειλομένων από την εποχή των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δρομολόγησε διαδικασίες βιωσιμότητας και ανάπτυξης, ενώ υπενθύμισε τις διαχρονικές ευθύνες τους με τα χαμένα 221εκ ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα χαμένα έργα από το ΕΣΠΑ ύψους 52 εκ. ευρώ».

  Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, ο κ. Κάτσης έκανε λόγο για «μεθοδευμένη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, μέσω της δημιουργίας τεχνητής κρίσης προκειμένου να επωφεληθούν ανταγωνιστικά ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν βάλει στο μάτι και τις υπηρεσίες – φιλέτα των ΕΛΤΑ courier» προσθέτοντας ότι η αναφορά του υπουργού στην ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων ουσιαστικά προαναγγέλλει νέα λουκέτα και απολύσεις.

  ____________________________________

  Μαρία Λιλιοπούλου

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. ΕΛΤΑ: Κανονικότητα και «εξυγίανση» με μαζικές απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων!
  ===================================================================

  Θα… στοιχειώνει κάποιες καρδιές προς Μαξίμου μεριά η λέξη κανονικότητα… Μαζικές απολύσεις περίπου 2.000 εργαζομένων, με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου» και κλείσιμο 215 καταστημάτων προγραμματίζουν τα ΕΛΤΑ, με πρόσχημα την «εξυγίανση».

  Τα ΕΛΤΑ και η… φιλελεύθερη εξυγίανση
  Με απόφαση που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ανατέθηκε στην εταιρεία PLAS A.E., έναντι τιμήματος 19.500 ευρώ, η συµβουλευτική υποστήριξη για την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαμόρφωσης προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

  Έρχονται… μεγάλες ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά!

  Βασικός πυλώνας του σχεδίου «εξυγίανσης», που έχει καταρτίσει από πέρυσι η Price Waterhouse Coopers, είναι η εθελουσία έξοδος περίπου 2.000 ατόμων, όπως και το κλείσιμο 215 καταστημάτων.

  Εκτός του ότι 2.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς εργασία, προστιθέμενοι στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, το σχέδιο των ΕΛΤΑ στρέφεται ευθέως και κατά των πολιτών που συναλλάσσονται μ’ αυτά, δυσχεραίνοντας την πρόσβασή τους στα ταχυδρομικά καταστήματα, όπως περιορίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.